GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Απέρριψε αίτηση του Μπαν Κι Μουν για ειρήνευση ο Ασαντ

Συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη χώρα   Άλλη μία έκκληση για ειρήνευση απέρριψε επισήμως η κυβέρνηση της ...

Συνεχίζεται η άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στη χώρα
 
Άλλη μία έκκληση για ειρήνευση απέρριψε επισήμως η κυβέρνηση της Συρίας –αυτή τη φορά από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών– συντηρώντας το διπλωματικό αδιέξοδο για τον τερματισμό του εμφυλίου. Καθώς επί του εδάφους οι μάχες συνεχίζονται χωρίς διακοπή, η Συρία παραμένει βυθισμένη στον εμφύλιο και σε ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου.
Εξηγώντας την απόφαση της να απορρίψει τη μονομερή εκεχειρία η κυβέρνηση της Συρίας υποστήριξε ότι προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θα ήταν η πλευρά των ανταρτών να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός εκ των προτέρων.
Επέρριψε δε εκ νέου η συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα σε ξένες χώρες «που έχουν επιρροή στις ένοπλες παρατάξεις» αναφέροντας τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η Δαμασκός συστηματικά θεωρεί την εξέγερση στη χώρα εκστρατεία τρομοκρατίας με υποστήριξη από το εξωτερικό.
Ο Μπαν Γκι-Μουν είχε καλέσει την Τρίτη την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να κηρύξει μονομερώς εκεχειρία και την αντιπολίτευση να τη σεβαστεί.
Παραλλήλως, ο συριακός στρατός προετοιμάζεται για την τελική επίθεση στην Χομς και στην επαρχία της, αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας που πρόσκειται στο καθεστώς. «Μπορεί να χαρακτηριστεί ”ασφαλισμένη” επαρχία εντός των προσεχών ωρών ή ημερών μετά την προέλαση του στρατού σε όλους τους άξονες της πόλης και της επαρχίας», εξηγεί η Αλ-Ουατάν.
Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια από τις βασικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για ανηλεή βομβαρδισμό εδώ και πέντε ημέρες συνοικιών της Χομς τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.
Στις συνοικίες είναι παγιδευμένοι χιλιάδες άμαχοι μέσα σε τραγικές συνθήκες: τα πρόχειρα νοσοκομεία είναι γεμάτα νεκρούς και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που προσπάθησε επανειλημμένα να εισέλθει στη Χομς δεν τα κατάφερε. Ακτιβιστές δήλωσαν ακόμη ότι η κλιμάκωση των επιχειρήσεων του στρατού στην επαρχία Χομς προκάλεσε νέα έξοδο Σύρων προς το Λίβανο.
Οι μάχες συνεχίζονται στο Χαλέπι ενώ γίνονται και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα περίχωρα της Δαμασκού.
Όπως ακόμη έγινε γνωστό, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο σχεδιάζει να εγκατασταθεί στο άμεσο μέλλον εντός της Συρίας, σε περιοχή υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Σχετικές διαπραγματεύσεις ήδη γίνονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
Νεκρός Σύρος εικονολήπτης
Την Τετάρτη ένας εικονολήπτης του επίσημου τηλεοπτικού δικτύου της Συρίας αλ Ιχμπαρίγια, ο Μοχάμαντ αλ Άσραμ, σκοτώθηκε από τα πυρά «τρομοκρατών» στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε στο AFP η διεύθυνση του σταθμού.
Στα τέλη Ιουνίου τρεις δημοσιογράφοι και τέσσερις φρουροί είχαν σκοτωθεί από επίθεση των ανταρτών εναντίον της έδρας του αλ Ιχμπαρίγια στη Δαμασκό.
* Την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 180 άνθρωποι, ανάμεσά τους 84 πολίτες.
Στο μεταξύ οι 48 Ιρανοί που απήχθησαν από τους Σύρους αντάρτες στις αρχές Αυγούστου στην επαρχία της Δαμασκού «είναι καλά στην υγεία τους», επιβεβαίωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna. Όπως πρόσθεσε, το Ιράν είναι σε επικοινωνία «με το Κατάρ και την Τουρκία» αλλά και με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους.

Επαγρύπνηση για τα όπλα μαζικής καταστροφής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους γείτονες της Συρίας για να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα χημικά και βιολογικά όπλα στη χώρα, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίο Πανέτα εκφράζοντας ακόμη και την ανησυχία του για το ποια θα είναι η κατάληξή τους.
Ήδη αμερικανική ομάδα 150 στρατιωτικών βρίσκεται στην Ιορδανία και παρακολουθεί το θέμα (είναι δε έτοιμοι να αναλάβουν δράση εάν η Δαμασκός χάσει τον έλεγχο των χημικών και βιολογικών όπλων που διαθέτει), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη για το ίδιο ζήτημα συνομιλίες με την Τουρκία, είπε ακόμη.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση