GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΛΑΝΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ…

Aπό τον Δημήτρη Καραπαναγιώτη . Και επίσημα πλέον, ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα είναι κάτοικος Μονάχου από το προσεχές καλοκαίρι. Ο Ισπανός τε...

Aπό τον Δημήτρη Καραπαναγιώτη.

Και επίσημα πλέον, ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα είναι κάτοικος Μονάχου από το προσεχές καλοκαίρι. Ο Ισπανός τεχνικός απέρριψε το Αγγλικό πρωτάθλημα και πιο συγκεκριμένα την Τσέλσι και την Μάντσεστερ Σίτυ, καθώς προτίμησε την Μπάγερν Μονάχου για επόμενο σταθμό της προπονητικής του καριέρας.
Θεωρώ πως ο Γκουαρδιόλα έκανε την πιο ασφαλή επιλογή για τον ίδιο. Κι εξηγούμαι: τόσο η Τσέλσι, όσο και η Μάντσεστερ Σίτυ αγωνίζονται στο πιο απαιτητικό και δύσκολο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Παράλληλα, και οι δυο ομάδες θα έδιναν μεγάλη οικονομική ελευθερία στον Ισπανό, όσον αφορά στο μπάτζετ τους. Επιπλέον, και οι δυο ομάδες θα περίμεναν από τον Γκουαρδιόλα ευρωπαϊκές διακρίσεις. Η κάθε μια για τους δικούς της λόγους. Οι Λονδρέζοι για να διατηρήσουν τα σκήπτρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ενώ οι Σίτιζενς για να «πιάσει τόπο» το πολυδάπανο ρόστερ τους. Όλα αυτά όμως συνεπάγονται με υπερβολική πίεση και άγχος για την επίτευξη των πολυπόθητων στόχων της κάθε ομάδας.
Συνεπώς, ο Πεπ ακολούθησε την πιο σίγουρη οδό. Με άλλα λόγια, η Μπάγερν είναι η μεγαλύτερη ομάδα στη χώρα της και σπάνια εμφανίζονται ομάδες στην Μπουντεσλίγκαπου να μπορούν να την κοντράρουν στη διεκδίκηση του τίτλου. Αυτό σημαίνει πως ο Καταλανός τεχνικός θα χει την άνεση να δουλέψει και να μάθει την ομάδα του πολύ πιο εύκολα, ενώ παράλληλα τα ποσοστά απώλειας βαθμών στο πρωτάθλημα θα είναι μειωμένα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η διοίκηση των Βαυαρών είναι διευθετημένη να δώσει στον πρώην τεχνικό της Μπαρτσελόνα μπάτζετ για μεταγραφές και συμβόλαια, το οποίο θα ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την πολύ «βαριά» φανέλα της Μπάγερν, «λύνει» τα χέρια του Γκουαρδιόλα και δημιουργεί προϋποθέσεις για την πολυπόθητη κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τους Βαυαρούς.
Ποιος είναι όμως ο Πεπ Γκουαρδιόλα; Παρότι φιγουράρει ανάμεσα στους καλύτερους προπονητές του κόσμου, δεν έχουμε άλλα δείγματα της δουλειάς του πλην της Μπαρτσελόνα. Επειδή λοιπόν δεν είναι εφικτό να μιλήσουμε για τακτική ανάλυση της Μπάγερν του Γκουαρδιόλα καθώς δεν έχει συνθέσει ακόμα το ρόστερ που επιθυμεί ο ίδιος, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε τι έχει στο μυαλό του ο Ισπανός με βάση τα δείγματα γραφής που μας έχει δώσει από την Μπαρτσελόνα.
Η επί των ημερών Γκουαρδιόλα Μπαρτσελόνα έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ιστορίας της και ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο Καταλανός δίδαξε σε όλο τον πλανήτη πως παίζεται το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Παράλληλα, είναι ο δημιουργός του πολυσυζητημένου συστήματος «4-6-0». Είναι δηλαδή ο πρώτος κόουτς που έβαλε στη θέση επιθετικού, επιθετικό χαφ. Για να παίξεις αυτό το σύστημα, χρειάζεται να έχεις από τη μέση και μπροστά ποδοσφαιριστές που να ξέρουν μπάλα 10αριου αλλά ταυτόχρονα να κινούνται σ’ όλους τους χώρους του γηπέδου και να μαρκάρουν ασταμάτητα. Κάτι τέτοιο, δηλαδή την εφαρμογή του 4-6-0, θα μπορούσε να την δοκιμάσει και στην Μπάγερν, καθώς διαθέτει ποδοσφαιριστές όπως ο Ριμπερί, ο Μίλλερ, ο Ρόμπεν, ο Λαμ κλπ, οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.
Από κει και πέρα, πρέπει να δούμε τι επιλογές παιχτών θα κάνει ο Ισπανός το καλοκαίρι και αν θα μπορέσει να «παντρέψει» το υλικό του με την έως τώρα ποδοσφαιρική λογική του…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση