GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βερολίνο: ξενάγηση στην καρδιά του λόμπινγκ

Οι Γερμανοί δεν υφίστανται τις πολυδάπανες προεκλεγικές καμπάνιες των ΗΠΑ Από το λογότυπο της οργάνωσης LobbyControl, που ξεναγεί ...

Οι Γερμανοί δεν υφίστανται τις πολυδάπανες προεκλεγικές καμπάνιες των ΗΠΑ
Από το λογότυπο της οργάνωσης LobbyControl, που ξεναγεί στα λόμπι του Βερολίνου
 
ΤΟ ΒΗΜΑ - NEW YORK TIMES
Ο τουριστικός αυτός περίπατος στο Βερολίνο δεν περνάει από την Πύλη του Βραδενβούργου ή το Τσεκπόιντ Τσάρλι. Οι 30 συμμετέχοντες σταματούν έξω από κτίρια γραφείων ακολουθώντας τον 30χρονο Τίμο Λάνγκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση LobbyControl.
Η οργάνωση προσφέρει από το 2009 ξεναγήσεις που διαφωτίζουν για την δράση καθενός από τους μεγαλύτερους λομπίστες στη Γερμανία. Εφέτος πραγματοποίησαν 144 περιπάτους με περίπου 3.400 συμμετέχοντες, οι οποίοι πλήρωσαν 8 ευρώ ο καθένας (τα μισά οι φοιτητές).
Μπροστά από το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Ομοσπονδίας Γερμανών Ζυθοποιών, ο Λάνγκε μιλά για τα πάρτι που διοργανώνονται εκεί. Κρατά μια φωτογραφία του Σοσιαλδημοκράτη Χανς – Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, ο οποίος έφερε τον τίτλο του «πρεσβευτή της γερμανικής μπύρας» το 2008.
Παρακάτω ο Λάνγκε φέρνει έτερο παράδειγμα: ο επικεφαλής του λόμπι των τσιγάρων ήταν, ως τον περασμένο μήνα, ένας πρώην βουλευτής των Πρασίνων και μη καπνιστής.
Στη συνέχεια διηγείται ιστορίες από τον «πόλεμο». Υστερα από την δηλητηρίαση αρκετών εφήβων από αλκοόλ, οι ζυθοποιοί συνεργάστηκαν με καναλάρχες και ποδοσφαιρικές ομάδες για να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες να τεθούν περιορισμοί στην πώληση και τη διαφήμιση μπύρας. Εξω από την Ενωση της Γερμανικής Χημικής Βιομηχανίας εξηγεί ότι οι άνθρωποί της εργάζονται υπερωρίες για να απαλύνουν τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα προϊόντα της.
Οι Γερμανοί έχουν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από τους Αμερικανούς όσον αφορά τα χρήματα και τους πολιτικούς.
Ο κύριος πολιτικός αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Πέερ Στάινμπρουκ, επλήγη σημαντικά τον περασμένο μήνα όταν έγινε γνωστό ότι κέρδισε 1,25 εκατ. ευρώ από αμοιβές για ομιλίες τα τρία τελευταία χρόνια. Η Μέρκελ έχει απήχηση επειδή ζει ακόμη στο διαμέρισμα που είχε προτού γίνει καγκελάριος και πάει για πεζοπορία στις διακοπές της.
Σε 10 μήνες θα πραγματοποιηθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία στις οποίες θα φανεί αν η Μέρκελ θα κυβερνήσει για τρίτη θητεία και αν το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, θα παραμείνουν το μεγαλύτερο στη Μπούντεσταγκ. Οι Γερμανοί όμως δεν θα υποστούν το πολλών εκατομμυρίων όργιο πολιτικής χρηματοδότησης ούτε το μπαράζ τηλεοπτικών διαφημίσεων που υπέστησαν οι αμερικανοί ψηφοφόροι στις τελευταίες εκλογές.
Αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι γερμανικοί νόμοι είναι αυστηρότεροι από τους αμερικανικούς -σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο χαλαροί. Οι επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτούν άμεσα τα πολιτικά κόμματα, όπως και οι ιδιώτες. Οι δωρεές κάτω των 10.000 ευρώ δεν αναφέρονται καν. Η διαφορά είναι κυρίως πολιτισμική. Στους Γερμανούς δεν αρέσουν οι ακριβές προεκλογικές εκστρατείες και η επιθετική συγκέντρωση χρημάτων.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση