GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ψαλίδα με την τρόικα έκλεισε κατά ένα δισ.

Βαθύτερα θα μπει το μαχαίρι στις συντάξεις για να καλυφθεί το επιπλέον 1 δισ. ευρώ για το 2013, καθώς το πακέτο των μέτρων εμπλουτίσθη...


Βαθύτερα θα μπει το μαχαίρι στις συντάξεις για να καλυφθεί το επιπλέον 1 δισ. ευρώ για το 2013, καθώς το πακέτο των μέτρων εμπλουτίσθηκε με περικοπές και κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ και αύξηση του ποσοστού μείωσης για τις υπόλοιπες συντάξεις.
Βαθύτερα θα μπει το μαχαίρι στις συντάξεις για να καλυφθεί το επιπλέον 1 δισ. ευρώ για το 2013, καθώς το πακέτο των μέτρων εμπλουτίσθηκε με περικοπές και κατάργηση των δώρων στις συντάξεις του ΟΓΑ και αύξηση του ποσοστού μείωσης για τις υπόλοιπες συντάξεις.
Επίσης θα επιβληθεί φόρος στο τονάζ των πλοίων για την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από πιέσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε να μειωθούν κατά 30 ευρώ τον μήνα οι αγροτικές συντάξεις και ταυτόχρονα να καταργηθούν η 13η και η 14η σύνταξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες θα χάσουν 980 ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι μειώσεις στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές συντάξεις) που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Ειδικότερα, θα επιβληθεί εισφορά 3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ έναντι 2% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, εισφορά 6% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ έναντι 5%, και εισφορά 12% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ έναντι 10%, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το ποσοστό μείωσης για τις υψηλές συντάξεις να φθάσει και το 20%.
Επίσης στα μέτρα που έχουν κλειδώσει περιλαμβάνονται:
Πλήρης κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων Περικοπές στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων μέσω της επιβολής ενός νέου, χαμηλότερου ορίου 720 ευρώ τον μήνα Μειώσεις 22%-35% στα εφάπαξ Πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξαιτίας των μειώσεων που θα επιβληθούν στους συντάξιμους μισθούς με την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών των εν ενεργεία συναδέλφων τους Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, από τα 15 στα 20 έτη Μείωση κατά 10%-20% της σύνταξης που λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι Αύξηση του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη από το 2013, πράγμα που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα ειδικά μειωμένα όρια ηλικίας. Το σενάριο προβλέπει ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με βάση τον νόμο Λοβέρδου. Κατάργηση τους ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών Κατάργηση των ειδικών βοηθημάτων που λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ οι εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) Μειώσεις μέχρι 25% στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ Εξοδος 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο ύστερα από έναν χρόνο μέσω του μοντέλου της διαθεσιμότητας Κατάργηση των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων που χορηγούνται από τον ΟΓΑ και αντικατάστασή τους από επιδόματα που θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Τα νέα επιδόματα θα κυμαίνονται από 40 έως 50 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ και στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα 20.000-30.000 ευρώ. Εάν το οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 30.000 δεν θα χορηγείται πλέον κανένα επίδομα. Ενιαίος φόρος στα ακίνητα με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία του ακινήτου στον οποίο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου κτήματα. Εξτρα φόροι
Eχει «κλειδώσει» η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά από την 1-1-2013 για όλους τους φορολογουμένους. Τα αφορολόγητα όρια ανέρχονται σήμερα σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα. Η κατάργησή τους θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η ετήσια φορολογική επιβάρυνση κατά 200 ευρώ για κάθε οικογένεια με 1 παιδί, κατά 400 ευρώ για κάθε οικογένεια με 2 παιδιά, κατά 700 ευρώ για κάθε τρίτεκνη οικογένεια και κατά 1.240 ευρώ για κάθε πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά.
Επίσης θα καταργηθούν για τα εισοδήματα του 2013 οι φοροαπαλλαγές για νοσήλια, γιατρούς, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα, που σήμερα εκπίπτει από τον φόρο ποσοστό 10% της δαπάνης. Το μέτρο θα επιφέρει αυτόματα αύξηση του φόρου κατά 600 ευρώ τον χρόνο κατά μέσον όρο για κάθε φορολογούμενο.
Τέλος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους με ενιαίο συντελεστή που θα κυμαίνεται μεταξύ 25% και 35%.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

1 σχόλιο

  1. Καταρρέει η τρικομματική κυβέρνηση.Τρόμος και δέος στους βουλευτές, μετά τα άγρια γιούχα σε Σταικούρα. Αγριεύει ο κόσμος...
    Όποιοι ψηφίσουν τα μέτρα, ξέρουν ότι είναι τελειωμένοι πολιτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση