GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αγανακτισμένοι κήρυξαν «επανάσταση της ντομάτας» στη Βουλγαρία

Διαμαρτυρία για την εκτεταμένη διαφθορά και την εγκληματικότητα στη χώρα   Η Ουκρανία είχε την «Πορτοκαλί Επανάσταση», η Γεωργία ...

Διαμαρτυρία για την εκτεταμένη διαφθορά και την εγκληματικότητα στη χώρα
 
Η Ουκρανία είχε την «Πορτοκαλί Επανάσταση», η Γεωργία της «Επανάσταση των Ρόδων» ( αμφότερες υποστηριζόμενες από τη Δύση και ατυχήσασες ιστορικά ), τώρα η Βουλγαρία απέκτησε τη δική της «Επανάσταση της Ντομάτας».
Την κήρυξε ο ποιητής και ακτιβιστής Νικολάι Κόλεφ, ένας βετεράνος αντικαθεστωτικός επί «υπαρκτού σοσιαλισμού». Την περασμένη Πέμπτη ο Κόλεφ συνελήφθη διότι πέταξε ντομάτες στη κτήριο του Κοινοβουλίου στη Σόφια, διαμαρτυρόμενος για την δυσβάσταχτη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Για την σύλληψή του κινητοποιήθηκαν δεκάδες αστυνομικοί, γεγονός που ανακάλεσε στη μνήμη μαύρες σελίδες του ιστορικού παρελθόντος.
Προς συμπαράστασή του, εκατοντάδες Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο και προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο. Εκσφενδόνισαν ντομάτες, αλλά και άλλα οπωροκηπευτικά, προς την κατεύθυνση του κτηρίου, από το οποίο ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας τους κράτησαν σε απόσταση. Κρατούσαν πανό που, μεταξύ άλλων, έγραφαν «Πολιτικοί, σταματήστε την υποκρισία!» και φώναζαν συνθήματα όπως «Κλέφτες! Κλέφτες!».
Η αστυνομία τους απώθησε και τους διέλυσε, εκείνοι όμως ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν άμεσα νέο ραντεβού για τον ίδιο σκοπό. Πολλές από τις συνεννοήσεις τους γίνονται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter   
«Ηθελα να δώσω ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να διαδηλώνουμε» εξήγησε ο Κόλεφ. Ο ηλικιας 61 ετών λογοτέχνης έχει ήδη στείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τους πολιτικούς ηγέτες, τη Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Βουλγαρίας. Τους απειλεί με…τοματοπόλεμο διότι «όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εκτεταμμένη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου στη Βουλγαρία».
«Δεν μπορώ άλλο να είμαι όμηρος της ελπίδας και των καλών τρόπων. Να πάτε στο διάολο!» είναι η φράση με την οποία κλείνει η ανοικτή επιστολή.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση