GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γκιουλ: «Χρειάζεται να αναλάβει δράση η διεθνής κοινότητα στη Συρία»

Συνεχίζεται ο -διπλωματικός και πραγματικός- πόλεμος Αγκυρας – Δαμασκού   Τα χειρότερα δυνατά σενάρια γίνονται πραγματικότητα σ...

Συνεχίζεται ο -διπλωματικός και πραγματικός- πόλεμος Αγκυρας – Δαμασκού
 
Τα χειρότερα δυνατά σενάρια γίνονται πραγματικότητα στη συριακή κρίση, δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η ίδια η Άγκυρα θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προς διασφάλιση των συνόρων της.
«Η κυβέρνησή μας βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με το στρατό. Πράττουμε άμεσα αυτό που χρειάζεται όπως βλέπετε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η δήλωση Γκιουλ ήλθε λίγη ώρα αφότου το τουρκικό πυροβολικό προχώρησε για έκτη συνεχή ημέρα σε αντίποινα στο συριακό έδαφος, καθώς συριακή οβίδα έπληξε ξανά μεθοριακή περιοχή το μεσημέρι της Δευτέρας.
Το βλήμα όλμου κατέπεσε στην ύπαιθρο 150 με 200 μέτρα εντός του τουρκικού εδάφους στη συνοικία Χατσιπάσα της νότιας επαρχίας Χατάι. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα από το νέο θερμό επεισόδιο.
Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» την περασμένη εβδομάδα όταν συριακή οβίδα κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή στην τουρκική μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε, προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων -δύο γυναικών και τριών παιδιών. Η απάντηση της Τουρκίας ήταν άμεση σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Δαμασκός: «Δεν είμαστε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»
Η Δαμασκός κατήγγειλε, εν τω μεταξύ, έντονα πρόταση της Άγκυρας να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία την ηγεσία της χώρας θα αναλάμβανε ο Σύρος αντιπρόεδρος Φαρούκ αλ-Σάρα, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Αυτό που δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αντανακλά μια κραυγαλέα αμηχανία και δυσφορία, τόσο πολιτική όσο και διπλωματική» είπε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ-Ζόχμπι, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την επίσημη συριακή τηλεόραση.
«Δεν είμαστε πλέον στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «θα πρότεινε στην τουρκική κυβέρνηση να παραιτηθεί [από την εξουσία], υπέρ προσωπικοτήτων που να είναι αποδεκτές από τον τουρκικό λαό».
«Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να καταστρέφει το μέλλον του αδελφού τουρκικού λαού και να ασκεί μια πολιτική που μειώνει το κύρος της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή» συνέχισε ο Ζόχμπι.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης το Σάββατο το βράδυ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε ο Φαρούκ αλ-Σάρα να αντικαταστήσει τον Μπασάρ αλ-Ασαντ ως επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
«Ο Φαρούκ αλ Σάρα είναι ένας άνθρωπος της λογικής και της συνείδησης, και ο ίδιος δεν έχει λάβει μέρος στις σφαγές στη Συρία. Κανείς άλλος δεν ξέρει καλύτερα από αυτόν το σύστημα” στη Συρία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο κρατικό κανάλι TRT.
Αντιπρόεδρος από το 2006, ο Σάρα είναι ο πιο σημαντικός σουνίτης στην εξουσία των Αλαουιτών (σ.σ. σιίτες) που αμφισβητείται, και ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης του καθεστώτος. Οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για αποστασία του, τον Αύγουστο, διαψεύσθηκαν από το καθεστώς, αλλά σύμφωνα με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται σύνορα 900 χιλιομέτρων με τη Συρία και φιλοξενεί περίπου 100.000 πρόσφυγες στο έδαφός της, υποστηρίζει ανοιχτά τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (SLA) και ζητά ανοιχτά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση