GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε έξι συνεδριάσεις χάθηκαν 4 δισ. ευρώ

Επιστροφή στις 800 μονάδες μετά την αλλαγή ατζέντας Η πολιτική αστάθεια «γκρεμίζει» το ελληνικό χρηματιστήριο. Το τίμημα που έχουν κα...


Επιστροφή στις 800 μονάδες μετά την αλλαγή ατζέντας
Η πολιτική αστάθεια «γκρεμίζει» το ελληνικό χρηματιστήριο. Το τίμημα που έχουν καταβάλει μέχρι τώρα οι επενδυτές ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης που έχει σημειωθεί στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Την περασμένη Πέμπτη η αξία του Χ.Α. κατρακύλησε στα 28,5 δισ. ευρώ έναντι 32,6 δισ. ευρώ που ήταν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012.
Η χρηματιστηριακή «ατζέντα» άλλαξε άρδην μόλις ήρθε στο προσκήνιο η πολιτική αναταραχή που εκδηλώθηκε με τις διαφωνίες ορισμένων βουλευτών και την άρνησή τους να ψηφίσουν τα μέτρα. Ο γενικός δείκτης από τη ζώνη των 900 μονάδων κατρακύλησε ακόμα και στην περιοχή των 750 μονάδων, με αποτέλεσμα να σημειώνει πτώση 15%.
Συμπληγάδες
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες μέχρι να φθάσει η ώρα της ψήφισης του πακέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη θα κριθεί το μέλλον της χώρας και της χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τη στάση βουλευτών, η οποία στη συνέχεια θα κρίνει την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης. Οι έξι μέρες πολιτικής αβεβαιότητας κόστισαν πολύ ακριβά στους επενδυτές που είδαν τις τιμές των μετοχών να κάνουν ελεύθερη πτώση. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας από 2,42 ευρώ υποχώρησε κάτω από 1,6 ευρώ σημειώνοντας πτώση 35%. Η κεφαλαιοποίησή της «προσγειώθηκε» στο 1,5 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ που ήταν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012.
Δηλαδή σε έξι συνεδριάσεις εξανεμίστηκαν 800 εκατ. ευρώ από τη συνολική αξία της τράπεζας.
Η απαξίωση έπληξε σύσσωμο τον κλάδο των τραπεζών. Η Τράπεζα Πειραιώς από τα 0,625 ευρώ έπεσε στα 0,349 ευρώ καταγράφοντας πτώση 44%. Η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε στην ίδια καθοδική τροχιά χάνοντας το 30% της αξίας της. Η τιμή της από τα 2,29 ευρώ έπεσε στο 1,60 ευρώ. Το κύμα ρευστοποιήσεων δεν έπληξε μόνο τον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος είναι άμεσα εξαρτημένος από την εκταμίευση της δόσης.
Οι επενδυτές έριξαν στη χρηματιστηριακή «πυρά» και τις μετοχές των εταιρειών ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ από τα 5 ευρώ βρέθηκε κάτω από τα 4 ευρώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις με πτώση 18%. Ο ΟΠΑΠ έχασε 12% και ο ΟΤΕ με απώλειες 13%. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο τίτλος του ΟΤΕ θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI μετά την απομάκρυνση της Coca ? Cola η οποία έχει αρχίσει τις διαδικασίες για την ένταξή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Γρήγορα κέρδη
Χρηματιστές και θεσμικοί επενδυτές εκτιμούν ότι ρευστοποιήσεις προήλθαν κυρίως από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, τα οποία αποκομίζουν κέρδη από τις έντονες μεταβολές των τιμών. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι μόλις αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα θα επανέλθουν στο Χρηματιστήριο από την πλευρά των αγοραστών.
Ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Ελιοτ και επικεφαλής του hedge fund Naftilia Asset Management σε δηλώσεις σε αυστριακή εφημερίδα Der Standard μίλησε για κρυμμένα «κοσμήματα» ενώ τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα.
Ν. Θεοδωρόπουλου
ntheo@pegasus.gr
 Σε έξι συνεδριάσεις χάθηκαν 4 δισ. ευρώ Σε έξι συνεδριάσεις χάθηκαν 4 δισ. ευρώ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Ως γονιός, καλώ όλους τους εκπαιδευτικούς να μη ψηφίσουν, αύριο Δευτέρα, τη ΔΑΚΕ, την ΠΑΣΚ και την παράταξη της ΔΗΜΑΡ. Ψηφίστε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, αριστερά σχήματα, χριστ. εναλλ. κίνηση εκπαιδευτικών, ότι άλλο, όχι, όμως τις 3 παρατάξεις των 3 κομμάτων της καταστροφής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση