GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

WSJ: Τα όπλα της Ελλάδας για να αναπτυχθεί ξανά

Δεδομένης της γεωγραφικής τοποθεσίας της Ελλάδας, ο οικονομολόγος Γιάννης Σφακιανάκης με άρθρο του στη Wall Street Journal επισημαίνει ...

Δεδομένης της γεωγραφικής τοποθεσίας της Ελλάδας, ο οικονομολόγος Γιάννης Σφακιανάκης με άρθρο του στη Wall Street Journal επισημαίνει ότι πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι σε θέσει να συνεισφέρουν στη Ευρώπη και τον κόσμο.
Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει πως χάθηκε η ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ η παραγωγή και το branding…
των ελληνικών προϊόντων έκαναν βουτιά, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχασε την ταυτότητά της ως οικονομία και άρχισε να εξαρτάται από τις εισαγωγές.
Αναφέροντας πως η διαφθορά έγινε ενδημική, σημειώνει πως η Ελλάδα κατέστη η επιτομή της γραφειοκρατίας και προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Στο άρθρο του με τίτλο “Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ξανά” επισημαίνει πως το σύνθετο διοικητικό και φορολογικό σύστημα δημιουργεί νομικά, γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια με αποτέλεσμα να αδυνατεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο έσοδα από τη φορολογία.
Παραθέτει μάλιστα τα στοιχεία μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, βάσει της οποίας το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 28 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή μόνο το 2009.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική βιομηχανία, σημειώνει πως στην καρδιά του μακροχρόνιου μοντέλου ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ο τουρισμός ώστε η Ελλάδα να καταστεί η Φλόριντα της Ευρώπης.
“Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 15% της ελληνικής οικονομίας, αλλά παραδοσιακά, το 70% της ανάπτυξής του προέρχεται από την εσωτερική ζήτηση.
Οι τουρίστες στην Ελλάδα δαπανούν 146 ευρώ κάθε μέρα, ενώ ξοδεύουν αντίστοιχα 162 ευρώ στην Τουρκία και 200 ευρώ στην Ιταλία”, σημειώνει.
Εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά αν επεκτείνει την τουριστική περίοδο πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, υποστηρίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αναβαθμίσει την υποδομή της -δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια- αλλά και να την ενισχύσει.
kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση