GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διχασμένοι οι Αιγύπτιοι για τα σχέδια του Μόρσι...

Διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του – Ισλαμιστές κατά προοδευτικών .   Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του προέδρου Μόρσι έγιναν σ...

Διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του – Ισλαμιστές κατά προοδευτικών.
 
Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του προέδρου Μόρσι έγιναν στο Κάϊρο αυτό το σαββατοκύριακο. Ο κόσμος στην Αίγυπτο είναι διχασμένος: από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ισλαμιστές, και από την άλλη τα προοδευτικά και κοσμικά κόμματα.
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας υποστηρίζοντας το αμφιλεγόμενο διάταγμα με το οποίο ο Μόρσι συγκεντρώνει υπερ-εξουσίες. Οι περισσότεροι δεν ήταν από το Κάϊρο – είχαν μεταφερθεί με πούλμαν από άλλες περιοχές της Αιγύπτου.
«Είμαι εδώ σήμερα για να στηρίξω τη χώρα και τον εκλεγμένο πρόεδρο. Ο κόσμος στην πλατεία Ταχρίρ ήθελε την διάλυση της βουλής, και τώρα θέλουν τη διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης που θα φτιάξει το νέο Σύνταγμα. Θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα», λέει ο Σερίφ Αμπντ Ελ-Γουαχάμπ, ένας 60χρονος από την Αλεξάνδρεια, εκφράζοντας τις θέσεις των ισλαμιστών.
Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην πλατεία Ταχρίρ όπου διαδηλώνουν οι αντίπαλοι του Μόρσι, ο κόσμος κρατούσε τα παπούτσια του ψηλά, με τα χέρια, για να δείξει την περιφρόνηση προς τον Μόρσι και το προσχέδιο του Συντάγματος. Με έναν βαθιά διχασμένο λαό, οι πιθανότητες συμβιβασμού δεν είναι πολλές.
Η ομιλία του Μόρσι έδειξε τις αντιφάσεις ανάμεσα στις δηλώσεις του και τις εξελίξεις. Ζήτησε «εθνικό διάλογο», αλλά δεν υπήρξε ίχνος συναίνεσης στον τρόπο με τον οποίο οι ισλαμιστές πέρασαν το προσχέδιο του Συντάγματος χωρίς να λάβουν καθόλου υπ’ όψιν τις αντιδράσεις από τα κοσμικά  κόμματα.
Ο Μόρσι εξέφρασε την εκτίμησή του προς τους δικαστές, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το διάταγμα για να καταργήσει τις εξουσίες τους.
Τέλος, ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το Σύνταγμα θα εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης και της θρησκευτικής πίστης, αλλά και αυτά τα δύο ανθρώπινα δικαιώματα τα περιστέλει το προσχέδιο του Συντάγματος.
Και όμως, για τους οπαδούς του προέδρου, το Σύνταγμα είναι ιδανικό.
«Για μένα, είναι εξίσου σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ο νόμος της σαρία για την διακυβέρνηση της χώρας», λέει ο Μουσταφά, ένας 30χρονος Αιγύπτιος. «Δεν θα το ψηφίσω. Οι προοδευτικοί και τα κοσμικά κόμματα έλαβαν μέρος στη Συντακτική Συνέλευση, αλλά έφυγαν προτού ψηφιστεί το Σύνταγμα. Δεν θέλουν να έχει Σύνταγμα η χώρα», πρόσθεσε.
«Το Σύνταγμα είναι εξαιρετικό, πραγματικά εξαίρετο. Καλύπτει τα πάντα – ακόμη και τις μειονότητες επειδή δίνει σε όλες δικαιώματα, ιδίως στους Χριστιανούς», λέει ο Ελ-Γουαχάμπ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση