GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν οι ενδιαφέρομενοι για τη ΔΕΠΑ

Οι ρωσικές Gazprom και Sintez και η αζέρικη κρατικά ελεγχόμενη SOCAR είναι οι βασικοί ενδιαφέρομενοι για την ΔΕΠΑ, σε μια συμφωνία που θ...


Οι ρωσικές Gazprom και Sintez και η αζέρικη κρατικά ελεγχόμενη SOCAR είναι οι βασικοί ενδιαφέρομενοι για την ΔΕΠΑ, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει έως 1 δισ. ευρώ, είπαν τρία άτομα με γνώση της κατάστασης τη Δευτέρα.
Η Ελλάδα ευελπιστεί να πουλήσει ολόκληρη την εταιρία, στην οποία έχει ποσοστό 65%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στα ΕΛΠΕ έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου, είπαν τα άτομα αυτά. Η πώληση της ΔΕΠΑ, μαζί με τον ΟΠΑΠ και τη διάθεση σημαντικών ακινήτων του Δημοσίου βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο συγκριτικά με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η χώρα.
Η Gazprom, η Sintez και η SOCAR εμφανίζονται ως οι πλέον κυρίαρχοι ενεργειακοί παίκτες στο διαγωνισμό, που δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών από τη Δύση. Η ιταλική ENI, η θυγατρική της γαλλική EDF Edison καθώς και οι ισπανικές Gas Natural και Enagas απείχαν, πιθανότητα εξαιτίας του ρίσκου που ενέχουν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, είπαν δύο από τα άτομα αυτά. Το ενδιαφέρον της Gazprom και της Sintez για τη ΔΕΠΑ δείχνει ότι οι ρωσικές ενεργειακές εταιρίες αναζητούν τρόπους επέκτασης σε χώρες της ΕΕ.
Μια συμφωνία, ωστόσο, με την Gazprom θα μπορούσε να σκοντάψει σε ζητήματα μονοπωλίου, καθώς οι Βρυξέλλες ήδη ερευνούν την εταιρία, που ανήκει κατά 50% στο Κρεμλίνο, για πιθανό καθορισμό τιμών λόγω της κυρίαρχης θέσης που κατέχει ως προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: Reuters
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΠΑ
    ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ
    ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση