GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Μοσχοβίτες αποκαλύπτουν την ιστορία των σπιτιών τους

Μια βάση δεδομένων φέρνει στο φως ακόμη και ιστορίες εκκαθαρίσεων από τον Στάλιν Ο βρετανός ανταποκριτής του BBC ανακάλυψε και αυτ...

Μια βάση δεδομένων φέρνει στο φως ακόμη και ιστορίες εκκαθαρίσεων από τον Στάλιν
Ο βρετανός ανταποκριτής του BBC ανακάλυψε και αυτός την ιστορία του σπιτιού όπου ζει στη Μόσχα: το 1937 ο Στάλιν δολοφόνησε τον στατιστικολόγο και τον αδελφό του που ζούσαν εκεί
 
«Καθώς οι Ρώσοι τιμούν τα θύματα των εκκαθαρίσεων του Στάλιν, που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους πριν από 75 χρόνια, μια βάση δεδομένων που μόλις δημοσιεύθηκε δίνει σε πολλούς Μοσχοβίτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβεται μέσα στο σπίτι τους», γράφει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα Ντάνιελ Σάντφορντ.
Οπως χιλιάδες άλλοι στη Μόσχα, ο βρετανός δημοσιογράφος αποφάσισε να μάθει αν το σπίτι του, ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα του 19ου αιώνα, βρισκόταν στη βάση των δεδομένων που δίνει τις διευθύνσεις όσων έχασαν τη ζωή τους στις εκκαθαρίσεις.
«Ηταν ψηλοτάβανο, με μεγάλα παράθυρα και άνετους χώρους, ένα διαμέρισμα που θα μπορούσε εύκολα να βρίσκεται στο Παρίσι», γράφει. Βρίσκεται, όμως, στην οδό Λιάλιν, έναν δρόμο με μήκος 500 μέτρων. Τα περισσότερα σπίτια εκεί έχουν χτιστεί πριν από 100 χρόνια. Ο Σάντφορντ ανακάλυψε ότι μόνο σε αυτόν τον μικρό δρόμο, 25 άνθρωποι συνελήφθησαν για να εκτελεστούν – οι περισσότεροι στα πιο αιματηρά προπολεμικά χρόνια του σταλινισμού:  το 1937 και το 1938.
Στο σπίτι του, στο διαμέρισμα 7 στον αριθμό 9 της οδού Λιάλιν, ζούσαν δύο αδέλφια. Ο Ολίμπϊι Κβίτκιν δολοφονήθηκε το 1937, και ο αδελφός του Αριστάρκ, το 1939.

«Ανακάλυψα ότι ο Ολίμπιϊ ήταν μάλλον σημαντικό πρόσωπο. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια στρατιωτικών, αλλά έγινε σοσιαλιστής επαναστάτης. Πήρε πτυχίο στα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Παρίσι, και έγινε στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας του Στάλιν. Ηταν εκείνος που διηύθυνε την απογραφή του 1937, ένα φιλόδοξο εγχείρημα να καταμετρηθούν όλοι οι κάτοικοι της Σοβιετικής Ενωσης», γράφει ο Σάντφορντ.
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον Κβίτκιν. Ο Στάλιν είχε ανακοινώσει, το 1934, ότι ο πληθυσμός ήταν 168 εκατομμύρια και αυξανόταν με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα από την απογραφή του 1937, ήταν σαφές ότι ο πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τα 162 εκατομμύρια – έξι εκατομμύρια λιγότερα από όσα είχε πει ο Στάλιν μόλις τρία χρόνια νωρίτερα.
Για το καθεστώς του αδίστακτου Γεωργιανού, αυτό σήμαινε ότι είχε αρχίσει να φαίνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία η τρομακτική κλίμακα των εκατομμυρίων θανάτων από τους λιμούς της δεκαετίας του 1930 στη Σοβιετική Ενωση. Μακράν οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πεθάνει στην Ουκρανία, στο διαβόητο «γολοντομόρ» – την εξόντωση από την πείνα.
Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν ότι ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (1932-1933) ήταν συνέπεια της οικονομικής πολιτικής του Στάλιν, και του προγράμματος αναγκαστικής κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε. Συχνά αναφέρεται σαν γενοκτονία, και υποστηρίζεται ότι έγινε βάσει πολιτικού σχεδίου.
Τα ευρήματα της απογραφής του Κβίτκιν δεν θα μπορούσαν ποτέ να δημοσιευθούν. Τρεις ημέρες αφού τα παρέδωσε με μυστικότητα στο Κρεμλίνο, τον συνέλαβαν…
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση