GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια

Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει πρόσθετους φόρους σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην τω...


Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει πρόσθετους φόρους σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των ενοικίων αλλά και ελαφρύνσεις σε μισθωτούς ή συνταξιούχους οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα πρόσθετο έσοδο από ενοίκια.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα, αλλά είναι πλέον αυτοτελής με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Με τους συντελεστές αυτούς ευνοούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν περιορισμένο πρόσθετο εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων.
Πιο αναλυτικά, για παράδειγμα, προκύπτει όφελος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια της τάξης των 2.250 ευρώ. Πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ τα 9.000 ευρώ των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο 900 ευρώ. Στον αντίποδα χαμένοι από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Οπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος», οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ.
Για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια οι επιπλέον φόροι φτάνουν έως και τα 1.820 ευρώ τον χρόνο. Για πάνω από 65.000 ευρώ εισόδημα προκύπτουν ελαφρύνσεις, καθώς είναι πιο «συμφέρουσα» η αυτοτελής φορολόγηση, καθώς τα ενοίκια αθροιζόμενα με άλλα εισοδήματα με το ισχύον καθεστώς φορολογούνται και με συντελεστή 45%.
 Πώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια Πώς θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση