GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H ΔΗΜΑΡ «μαδάει» τον Γιάννη Στουρνάρα για το φορολογικό

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το φορολογικό είχαν ένα στόχο με ονοματεπώνυμο . Το Γιάννη Στουρνάρα. Αν κάποιος στην κυβέρνηση «γυρίζει τα ά...

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το φορολογικό είχαν ένα στόχο με ονοματεπώνυμο. Το Γιάννη Στουρνάρα. Αν κάποιος στην κυβέρνηση «γυρίζει τα άντερα» του κόμματος του κ. Κουβέλη αυτός είναι ο υπουργός Οικονομικών. Οι σχέσεις του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ είχαν ψυχρανθεί άλλωστε από την αρχή του Φθινοπώρου. Έκτοτε του χρεώνουν πολλά.
Από την ιστορία της Αγροτικής Τράπεζας, όπου η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε με τις θέσεις της για δημόσιο πυλώνα στο χέρι, ως τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τα εργασιακά που απομόνωσαν την ΔΗΜΑΡ και κόντεψαν να ρίξουν την κυβέρνηση.
Του καταλογίζουν μάλιστα μια φράση στο τέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που κατά την άποψη τους έδειχνε ότι ο Στουρνάρας δεν λογαριάζει τους κυβερνητικούς εταίρους: «Το πακέτο έκλεισε, ο κ. Κουβέλης ας κάνει ότι νομίζει».  
Τα αισθήματα από την άλλη πλευρά δεν είναι τα καλύτερα. Ο Στουρνάρας χρειάστηκε να υπερβεί τον εαυτό του για να πεί στη συνέντευξη στον Παπαχελά ότι «ο κ. Κουβέλης κρατά μία πολύ υπεύθυνη στάση», προσέθεσε αμέσως λίγο πιο κάτω όμως ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου τον βρίζουν. Αυτό καλά το καταλαβαίνει και στο φορολογικό, ήρθε η ώρα για τον Κουβέλη και τους δικούς του να βγάλουν το άχτι τους για τον υπουργό Οικονομικών.
Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, διαπιστώνει κανείς ότι στην πραγματικότητα, οι παρατηρήσεις επί του φορολογικού, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΗΜΑΡ ήταν όλες «καρφιά» στον υπουργό Οικονομικών.
 Έτσι στα αρνητικά της φορολογικής πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών η ΔΗΜΑΡ ρητά επισημαίνει ότι:
1. Δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
2. Χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων που εν τέλει ευνοεί σκανδαλωδώς τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.
3. Προβλέπει επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως εκείνων που κατά το παρελθόν υπήρξαν συνεπείς και ειλικρινείς.
4. Δημιουργεί μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά
5. Έχει ασθενή αναπτυξιακή διάσταση.  
Ακόμα πιο αιχμηρές πάντως είναι οι παρατηρήσεις της ΔΗΜΑΡ επί της διαδικασίας, όπου ρητά αναφέρει ότι πρώτον η χρονική καθυστέρηση ως προς την παρουσίαση της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών δημιουργεί απαράδεκτους χρονικούς περιορισμούς που δεν επιτρέπουν την εις βάθος συζήτηση των σοβαρών ζητημάτων που θέτει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και δεύτερον, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι παλινωδίες του υπουργείου και οι συστηματικές διαρροές εκ μέρους του, εκτός των ουσιαστικών προβλημάτων που δημιουργούν στη συζήτηση, αναδεικνύουν πλημμελή προετοιμασία η οποία εν τέλει, πλήττει την εικόνα τη κυβέρνησης. 
Με δυο λόγια η ΔΗΜΑΡ λέει στον κ. Στουρνάρα ότι δεν ήταν σε θέση να ετοιμάσει μια σωστή πρόταση, ότι δεν την κατέθεσε εγκαίρως και ότι με τη στάση του και τις διαρροές του υπονομεύει την εικόνα της κυβέρνησης. Το μόνο που δεν κάνουν είναι τη λογική συνέπεια όλων αυτών, δηλαδή να τον καλέσουν να παραιτηθεί.
Εμπιστοσύνη των Εταίρων του Συνασπισμού στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών όμως είναι σαφές ότι δεν υπάρχει και έτσι, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά η κυβέρνηση.

Θέμης Δαγκλής  

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση