GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς είδαν (στην πραγματικότητα) την επίσκεψη Σαμαρά, Ερντογάν και Ιβάνοφ τα media του Κατάρ...

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ντόχα συνέπεσε με τις αντίστοιχες αποστολές της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ. Τα ελληνικά ΜΜΕ καλ...

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ντόχα συνέπεσε με τις αντίστοιχες αποστολές της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ. Τα ελληνικά ΜΜΕ καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ τις εν λόγω αποστολές, όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση του Τύπου του Κατάρ σχετικά με τις διακρατικές επαφές των τριών γειτονικών χωρών. Οι επισκέψεις των ηγετών της Ελλάδας, Τουρκίας και ΠΓΔΜ στη Ντόχα αντιμετωπίστηκαν με μειωμένο ενδιαφέρον από τα τοπικά ΜΜΕ, γεγονός που πιθανώς να απηχεί και τη στάση της πολιτικής και οικονομικής ελίτ απέναντί τους.
Περιέργως, το πλέον διάσημο ειδησεογραφικό δίκτυο του Κατάρ, το Al-Jazeera, δεν αναφέρει καν τις επισκέψεις των τριών ηγετών, ούτε στην αγγλική ούτε στην αραβική του ιστοσελίδα. Το Al-Jazeera βρίσκεται υπό τη διακριτική, για τα δεδομένα της περιοχής, επιρροή της κυβέρνησης του Κατάρ και η πλήρης αγνόηση των επισκέψεων Σαμαρά, Ερντογάν και Ιβάνοφ θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένδειξη χαμηλού ενδιαφέροντος από την πλούσια αραβική χώρα.
Μελετώντας κάποια άλλα σημαντικά ΜΜΕ του Κατάρ όπως το Qatar News Agency, Gulf Times, The Peninsula, Qatar Tribune και Al-Sharq που αφιέρωσαν μικρά άρθρα στις επισκέψεις των τριών ηγετών, είναι εμφανής η πολιτική διάσταση που δίνεται στη συνεργασία με την Τουρκία σε αντίθεση με τις καθαρά οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα και τις σχεδόν εθιμοτυπικές επαφές του Προέδρου της ΠΓΔΜ. Τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία τονίζουν πως στις επαφές της τουρκικής αποστολής συζητήθηκαν, πέρα από την ανάπτυξη της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, θέματα διεθνούς και περιφερειακής σημασίας με κοινό ενδιαφέρον. Τα ρεπορτάζ σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού τονίζουν την οικονομική διάσταση των επαφών καθώς και τις συμφωνίες στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού. Βέβαια, ο κος Σαμαράς είχε συνάντηση μόνο με τον Πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της χώρας μέχρι τώρα και επίκειται η σημαντικότερη επαφή του με τον Εμίρη του Κατάρ. Τέλος, η επίσκεψη Ιβάνοφ καλύπτεται κυρίως περιγραφικά με κάποιες αναφορές σε πιθανή συνεργασία στον τουρισμό.
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.
M.A. Middle East Studies, American University in Cairo.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση