GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αίγυπτος: Οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων των ισλαμιστών

41 τραυματίες από τις συγκορύσεις στην πλατεία Ταχρίρ Εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, την Παρασκευή το μεσημέρι   ...

41 τραυματίες από τις συγκορύσεις στην πλατεία Ταχρίρ
Εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, την Παρασκευή το μεσημέρι
 
Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του νέου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Στις ταραχές, τις πρώτες μετά την πολιτική μετάβαση στη χώρα τον περασμένο Ιούνιο, έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, 41 άνθρωποι.
Ισλαμιστές και αντίπαλοί τους αντάλλαξαν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ, ενώ υπήρξαν και αντιπαραθέσεις σώμα με σώμα, με την αιγυπτιακή αστυνομία κατά κανόνα να μην παρεμβαίνει και να παρακολουθεί αμέτοχη τις συγκρούσεις.
Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονται σε πολιτική αντιπαράθεση, σε ό,τι αφορά τη μορφή που θα πάρει το νέο σύνταγμα της χώρας. Η συναίνεση για το σύνταγμα θεωρείται απαραίτητη, ώστε να διεξαχθούν στη συνέχεια βουλευτικές εκλογές.
Ταυτόχρονα, πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν εξοργισμένοι από μια προ ημερών δικαστική απόφαση, η οποία απαλλάσσει αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας που το 2011 είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις τμημάτων με άλογα και καμήλες κατά διαδηλωτών, στη διάρκεια του κινήματος ενάντια στο καθεστώς του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Είναι οι πρώτες ταραχές που ξεσπούν μετά από σχεδόν 100 μέρες διακυβέρνησης από τον Μόρσι, ο οποίος συνεχίζει να βάλλεται από σχεδόν σύσσωμη την δικαστική εξουσία της χώρας. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η πρόσφατη αντιπαράθεση του προέδρου με τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, τον οποίο ο Μόρσι κάλεσε να παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να φέρει επιπλέον στοιχεία για τις δίκες και τις καταδίκες του Μουμπάρακ και του υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι.
Ο Μαχμούντ αντέτεινε πως θα παραμείνει στη θέση του, δηλώνοντας πως «σύμφωνα με τον νόμο, ένα μέλος του δικαστικού σώματος δεν μπορεί να καθαιρεθεί από την εκτελεστική εξουσία», με το δικαστικό σώμα να έχει ταχθεί σύσσωμο υπέρ του Μαχμούντ στο όνομα «του κράτους δικαίου και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών».
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση