GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πυρετός για «κλείδωμα» της συμφωνίας

Με στόχο να «κλειδώσει» η συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης και να δρομολογηθεί η απόφαση για εκταμ...


Με στόχο να «κλειδώσει» η συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης και να δρομολογηθεί η απόφαση για εκταμίευση της δόσης εργάζονται Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ. Η Κρ.Λαγκάρντ δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους
Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και των επί των Οικονομικών υπουργό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήρθε χθες η σειρά του εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, του Σάιμον Ο’ Κόνορ, να επιβεβαιώσει στις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις εντός της τρόικας, αλλά και με τα κράτη-μέλη συνεχίζονται εντατικά, με εποικοδομητικό τρόπο και σε πολλά επίπεδα προκειμένου να υπάρξει «συνολική συμφωνία» στις 20 Νοεμβρίου.
Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της για την ουσία της όποιας λύσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε χθες στη Μανίλα αν πιστεύει πως μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας θα επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, απάντησε: «Δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε».
Οπως εξήγησε, «είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση, να μπορέσει να ανακάμψει, να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν».
 Πυρετός για «κλείδωμα» της συμφωνίας
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και του Ιταλού ομολόγου του Β. Γκρίλι.
Πάντως, θετική εξέλιξη στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης είναι το γεγονός ότι υποχωρούν, τις τελευταίες μέρες, οι απειλές του ΔΝΤ για αποχώρηση από τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον φέρονται να εξετάζουν έναν συνδυασμό λύσεων για την Ελλάδα που επικεντρώνεται στη δραστική -έως και μηδενισμό- μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και την αποποίηση των κερδών της ΕΚΤ από την πώληση ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, δρομολογείται η εμπλοκή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών με την παροχή των κερδών τους επί των ελληνικών ομολόγων, που θα δίνονται στα ίδια τα κράτη, τα οποία με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα.
Η μορφή αυτή της χρηματοδότησης είναι το αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των 17 χωρών του ευρώ. Παράλληλα, εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι προτάσεις για την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης του ελληνικού χρέους.
Συγχρόνως, σκληρή διπλωματική μάχη δίνεται, ώστε η απόφαση της Τρίτης να συνοδεύεται από τα 44 δισ. ευρώ που προβλέπονται με την εφάπαξ εκταμίευση των τριών δόσεων που απομένουν για το 2012 (των 31,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, των 5 δισ. του Σεπτεμβρίου και των 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου).
Το Βερολίνο εμφανίζεται να έχει συναινέσει σε αυτήν τη δόση-μαμούθ, που όπως σημειώνουν πηγές της Κομισιόν αναλογεί σε πάνω από δύο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα.Πρόκειται για την ισχυροποίηση του μηχανισμού ελέγχου των στόχων του προϋπολογισμού σε έσοδα, δαπάνες και αποκρατικοποιήσεις, που θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση.
Σημαντική είναι, επίσης, η διαδικασία έγκρισης της βοήθειας προς την Ελλάδα, την ερχόμενη Δευτέρα, από την Μπούντεσταγκ, η οποία, εφόσον ολοκληρωθεί, θα δώσει το κατάλληλο στίγμα για αλληλεγγύη προς την Αθήνα .
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Είναι ανάγκη να πετύχουμε συμφωνία την Τρίτη
Υπέρ του «κουρέματος» τάχθηκε ένας εκ των πέντε σοφών του Βερολίνου Εκκληση να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας στο Eurogroup της Τρίτης απευθύνει σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς δε αν η επίτευξη της συμφωνίας μπορεί να συνεπάγεται κάποιο επίπεδο διαγραφής χρέους από τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, απάντησε:
«Ολες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε. Αν το κάνουμε, θα αφήσουμε πίσω μας το θέμα που δηλητηρίασε την Ευρωζώνη για δύο χρόνια». Την πάγια γερμανική θέση για αποφυγή νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά παροχή περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε στο μεταξύ ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. Οπως είπε:
«Το ζήτημα για νέο ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους παραμένει ανοιχτό, όμως η απομείωσή του χωρίς την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα».
Υπέρ του «κουρέματος» τάχθηκε, ωστόσο, ένας εκ των πέντε σοφών του Βερολίνου.
«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση από αξιώσεις. Το ερώτημα είναι, μόνο, το πότε», τόνισε ο Κλέμενς Φουστ.
Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης

 Πυρετός για «κλείδωμα» της συμφωνίας Πυρετός για «κλείδωμα» της συμφωνίας
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια

  1. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη. Και θα φανεί και σήμερα όπου η συμμετοχή στη πορεία του Πολυτεχνείου σε 1 ώρα θα είναι μεγαλύτερη. Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, άνεργοι, απελπισμενοι και αγανακτισμένοι. Ολοι θα έπρεπε να κατεβούμε στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Οσο καθόμαστε στα σπίτια μας, τόσο αυτοί θα αποθρασύνονται, μαζί με τα ελάχιστα ανθρωπάκια που βρίσκονται γύρω τους. Η οργή των φοιτητών και εργαζομένων κατά της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, νεολαίας ΔΗΜΑΡ και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων είναι πρωτοφανής. Κανένας που στηρίζει αυτό το σάπιο καθεστώς δεν είναι στο απυρόβλητο ! Όλοι στους δρόμους έξω από το Πολυτεχνείο και για όλο το Σαββατοκύριακο ! Όπως τότε το 1973!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γκαφα του Τσιπρα που ακυρωσε το Πολυτεχνειο...!

    Οι απόψεις της Χρυσής Αυγής για το Πολυτεχνείο είναι γνωστές και κανείς δεν περίμενε από το κόμμα του Μιχαλολιάκου να εξυμνήσει την γενιά αυτή και τον ρόλο της και να παραδεχτεί ότι υπήρξαν νεκροί...
    Ο Τσίπρας όμως;
    Περίμενε κανείς από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει -άθελα του προφανώς- τέτοια προβοκάτσια εναντίον των συντρόφων του;

    Και εξηγούμαστε. Η αναφορά σε αμερικανικό μάλιστα μέσο του Αλέξη Τσίπρα πως...ο ίδιος λέει, ό,τι εφαρμόζει ήδη ο Ομπάμα, χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία στο στρατόπεδο των αριστεριστών!
    Τους γκρέμισε το όνειρο λίγες μόνο ημέρες πριν την γιορτή του Πολυτεχνείου και την μεγάλη πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία.

    Πως θα κάνουν πορεία οι σύντροφοι όταν ο αρχηγός τους κάνει τέτοιο φιλοαμερικανικό παραλήρημα; Όταν κλείνει το μάτι στον πλανητάρχη που στο μυαλό τους είναι διαχρονικά το "απόλυτο κακό";

    Με λίγα λόγια ο cool Αλέξης έκανε τέτοια ζημιά φέτος στο Πολυτεχνείο που το φυσάνε και δεν κρυώνει...

    Ποιος τρίβει τα χέρια του από αυτή την γκάφα του Τσίπρα;

    Μα φυσικά το ΚΚΕ, που έχει πλέον και όχι άδικα, το πάτημα να λέει ότι είναι η γνήσια αντιαμερικανική και αντιιμπεριαλιστική δύναμη στην Ελλάδα, καθώς ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως η βουλιμία για εξουσία τον οδηγεί στην μία γκάφα μετά την άλλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση