GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Βέροια η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Αγιοταφίτισσας

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας και κατόπιν ενεργειών του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτο...

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Βέροιας και κατόπιν ενεργειών του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ευλόγησε ώστε η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Αγιοταφίτισσας, που ως γνωστόν φυλάσσεται στο καθολικό της μονής της Αγιοταφικής Αδελφότητος (ναός αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης), να βρίσκεται τις ημέρες αυτές στη Βέροια.
Η εικόνα θα παραμείνει στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 16 Οκτωβρίου, που θα ολοκληρωθεί ο εορτασμός των ελευθερίων και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ιερά μονή Παναγίας Δοβρά, όπου θα τεθεί σε προσκύνηση των πιστών μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου. Θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου το πρωί.
Σύντομο ιστορικό της Εικόνας
Η εικόνα, που επονομάζεται Θεοτόκος «η του Αγίου Τάφου», φυλάσσεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στο μοναστηριακό ιερό ναό αγίων θεοστέπτων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης σε αψίδα του προνάου.
Χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα και θεωρείται ότι προσφέρει παράκληση και παραμυθία στους πιστούς και σε όλους όσοι προσέχονται να την προσκυνήσουν και ζητούν τη βοήθειά της.
Αποτελεί ιδιαίτερη προστάτιδα της Αγιοταφικής Αδελφότητας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη των Παναγίων Προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους. Η Αγιοταφική Αδελφότητα, ως γνωστόν λειτουργεί ως μοναστική αδελφότητα με έδρα τον ανωτέρω ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ηγούμενο τον εκάστοτε Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Η υποδοχή και η πρώτη αγρυπνία.
Την εικόνα θα μεταφέρουν στη Βέροια ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός συνοδευόμενος από τον Μέγα Τελετάρχη του Πατριαρχείου Ιεροσλύμων αρχιμανδρίτη κ. Πορφύριο.
Η υποδοχή θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στο προαύλιο του ιερού ναού αγίου Αντωνίου από το σεβασμιώτατο Βεροίας κ. Παντελεήμονα, τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό. Αμέσως μετά θα τελεστεί αγρυπνία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού σε ανάμνηση της αγρυπνίας των Βεροιωτών με την οποία προσέμεναν την απελευθέρωσή τους πριν από 100 χρόνια.
Η έλευση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο εσπερινός την παραμονή του εορτασμού.
Τον εορτασμό της 100ης επετείου της απελευθέρωσης της Βέροιας και της Νάουσας θα λαμπρύνει με την υψηλή παρουσία του και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και στις 7 το απόγευμα θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεστεί στον ιερό ναό του αγίου Αντωνίου πολιούχου Βέροιας για τον εορτασμό των ελευθερίων, αλλά και για την εορτή πάντων των εν Βεροία Αγίων που εορτάζουν την ημέρα των ελευθερίων της πόλης.
Νωρίτερα στις 6μ.μ. ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί το επισκοπικό μέγαρο και θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στην κάτοχο του Ολυμπιακού ρεκόρ στον ακοντισμό πεντάθλου Σοφία Υφαντίδου, που κατάγεται από τη Βέροια, καθώς και στον ιστορικό Δρ. Αντώνιο Κολτσίδα.
Αρχιερατικό συλλείτουργο και Δοξολογία.
Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προεξάρχει πανηγυρικού πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στον ιερό ναό αγίου Ανωνίου Βεροίας και στη συνέχεια Δοξολογίας για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.
Ακολούθως ο Μακαριώτατος θα παραστεί στην κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης και στην παρέλαση.
Ο εορτασμός στη Νάουσα.
Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου εορτάζεται η 100η επέτειος των Ελευθερίων της ηρωϊκής πόλης της Νάουσας.
Με την ευκαιρία αυτή θα τελεστεί πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον μητροπολιτικό ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και αμέσως μετά Δοξολογία, κατά την οποία θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στη συνέχεια θα παραστεί στην κατάθεση στεφάνων.


12 σχόλια

  1. Δεν αφήνετε τις μαλακίες με τις εικόνες. Έτσι έκανε και Εφραίμ και κάποιοι πλούτισαν, άλλοι έγιναν υπουργοί κλπ. Λίγη σοβαρότητα δεν υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τσόγλανε 10.20
    παίξε με την τρύπα του Τσατσόπουλόυ

    αν δεν ενδιαφέρεσε..για αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς στο χωριό μας έχουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αγιογύφτισσας. Εκεί να δείτε τι θαυματουργά τσιμπούκια πέφτουν από τους παπάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Εταιρία Θαυμάτων" έγραψε κάποτε ένας λαμπρός θεατρικός συγγραφέας.

    Άντε να χαθείτε ειδωλολάτρες! Εσείς και οι "θαυματουργές" εικόνες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτός ο τόπος είχε ΕΛΛΗΝΕΣ των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων και γέμισε με τα μαύρα ράσα της Σιών!

    2000 χρόνια είναι αυτά, δεν είναι λίγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ!

    ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αναρχοπρεζακι 11:20 τραβα και ψοφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. afou den sas swzei k h panagia koprites skaste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από αυτά που φαίνονται μέσα από τις δημοσκοπήσεις και όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ.

    Τεράστια φθορά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που καταποντίζονται εκλογικά, ενώ φαίνεται να μη χάνει τόσο η ΝΔ και ο Σαμαράς. Ουσιαστικά καταπίνει τους δύο άλλους συνεταίρους της κυβέρνησης !!!

    Ενισχύονται οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α, πριν ακόμα ανακοινωθούν τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ!

    Όταν ψηφιστούν τα μέτρα, η ΝΔ θα καθαρίσει ανεπιθύμητους υπουργούς και βουλευτές !

    Τα μέτρα που θα προκαλέσουν τεράστιες ρωγμές στο εκλογικό σώμα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι :

    α) Η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά
    β) Η ουσιαστική κατάργηση τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων
    γ) Η κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας
    δ) Η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, στις εξετάσεις και η αδυναμία εύρεσης γιατρών του ΕΟΠΠΥ
    ε) Η νέα επιδρομή στα ακίνητα ( σπίτια, μαγαζιά, οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια ) με μείωση αφορολογήτου

    Ουσιαστικά θα σημάνουν το τέλος των 3 κομμάτων και τη μαζική αποχώρηση χιλιάδων μελών, νέων, συνδικαλιστών προς άλλες πολιτικές παρατάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παναγιά Τσιμπουκογλύφτησσα σώσε μας από τους χρυσαυγίτες παπάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποσο μαλακες πρεπει να ειστε ρε θρησκευομενοι! Κατεβηκε το αγγελακι και την αφησε εγγυο με το κρινο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ Ο ΒΟΘΡΟΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΗ .ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΣΑΙΕΝΤΟΛΟΓΟΥΣ ΙΕΧΩΒΑΔΕΣ ,ΑΘΕΟΥΣ ,ΑΙΣΧΡΟΥΣ
    ΜΟΥΡΤΑΤΕΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ Η ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΡΑΜΑΤΟΣ.ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση