GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωτάθλημα «ξεπλύματος»

Δεν πίστευαν στα μάτια τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με την έκταση της φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν οι δια...


Δεν πίστευαν στα μάτια τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με την έκταση της φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις των περιουσιακών στοιχείων.
Πακτωλός μαύρου χρήματος, πακεταρισμένου σε τραπεζικά εμβάσματα προς το εξωτερικό ρέει στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους δεκάδες χιλιάδες καταθέτες. Δεν πίστευαν στα μάτια τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με την έκταση της φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ των φορολογικών δηλώσεων και των ποσών που «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό.
Εκαναν ρεκόρ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ Χ. Θεοχάρη, τουλάχιστον 15.000 φορολογούμενοι, από τους 54.000 που βρίσκονται στη λίστα με τα εμβάσματα, έχουν αποκρύψει από την εφορία τεράστια ποσά, ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας. Επίσης, άλλοι 30.000 βρίσκονται στο όριο της κόκκινης ζώνης για φοροδιαφυγή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψαλίδα ανάμεσα στο «φανερό» και το «κρυφό» εισόδημα σε εκατοντάδες περιπτώσεις κυμαίνεται από 500.000 μέχρι και 3.000.000 ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν φορολογούμενοι που το ύψος του εμβάσματος είναι πάνω από χίλιες φορές μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα.
«Τεκμήριο»
Ο εντοπισμός των εστιών φοροδιαφυγής έγινε με το τρέξιμο στους υπολογιστές ενός αλγόριθμου που περιλαμβάνει το ύψος του εμβάσματος, το δηλωθέν εισόδημα σωρευτικά την τελευταία δεκαετία και τις πραγματικές και τεκμαρτές δαπάνες του φορολογουμένου. Δηλαδή από τα εμβάσματα όπως καταγράφονται στη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος αφαιρέθηκαν τα ποσά που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις για τον καθένα καταθέτη ξεχωριστά. Το καθαρό ποσό που έμεινε αποτέλεσε το «τεκμήριο» της φοροδιαφυγής.
Κλήσεις
Τα στοιχεία απεστάλησαν από τη ΓΓΠΣ στη Διεύθυνση Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών για να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να δικαιολογήσουν με παραστατικά την ψαλίδα εισοδήματος και εμβάσματος και να υποβάλουν ηλεκτρονικά συμπληρωματική δήλωση, καταβάλλοντας τον επιπλέον φόρο και τις προσαυξήσεις που αναλογεί στο αποκρυφθέν εισόδημα.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η τακτοποίηση της υπόθεσης με την εφορία θα γίνει με πρωτοβουλία του φορολογουμένου. «Σε περίπτωση, όμως, που δεν συμμορφωθεί θα περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου, που περιλαμβάνει τακτικό και εξονυχιστικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία του και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών», έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
To πρόστιμο
Οσοι αποδεχθούν την παράβαση, θα καταβάλουν επί του ποσού της απόκρυψης φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή που φθάνει το 45% για διαφορά πάνω από 100.000 ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθούν και με προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου που θα φθάνει το 200%.
Με μια πρόχειρη εκτίμηση οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό ύψος των αδήλωτων εισοδημάτων ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ.
Δεύτερη δόση
Στον «επόμενο τόνο» θα ελεγχθούν διεξοδικά άλλοι περίπου 30.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται στη λίστα με τα εμβάσματα και για τους οποίους η διαφορά μεταξύ του φανερού εισοδήματος και του ποσού που έβγαλαν στο εξωτερικό δεν είναι «προκλητική». Η λίστα ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με στοιχεία που καταφθάνουν στη ΓΓΠΣ από τις τράπεζες. Κ.Α.
Νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Β.Σ. Καρούλιας ΑΒΕΕΠ είναι από την περασμένη εβδομάδα ο Απόστολος Ταμβακάκης. Οπως τόνισε ο Χρήστος Αργυρού, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οίνων και αλκοολούχων ποτών, «ο κ. Ταμβακάκης με επιτυχημένη πορεία του αποτελεί ένα από τα καλύτερα ονόματα της ελληνικής οικονομικής ζωής».
Μ.Α.
Η Παπαστράτος επένδυσε 3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο, η οποία θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις ανάγκες της εταιρείας στην ελληνική αγορά για το λεπτοκομμένο καπνό Marlboro και πιθανόν σε μελλοντικό χρόνο τις εξαγωγικές δραστηριότητές της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Νικήτα Θεοφιλόπουλο, «η νέα γραμμή παραγωγής έρχεται να προστεθεί σε επενδύσεις ύψους πέραν των 600 εκατ. ευρώ της εταιρείας μας από το 2003 μέχρι σήμερα, με κορυφαία την κατασκευή του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο το 2009.» Μ.Α. 3,4% απόδοση σε έναν μήνα για τον Ντάνιελ Λοέμπ
Πόνταρε στα ελληνικά ομόλογα και κέρδισε
Σημαντικά είναι τα κέρδη που έχει αποκομίσει από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του σε ελληνικά ομόλογα ο Ντάνιελ Λοέμπ, ιδρυτής του αμερικανικού hedge fund Third Point LLC, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 9,3 δισ. δολαρίων. Αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (στην τιμή των 17 σεντς του δολαρίου), ο διαχειριστής κατάφερε να πετύχει αποδόσεις της τάξης του 3,4% τον προηγούμενο μήνα. Σε επιστολή του προς τους επενδυτές του fund Third Point Offshore Fund (που διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. δολ.) ο… δισεκατομμυριούχος επενδυτής απέδωσε τις υψηλές αποδόσεις στις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, -προς τα τέλη Ιουλίου- ότι θα κάνει οτιδήποτε για να σώσει το ευρώ, εξέλιξη που ενίσχυσε την πεποίθηση του Loeb ότι είναι υπερβολή το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι οι θέσεις της Third Point στα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον αντίστοιχες σε ύψος με αυτές που έχει στις μετοχές της… Apple και της Murphy Oil Corp. Μ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση