GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος είναι ο νέος ανθέλληνας πρόεδρος του Eurogroup;

Ένας Ολλανδός με μόλις τρεις μήνες υπουργική θητεία και σκληρές απόψεις για την Ελλάδα ...


Ένας Ολλανδός με μόλις τρεις μήνες υπουργική θητεία και σκληρές απόψεις για την Ελλάδα αναμένεται να αναλάβει από σήμερα τη θέση του προέδρου του Eurogroup...
διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια.
Σύμφωνα με το iefimerida.gr τον Δεκέμβριο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (Jeroen Dijsselbloem) ήταν από τα φαβορί της κούρσας για το διάδοχο του Γιούνκερ στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί φέρεται πως είχε την εύνοια του ισχυρότερου υπουργού της Ε.Ε., του γερμανού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι 46 ετών, έχει σπουδάσει αγροτική οικονομία και μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό. Στην χώρα του ήταν βουλευτής από το 2000 με το Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα, και τα θέματα με τα οποία ασχολούνταν ήταν η εκπαίδευση, η ειδική αγωγή και η νεολαία. Μάλιστα, το 2007 ήταν επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την μεταρρύθμιση του ολλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του. Και περιέργως, μόλις ένα μήνα μετά, πήρε και το χρίσμα για τη διαδοχή στην προεδρία του Eurogroup.
Μάλιστα, μία από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ως υπουργός της ολλανδικής κυβέρνησης ήταν να ξεκαθαρίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Εκτός από τον Σόιμπλε, έχει τη στήριξη από τις σκανδιναβικές χώρες. Ο φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, είχε πει για αυτόν: «Είναι καλός άνθρωπος, δεν έχω τίποτα εναντίον του. Εκπροσωπεί ιδέες παρόμοιες με αυτές τις οποίες προασπίζονται οι σκανδιναβικές χώρες»
Η ανακοίνωση του διορισμού του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου και θα έχει θητεία 2,5 ετών - πράγμα που δεν εμπόδισε όμως τον Γιούνκερ να μείνει στη θέση του για οκτώ συνεχή χρόνια.
Στην ίδια συνεδρίαση θα ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση των 9,2 δισ. ευρώ της δόσης του Ιανουαρίου προς την Ελλάδα. Από αυτά, τα 7,2 δισ. θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα για τις ανάγκες του Προϋπολογισμού. Αντίθετα, οι δόσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου -κάθε μία από 2,8 δισ. ευρώ- θα πάνε απευθείας στον Προϋπολογισμό και στην εξόφληση υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου.

1 σχόλιο

  1. ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.ΣΚΕΤΑ ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ
    ΠΩΣ ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση