GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξανά στη σέντρα με fast track

Οσον αφορά τη Δωδώνη οι αξιολογητές φέρονται να έχουν καταλήξει στην πρόταση της ελληνορωσικής κοινοπραξίας (η εταιρεία Simos Foods με...


Οσον αφορά τη Δωδώνη οι αξιολογητές φέρονται να έχουν καταλήξει στην πρόταση της ελληνορωσικής κοινοπραξίας (η εταιρεία Simos Foods με το ρωσικό fund Strategic Initiatives Capital Partners).
Το νέο στοιχείο, που ίσως αλλάξει τα δεδομένα, είναι η επιστροφή της «Ζάχαρης» στην κερδοφορία, έπειτα από έξι χρόνια ζημιών
Σε τροχιά fast track κινείται ο νέος διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, την ίδια ώρα που η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινοπραξία της Simos Foods με το ρωσικό fund, ενώ πολυεθνικό είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εκ νέου για τη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.
Μία μόλις εβδομάδα μετά την ανακήρυξη ως άγονου του διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρηση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθότι δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές οι προσφορές που υποβλήθηκαν, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ προχώρησε σε νέα διαγωνιστική διαδικασία με τα χαρακτηριστικά του fast track, καθώς ζητά από τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Το νέο στοιχείο, που ίσως αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η νέα διαδικασία συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της βιομηχανίας, που σηματοδοτούν την επιστροφή της στην κερδοφορία έπειτα από έξι χρόνια στο «κόκκινο».
2,3 εκατ. ευρώ
Τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 16,45 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Μάλιστα σε επίπεδο εταιρείας, το μεικτό περιθώριο κέρδους εκτοξεύθηκε στο 16,3% από 0,35% την περασμένη χρονιά.
Τα αποτελέσματα προ φόρων της βιομηχανίας παρέμειναν βέβαια σε αρνητικό έδαφος με ζημιές 994.000 ευρώ, αλλά βελτιώθηκαν εντυπωσιακά σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, όταν είχαν διαμορφωθεί σε -17,7 εκατ. ευρώ.
Πολύ πιθανό θεωρείται να εκδηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον οι Πολωνοί της Polski Cukier, οι οποίοι είχαν υποβάλει την υψηλότερη προσφορά, καθώς και η ελληνική εισηγμένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος».
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο μιας νέας προσθήκης στη λίστα με τους υποψήφιους μνηστήρες, ενώ απίθανο θεωρείται να συμμετάσχει εκ νέου η βουλγαρική Litex Commerce.
Πρόθεση, πάντως, του εκκαθαριστή και του συμβούλου είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος έως το τέλος του έτους.
Η Δωδώνη
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αξιολογητές φέρονται να έχουν καταλήξει στην πρόταση της ελληνορωσικής κοινοπραξίας (η εταιρεία Simos Foods με το ρωσικό fund Strategic Initiatives Capital Partners).
Τη λίστα πάντως με τους επικρατέστερους μνηστήρες για την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας συμπληρώνουν ο επιχειρηματικός όμιλος Σαράντη που ελέγχει τις εταιρείες Ολυμπος ? Τυράς και ο επιχειρηματίας Πέτρος Σεπετάς της εταιρείας εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών Βίκος ως στρατηγικός επενδυτής της κοινοπραξίας των μετόχων μειοψηφίας ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Αρτας Φιλιππιάδας, που διεκδικούν τη γαλακτοβιομηχανία. Πέντε είναι τελικά και οι μνηστήρες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση για να αγοράσουν το 50,36% της ΣΕΚΑΠ.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες είναι δύο από την Ελλάδα (Damco Energy, εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου και η εταιρεία Ηλίας Παπαδόπουλος επεξεργασίας καπνών με έδρα στο Κιλκίς, που είχε εμφανισθεί ως υποψήφιος μνηστήρας στην προηγούμενη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να έχει καταθέσει προσφορά εξαγοράς) και τρεις αλλοδαπές επιχειρήσεις (η εταιρεία Alfa Finance Holding από τη Βουλγαρία σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία Openmark Ltd, η τουρκική Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat που έχει μακροχρόνια συνεργασία με τη ΣΕΚΑΠ δηλώνοντας ότι προτίθεται να συνεργαστεί με Ελληνα επενδυτή στη συγκεκριμένη επένδυση, εφόσον προκριθεί στην επόμενη φάση και η αμερικανικών συμφερόντων York Capital Management Global Advisors, μια εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 14,5 δισ. δολαρίων).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες και στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού δεν έκλεισε συμφωνία πώλησης του 50,36% στην ινδική «Bommidala Enterprises», που, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα επένδυε συνολικά πάνω από 70 εκατ. ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση