GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η νύχτα των «μαχαιριών» στην αρένα της Citigroup

Μετά από θητεία 5 χρόνων στο τιμόνι της Citigroup o Πάντιτ πλήρωσε, μεταξύ άλλων, την αποτυχία της τράπεζας να περάσει το stress test τη...


Μετά από θητεία 5 χρόνων στο τιμόνι της Citigroup o Πάντιτ πλήρωσε, μεταξύ άλλων, την αποτυχία της τράπεζας να περάσει το stress test της Fed.
Oταν ο πρώην πρόεδρος Ντικ Πάρσονς αποσύρθηκε υπαινίχθηκε ότι η αποχώρησή του θα σηματοδοτήσει το τέλος της εκεχειρίας μεταξύ των υφισταμένων του, κάτι που προφανώς και συνέβη με την εκπαραθύρωση του επικεφαλής της Citigroup, Βίκραμ Πάντιτ.
Η αμερικανική χρηματαγορά έδειξε να αιφνιδιάζεται από την παραίτηση του επικεφαλής της Citigroup, Βίκραμ Πάντιτ, μετά από μια θητεία πέντε χρόνων. Ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πιστεύουν ότι ήταν ένα απολύτως αναμενόμενο «διαζύγιο», μετά τα πολλαπλά «φάουλ» που είχε διαπράξει ο Πάντιτ.
Είναι γνωστό ότι το διοικητικό συμβούλιο της Citi δεν ήταν ικανοποιημένο από τους ρυθμούς ανάκαμψης του ομίλου μετά τη σοβαρότατη κρίση του 2008. Αυτό όμως δεν είχε σταθεί αρκετό για να πιέσουν για την απομάκρυνση του Πάντιτ, καθώς εκείνος ήταν υπό την προστασία του προέδρου, Ντικ Πάρσονς, του πρώην ισχυρού άνδρα της Time Warner.
Ο Πάρσονς αποσύρθηκε φέτος, υπαινισσόμενος ότι η αποχώρησή του θα σηματοδοτήσει το τέλος της εκεχειρίας μεταξύ των υφισταμένων του, κάτι που προφανώς και συνέβη. Ο διάδοχος του Πάρσονς, Μάικ Ο’ Νιλ, δεν ήταν ευχαριστημένος από την απόδοση του ομίλου υπό τον Πάντιτ και δεν δίστασε να ενημερώσει τον «δελφίνο» και νυν επικεφαλής της Citigroup, Μάικ Κόρμπατ, ότι θα πρέπει να ετοιμάζεται για σημαντική άνοδο στην καριέρα του.
 Η νύχτα των «μαχαιριών» στην αρένα της Citigroup
Είχε εχθρούς εντός και εκτός
Ο ινδικής καταγωγής Πάντιτ δεν ήταν αγαπητός μεταξύ των μετόχων, ούτε όμως και στην ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC) από το 2007, οπότε ανέλαβε τα ηνία και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης της κρίσης.
Οι κόντρες
Ο ινδικής καταγωγής Πάντιτ δεν ήταν αγαπητός μεταξύ των μετόχων, ούτε όμως και στη ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων (FDIC) από το 2007, οπότε ανέλαβε τα ηνία και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης της κρίσης. Αντιθέτως, οι Ο’ Νιλ και Κόρμπατ καλλιεργούσαν συχνά τις επαφές τους με την έδρα της υπηρεσίας στην Ουάσιγκτον, προετοιμάζοντας, προφανώς, το έδαφος για την αλλαγή στο τιμόνι της Citigroup.
Σύμφωνα με άτομα εντός του ομίλου, τα λάθη στα οποία υπέπεσε τους τελευταίους μήνες ο Πάντιτ θεωρήθηκαν «θανάσιμα» από τους μετόχους, με αποτέλεσμα εκείνος να παραιτηθεί ύστερα από μία σύντομη συζήτηση με τον πρόεδρο.
Η πώληση της Smith Barney στη Morgan Stanley σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αξία που είχε εκτιμήσει η ίδια η Citi, σε συνδυασμό με την αποτυχία της τράπεζας να περάσει το stress test της Fed που δεν επέτρεψε την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μοίρα του Πάντιτ.
Το ίδιο ίσχυσε και για το γεγονός ότι η Citigroup αναγκάστηκε να καταβάλει τον περασμένο Αύγουστο αποζημιώσεις 590 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετόχους της, επειδή δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για την έκθεση του ομίλου στην αγορά των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Γκρίνιες υπήρξαν στο διοικητικό συμβούλιο και για την αμοιβή του Πάντιτ, που ανήλθε στα 14,9 εκατ. δολάρια το 2011, παρότι ο επικεφαλής του ομίλου είχε αρκεστεί να λάβει μόλις ένα -συμβολικό- δολάριο τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο βρέθηκε στην κορυφή ο Μάικλ Κόρμπατ, ο οποίος είναι ο διάδοχος του Βίκραμ Πάντιτ στην ηγεσία της Citigroup.
Η πορεία του Κόρμπατ υπήρξε εντυπωσιακή μέσα στη Citigroup -όπου και ουσιαστικά ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία- και πολλοί θεωρούσαν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στο ανώτατο πόστο του ομίλου, όμως φαίνεται ότι η απαιτούμενη ώθηση δόθηκε από τον νέο πρόεδρο, Μάικ Ο’ Νιλ, που πίστεψε στον πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.
Ο διάδοχος
Ο 52χρονος Κόρμπατ έχει χτίσει την καριέρα του στον συγκεκριμένο όμιλο σε γερά θεμέλια, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Ο ίδιος είχε προσφερθεί εθελοντικά στον Πάντιτ να αναλάβει τα «προβληματικά» τέκνα της τράπεζας εκτός Αμερικής και κατάφερε να αντεπεξέλθει με θεαματικό τρόπο στις προκλήσεις που αντιμετώπισε.
Δεν θεωρείται χαρισματικός ούτε οραματιστής, ωστόσο φίλοι και αντίπαλοί του αναγνωρίζουν ότι είναι λαμπρό μυαλό και πολύ ικανός τόσο στη χάραξη στρατηγικής όσο και στην εκτέλεσή της, ενώ στα πλεονεκτήματά του μετράει και η ικανότητά του να επιλέγει σωστούς συνεργάτες.
Ακόμη, του πιστώνουν ότι ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου υπήρξε πολύ πιεστικός απέναντι στους διευθυντές των διαφόρων τμημάτων, ωστόσο μόλις πείστηκε ότι γνωρίζουν τι κάνουν, τους έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και ανέλαβε μάλιστα υποστηρικτικό ρόλο.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
maadm@pegasus.gr

 Η νύχτα των «μαχαιριών» στην αρένα της Citigroup Η νύχτα των «μαχαιριών» στην αρένα της Citigroup
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση