GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το θάρρος του Ομπάμα

Toυ Τάκη Μίχα «Πολιτικό θάρρος»  σημαίνει κυρίως την εφαρμογή μιας πολιτικής με την οποία διαφωνούν οι οπαδοί σου επειδή πιστεύεις ότι...

Toυ Τάκη Μίχα

«Πολιτικό θάρρος»  σημαίνει κυρίως την εφαρμογή μιας πολιτικής με την οποία διαφωνούν οι οπαδοί σου επειδή πιστεύεις ότι θα βοηθήσει την χώρα. Ομως αναμφίβολα το ανώτερο επίπεδο πολιτικού θάρρους είναι να λές κατάφατσα στους θαυμαστές σου πού ήρθαν να σε αποθεώσουν πράγματα που θα τους στενοχωρήσουν. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πρόεδρος  Ομπάμα στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ρανγκούν, πρωτεύουσα της Μυανμάρ.
«Ενθουσιώδης υποδοχή» είναι λίγο για να περιγράψει κανείς το κλίμα που επικρατούσε στούς δρόμους της Ραγκούν κατα την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά κραδαίνοντας αμερικανικές σημαίες και κραυγάζοντας «Α-μέ-ρι-κα» είχαν κατακλύσει τους δρόμους λαμβάνοντας μέρος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε μία δημόσια εκδήλωση που δεν τους είχε υποχρεώσει το  καθεστώς να παρευρεθούν αλλά στην οποία πήγαν αυθόρμητα. Όχι απλά γιατί ο Ομπάμα ήταν «δικός τους» Ασιάτης αλλά γιατί ήταν ο πρόεδρος μιας χώρας πού είχε αντιταχθεί  στην στρατιωτική δικτατορία και είχε αγκαλιάσει την λαοπρόβλητη αντιστασιακή Αουνγκ Σαν Σούου Κίι.
Όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό πρόεδρο όταν αργότερα μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Ραγκούν οχι απλά να αναφερθεί σε «ευαίσθητα εθνικά θέματα» (όπως λέμε στην Ελλάδα) αλλά επίσης να το κάνει με τέτοιο τρόπο ωστε να στεναχωρήσει τους παρευρισκόμενους φανατικούς οπαδούς του.
Το θέμα ήταν οι διώξεις των Μουσουλμάνων Ροχίγκια για τις οποίες έχω γράψει εδώ στο παρελθόν.
Οι Ροχίγκια για την συντριπτική πλειοψηφία των Βουδιστών Βιρμανών δεν θεωρούνται πολίτες της χώρας αλλα «λαθρομετανάστες» τους οποίους μπορεί να μεταχειρισθεί κανείς όπως θελει.
Στην ομιλία του ο κ.Ομπάμα έκανε έκκληση για τον τερματισμό των εθνικιστικών συγκρούσεων και τόνισε οτι «δεν υπάρχει δικαιολογία για την βία εναντίον αθώων ανθρώπων».
«Για πολλά έτη» είπε εν μέσω νεκρικής σιγής «οι πολίτες αυτής της χώρας, αντιμετώπιζαν τρομερή φτώχεια και πολιτική καταπίεση. Όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για βία εναντίον αθώων ανθρώπων και οι Ροχίγκια έχουν μέσα τους την ίδια αξιοπρέπεια όπως εσείς και εγώ».
Πράγματι απατεί τρομερό θάρρος να θυμίσεις σε ομιλία σου σε οπαδούς που ήρθαν να σε αποθεώσουν ότι και αυτοί ευθύνονται για αδικίες. Ειναι π.χ. σαν να κάνει  μια ομιλία ο κ.Τσίπρας στα Εξάρχεια καταδικάζοντας τους αντιεξουσιαστές «κουκουλοφόρους» ή ο κ.Μιχαλολιάκος στον Άγιο Παντελεήμονα καταδικάζοντας την βία εναντίον των λαθρομεταναστών.
Αν λοιπόν η ύπαρξη  πολιτικού θάρρους είναι σημαντικό χαρακτηριστικό για ένα ηγέτη, ο Μπάρακ Ομπάμα μετά την ομιλία στην Ραγκούν θα  μείνει αναμφίβολα στην Ιστορία.

1 σχόλιο

  1. Μια ερωτηση πληζ..
    Αυτος ο "οβαμα" σαν μαυρος μου φαινεται..
    Ρεεε μιλαμε πολυ "μπλακ" ..μιλαμε.. Μαυρος σκυλος αραπης ταμ ταμ ,που ελεγε και ο συχωρεμενεος Ζαμπετας!!

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση