GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δώστε έμφαση στην προώθηση των επενδύσεων

Να στρέψουν την προσοχή τους από τη διευθέτηση του χρέους στην προώθηση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ...


Να στρέψουν την προσοχή τους από τη διευθέτηση του χρέους στην προώθηση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Αθήνα θα τα καταφέρει, καθώς ήδη η κυβέρνηση Σαμαρά κινείται αποφασιστικά προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Ο επικεφαλής του IIF εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φωνή της Αμερικής», ερωτηθείς για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ο κ. Νταλάρα υποστηρίζει ότι εάν το πρόγραμμα εκτελεστεί με επιτυχία τις επόμενες μέρες, θα έχει ορισμένα οφέλη για την Ελλάδα, καθώς θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά περίπου 10% του ΑΕΠ. Τονίζει, όμως, ότι ο ίδιος προσωπικά θα προτιμούσε τα χρήματα αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί για απευθείας επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.
«Κι αυτό γιατί πιστεύω πως η μακροπρόθεσμη προοπτική μείωσης του χρέους σε επτά, οκτώ χρόνια δεν βοηθά τόσο πολύ την επίλυση των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας όσο θα βοηθούσαν η αύξηση των επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας» εξηγεί.
Συνεχίζει δε λέγοντας πως «εάν είχαν ρίξει αυτά τα 10 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών, στην εκτέλεση έργων υποδομής, καθώς και στην εφαρμογή άλλων προγραμμάτων, τα οποία προβλέπονταν σε σχέδια που είχαν εκπονηθεί σε εποχές μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης, τότε νομίζω ότι η ελληνική οικονομία θα είχε οφέλη αρκετά νωρίτερα».
Η αξιοπιστία
Ο επικεφαλής του IIF σημειώνει ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση οικοδομεί αξιοπιστία στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο δύσκολων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες -όπως υποστηρίζει- θα αποφέρουν κέρδη στην οικονομία της.
Κατά την άποψή του, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίσουν να διακηρύσσουν σαφώς με μια φωνή ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, τότε ο σκεπτικισμός για το μέλλον της Ελλάδας θα αρχίσει να διαλύεται και θα αποκατασταθεί ένα αίσθημα συνεχώς αυξανόμενης εμπιστοσύνης προς τη χώρα.
Καταλήγει δε υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν επενδυτικά κονδύλια διαφόρων αρχών της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, γιατί έτσι θα αρχίσει η δημιουργία νέων εργασιών στην Ελλάδα από το δεύτερο μισό του 2013. «Χρειάζεται να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας όχι απλώς λίγο κάτω από το 25% αλλά πολύ πιο κάτω από το 20% προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα της χώρας» εξηγεί ο κ. Νταλάρα.
Κατερίνα Κοσμά
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση