GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το στοίχημα της Ισπανίας

Γράφει η Ζαχαρία Χριστίνα / Πολιτικός Επιστήμονας / Christina.zacharia@gmail.com Από το thinkfree.gr Η κρίση χρέους που μαστίζει τα ...

Γράφει η Ζαχαρία Χριστίνα/ Πολιτικός Επιστήμονας/ Christina.zacharia@gmail.com
Από το thinkfree.gr

Η κρίση χρέους που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τον διεθνή χώρο, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που έχει αναδείξει, έχει προβάλλει τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούσαν για χρόνια τους λαούς. Θέματα τα οποία φυλάσσονταν καλά, σταδιακά αναδεικνύονται και κάνουν έκκληση για την επίλυσή τους. Ένα από αυτά είναι το ζήτημα της Καταλονίας το οποίο υποβόσκει πολλά χρόνια και απασχολεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις του κράτους.
Η πρόσφατη προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης και τα μέτρα που η κυβέρνηση της χώρας έχει κληθεί να προωθήσει, οδήγησε τους Καταλονούς να θέσουν επί τάπητος το θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής. Στο παρελθόν, η Καταλονία, περιοχή της Ισπανίας με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, είχε θέσει το ζήτημα της αυτονομίας της περιοχής. Τα δυσβάστακτα, όμως, μέτρα που πλήττουν την περιοχή επανέφεραν το ζήτημα, πλέον, της ανεξαρτησίας.
Η Καταλονία αποτελεί την πιο εύπορη περιοχή της Ισπανίας, με τους κατοίκους της να έχουν τη δική τους γλώσσα. Η άτυπη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και της Καταλονίας έχει οδηγήσει στην ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν την περιοχή.
Τους τελευταίους μήνες η διαμάχη αυτή έχει λάβει ποικίλες μορφές. Συγκεκριμένα, ενώ οι πηγές νερού βρίσκονται στην Καταλονία την διαχείριση των υδάτων έχει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, αφήνοντας τους Καταλονούς μέρες χωρίς νερό. Η φωταγώγηση της περιοχής είναι περιορισμένη ενώ οι φόροι που καλούνται οι κάτοικοι να πληρώσουν είναι δυσανάλογοι με τους φόρους των υπόλοιπων ισπανών κατοίκων.
Η πρόσφατη επανεκλογή του εθνικιστικού κόμματος της Καταλονίας υπό τον Μας οδήγησε το θέμα να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Παρόλο που το εθνικιστικό κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών του Καταλανικού Κοινοβουλίου, ο Μας έχει προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με μοναδικό θέμα την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Σύμφωνα με δηλώσεις, η Καταλονία εάν ήταν ανεξάρτητη, θα ήταν η έβδομη πιο πλούσια περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το στοίχημα της ισπανικής κυβέρνησης είναι να μπορέσει να εξισορροπήσει τις δύο αυτές αντίρροπες δυνάμεις: την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και την επιβίωση της χώρας. Σε περίπτωση που η χώρα διασπαστεί, το ποσοστό της ανεργίας θα ξεπεράσει το ισχύον 25%, τα μέτρα που η ισπανική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει θα είναι επώδυνα ενώ παράλληλα ζητήματα αυτάρκειας του κράτους θα προκύψουν. Πέραν όμως των εσωτερικών ζητημάτων, την εμφάνισή τους θα κάνουν και διεθνή θέματα ανεξαρτησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου όπου προκάλεσε την άμεση αντίδραση των περιοχών που επιζητούν το ίδιο.
Η κρίση χρέους σε συνδυασμό με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων συμβάλλουν στη διάσπαση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αναποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναδύονται. Ο εσωτερικός διχασμός συντελεί στον αποπροσανατολισμό των κυβερνήσεων και στην επιφανειακή επίλυση των προβλημάτων. Ο αλληλοσπαραγμός συμβάλλει στην αποδυνάμωση του κράτους και στην επιδείνωση της διεθνούς θέσης των κρατών. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας καλείται να βρει τη συμβιβαστική λύση που θα οδηγήσει στην επιβίωση του κράτους. Ο λαός καλείται να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της Ισπανίας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση