GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το MEGA...

Με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατυπώνει τα ερωτήματα που είχε θέσει χθες προς τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, καθώς όπως επισημαίνει δ...

Με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατυπώνει τα ερωτήματα που είχε θέσει χθες προς τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, καθώς όπως επισημαίνει δεν πήρε καμία απάντηση. Παράλληλα αναφέρεται και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Αναλυτικά:
"Η πολιτική συγκάλυψης εκ μέρους των μνημονιακών εταίρων και περιορισμού του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου αποτελεί την τελευταία μάχη υπεράσπισης ενός φαύλου πολιτικού συστήματος που εξέθρεψε τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και κατέστησε τη διαπλοκή καθεστωτική δομή.
Τέλος, σε σχέση με την χθεσινή ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και την άρνησή του να παρουσιάσει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνουμε πως σε κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε προς το σταθμό δεν πήραμε απάντηση. Τα επαναδιατυπώνουμε: ο κ. Βενιζέλος κράτησε κρυφά στην ιδιωτική του πρόσβαση την εν λόγω λίστα κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων; Είναι εντός της λίστας «βασικός μέτοχος» του τηλεοπτικού σταθμού; Όσον αφορά δε στο ύψος του δανείου τα στοιχεία που αναφέρουμε είναι από την ανακοίνωση του «Χρηματιστηρίου Αθηνών». Την ίδια, όμως, δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό την έχει ισοτίμως και κάθε άλλη ελληνική επιχείρηση, από αυτές που στη συντριπτική τους πλειοψηφία βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη;"




Κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ
Πηγη: enikos.gr

11 σχόλια

  1. ΑΦΗΣΤΕ, ΡΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, ΤΙΣ "ΑΔΕΡΦΙΣΤΙΚΕΣ" ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ! ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΟ ΤΡΕΜΟΚΑΝΑΛΟ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΝ Ο Π Ο Ι Ο Δ Η Π Ο Τ Ε ΠΡΟΪΟΝ Ή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙ ΕΚΕΙ!!!! ΑΝΤΕ ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΑΛΑ, ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν αναφέρεται κανείς στην ΑΠΕΙΛΗ Τσίπρα περί "αλλαγής καθεστώτος";;;

    Τα λοιπά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ κόμματα της χώρας ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ (η κάνουν πως δεν κατάλαβαν) την ΑΠΕΙΛΗ που εξέφρασε ευθέως ο Α. Τσίπρας στην Εφημερίδα των πρώην πα$οκων, νυν $υριζαίων Συντακτών;;;

    Παρακάτω το επίμαχο απόσπασμα που πραγματικά δείχνει το τί θα επιφυλάξει το μέλλον σε όσους ΑΤΥΧΟΥΣ Έλληνες βιώσουν την πιθανή άνοδο στην εξουσία ενός Κομμουνιστικού κόμματος.

    Αναφερόμενος στο πιθανό ενδεχόμενο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:
    «Δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή, θα είναι αλλαγή καθεστώτος».

    Τι εννοεί λοιπόν ο ποιητής;;;

    Τι ακριβώς θα αλλάξει (που δεν θα είναι ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ από το 1974 μέχρι σήμερα) ;;;

    Μήπως προετοιμάζει το έδαφος για την Βαλκανική «Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας» ;;;

    Μήπως ετοιμάζει μαζί με τα "μεγάλα κεφάλια" από τις υπόλοιπες δημοκρατικές συνιστώσες του το πώς θα γίνουμε η Βόρεια Κορέα των Βαλκανίων ;;;

    Μήπως προετοιμάζονται τα σχέδια νόμου για την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ των Μή ΛαικώνΔημοκρατικών Κομμάτων;;;

    Να ανησυχούν τα "μνημονιακά κόμματα" ;;;

    Κρεμάλες θα στήσει κατά την αλλαγή καθεστώτος ;;;

    Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ΔΕΝ απαντά αφού ο καλός δημοσιογράφος δεν ήθελε να τον "πιέσει"...

    Προκαλεί όμως εντύπωση η ΣΙΩΠΗ από τα λοιπά κόμματα στην ΠΡΟΚΛΗΣΗ Τσίπρα...

    Κάτι θα ξέρουν καλύτερα από μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πρόλαβε να μας "σώσει" ο αρχιψευτης πρωθυπουργός με την δόση μαμμουθ όπως την χαρακτηριζε και ενα μερος αυτής πήγε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υποτιθεται θα δινανε πνοή στην οικονομία και στις επιχειρησεις που εχουν στεγνωσει από ρευστότητα χρέη φεσια φόρους και πρωτος πρωτος στο γκισε για την εισπραξη το Μπομπολεικο λείπει ο Μαρτης από την σαρακοστή; να παρει το μερτικι άμεσα και γρήγορα 98 μυρια δάνειο!!!
    Για όλους τους άλλους δηλαδή τους μαλακες Ελληνες και όχι τους ξύπνιους που με το νεο φορολογικο θα βαλουν και τον κωλο τους υποθηκη αν εχουν, ο ευφυής βλαμμένος υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε ότι αυτα τα λεφτα που πηραν οι τραπεζες δεν θα διατεθουν στην αγορά γιατι οι τραπεζες εχουν τρυπαρες σαν την λεκάνη της Μεσογείου και δεν επαρκούν κιόλας!!!
    Για όλους εσας τους μαλακες προς το παρόν το μονο που θα κανετε ειναι να πληρώνετε σαν πουστηδες φορους απο αυτα που δεν εχετε και αν δεν μπορείτε να βαζετε λουκετα.
    Σιγα μην γινουμε ολοι ισα και ομοια τα λεφτα που δανειζομαστε και θα πληρώσετε εσεις μαλακοπίτουρες Ελληνες πρέπει να πανε σε καλα χέρια στα κομματα για την επιμορφωση τους!!! και στους μονιμα κρατιοκοδίαιτους απατεωνες που εδω και 30 χρονια εχουν αρπαξει δις.
    Κατα τα άλλα τους φταιει ο τεμπελης δημοσιος υπαλληλος, ο ιδιωτικός που πρεπει να δουλευει για 400 ευρω ο συνταξιουχος να μην μπορει να παιρνει τα φαρμακα του, ο ανεργος που πρέπει να πληρωνει φόρο!!!!και οι κρατικές επιχειρησεις που εχουν κερδη και πρέπει να πουληθούν.

    ΑΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΞΕΔΙΑΑΝΤΡΟΠΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
    ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΜΑΣ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΩΝ.

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ Η ΠΕΙΝΑ Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ.

    Πηγαινετε σε οποιαδήποτε τραπεζα και αν σας δωσουν εστω και 1000 ευρω δάνειο να μας το πειτε τα αρπαχτικα τσεπωνουν εκατομυρια που εσυ μαλακισμενε λαε θα πληρώσεις.
    ΞΥΠΝΑ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10.24

    ΜΑ ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ 98 ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΙΖΕ ΤΟΥΣ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΡΟΚΑΝΑΛΟ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

    ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΞΕΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥΦΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ.

    ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΦΙΛΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΡΑΓΙΑΣ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΨΑΚΙΑΣ ΗΤΑΝΕ. ΓΕΝΝΗΣΕ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ. ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΟΥΚΟΥΛΟΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΟΛΚΗΣ.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΦΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ ΟΠΩΣ Ο ΧΑΣΑΠΗΣ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΞΕΨΑΧΝΙΣΜΕΝΑ ΚΡΕΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ.

    ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΌΤΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑΖΙΑΡΕΣ ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΑΜΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΗΔΗΞΕ ΑΣΧΗΜΑ.
    ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΞΕΦΤΙΛΑ ΛΑΟ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ.

    ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΝΔΟΞΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΩΡΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΝΡΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΠΗΔΑΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΛΟΥΓΚΡΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον Δεκέμβριο είχα μαζεψει ενα τσουβάλι λογαριασμούς προς πληρωμή και ειχα να πληρώσω και τους ανθρώπους μου οταν η μικρη επιχείρηση που διατηρώ δεν έβγαλε ούτε την ΔΕΗ της.
    Απόγνωση στεναχώρια θλίψη εκνευρισμός οργή ολα μαζι μεσα στο κεφάλι και την καρδιά μου.
    Πήγα στην τράπεζα να ζητήσω ενα μικρό δάνειο 15000 ευρω για να πληρώσω τουλαχιστον τους ανθρωπους που εχουν οικογένειες και περιμενουν αυτα τα χρήματα ως μανα εξ ουρανού.
    Μου ζητησαν εγγυήσεις και εγγυητή. Τους είπα ναι στις εγγυήσεις με την έννοια καποιας εμπράγματης αξίας ή ακινήτου του μόνου περιουσιακού μου στοιχείου όσ για εγγυητή αυτη την περίοδο ειναι αδυνατον ως ακατορθωτο.
    Τους ειπα επείγομαι να πληρωσω υποχρεωσεις και μου ειπαν οτι θα μου απαντησουν σε 3 μέρες.
    Απέρριψαν το αίτημα μου γιατι η επιχείρηση μου με βάση τα οικονομικά της στοιχεία δεν μπορεσει να ανταποκριθει στις δόσεις και οτι εκτός αυτου χρειαζονται και εγγυητή που να καλύπτει με οικονομικα στοιχεία και περιουσία το ποσο του δανεισμού.
    Χρήματα να πληρώσω τους εργαζόμενους βρήκα δανειζομενος απο εδώ και από εκεί από ανθρωπους που ακόμα μπορούν βοηθήσουν εστω και με τα πενιχρά μεσα που διαθέτουν.
    Ακουσα ότι το MEGA πήρε ομολογιακό δάνειο 98 εκατομύρια έτσι απλά καιαπό οτι είπαν εβαλε εγυήσεις 148εκατομυρίων και η δουλεια έκλεισε και ολα μια χαρά.
    Εγω που εβαλα το σπίτι μου αξίας 200000 ευρώ δεν κάλυπτε τις εγγυησεις για τα 15 χιλιάρικα που ζήτησα;
    Τελικά τίποτε δεν πρόκειται να αλλαξει σε αυτή την χώρα.

    Οι μεγαλόσχημοι μαζι με τα πολιτικα ρεμάλια θα ευημερούν εις βάρος όλων μας.
    Ενα κρατος κλεφτών με κυβερνήσεις απατεώνων που αντιμετωπιζει τον πολίτη ως κλέφτη και εψηφίζει και εφαρμοζει νόμους που απαλλάσουν αυτους από τις απατες και τις κλεψιές και εφαρμοζει με θρησκευτική ευλαβεια σε όλους τους άλλους.

    Ντροπή μας εόμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. For Greece, Oligarchs Are Obstacle to Recovery
    By RACHEL DONADIO and LIZ ALDERMAN
    Published: December 5, 2012.

    ATHENS — A dynamic entrepreneur, Lavrentis Lavrentiadis seemed to represent a promising new era for Greece. He dazzled the country’s traditionally insular business world by spinning together a multibillion-dollar empire just a few years after inheriting a small family firm at 18. Seeking acceptance in elite circles, he gave lavishly to charities and cultivated ties to the leading political parties.


    But as Greece’s economy soured in recent years, his fortunes sagged and he began embezzling money from a bank he controlled, prosecutors say. With charges looming, it looked as if his rapid rise would be followed by an equally precipitous fall. Thanks to a law passed quietly by the Greek Parliament, however, he avoided prosecution, at least for a time, simply by paying the money back.

    Now 40, Mr. Lavrentiadis is back in the spotlight as one of the names on the so-called Lagarde list of more than 2,000 Greeks said to have accounts in a Geneva branch of the bank HSBC and who are suspected of tax evasion. Given to Greek officials two years ago by Christine Lagarde, then the French finance minister and now head of the International Monetary Fund, the list was expected to cast a damning light on the shady practices of the rich.

    Instead, it was swept under the rug, and now two former finance ministers and Greece’s top tax officials are under investigation for having failed to act.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. For Greece, Oligarchs Are Obstacle to Recovery
    By RACHEL DONADIO and LIZ ALDERMAN
    Published: December 5, 2012.

    Greece’s economic troubles are often attributed to a public sector packed full of redundant workers, a lavish pension system and uncompetitive industries hampered by overpaid workers with lifetime employment guarantees. Often overlooked, however, is the role played by a handful of wealthy families, politicians and the news media — often owned by the magnates — that make up the Greek power structure.

    In a country crushed by years of austerity and 25 percent unemployment, average Greeks are growing increasingly resentful of an oligarchy that, critics say, presides over an opaque, closed economy that is at the root of many of the country’s problems and operates with virtual impunity. Several dozen powerful families control critical sectors, including banking, shipping and construction, and can usually count on the political class to look out for their interests, sometimes by passing legislation tailored to their specific needs.

    The result, analysts say, is a lack of competition that undermines the economy by allowing the magnates to run cartels and enrich themselves through crony capitalism. “That makes it rational for them to form a close, incestuous relationship with politicians and the media, which is then highly vulnerable to corruption,” said Kevin Featherstone, a professor of European Politics at the London School of Economics.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. For Greece, Oligarchs Are Obstacle to Recovery
    By RACHEL DONADIO and LIZ ALDERMAN
    Published: December 5, 2012.

    This week the anticorruption watchdog Transparency International ranked Greece as the most corrupt nation in Europe, behind former Eastern Bloc states like Bulgaria, Romania and Slovakia. Under the pressure of the financial crisis, Greece is being pressed by Germany and its international lenders to make fundamental changes to its economic system in exchange for the money it needs to avoid bankruptcy.

    But it remains an open question whether Greece’s leaders will be able to engineer such a transformation. In the past year, despite numerous promises to increase transparency, the country actually dropped 14 places from the previous corruption survey.

    Mr. Lavrentiadis is still facing a host of accusations stemming from hundreds of millions of dollars in loans made by his Proton bank to dormant companies — sometimes, investigators say, ordering an employee to withdraw the money in bags of cash. But with Greece scrambling to complete a critical bank recapitalization and restructuring, his case is emblematic of a larger battle between Greece’s famously weak institutions and fledgling regulatory structures against these entrenched interests.

    Many say that the system has to change in order for Greece to emerge from the crisis. “Keeping the status quo will simply prolong the disaster in Greece,” Mr. Featherstone said. While the case of Mr. Lavrentiadis suggests that the status quo is at least under scrutiny, he added, “It’s not under sufficient attack.”

    In a nearly two-hour interview, Mr. Lavrentiadis denied accusations of wrongdoing and said that he held “a few accounts” at HSBC in Geneva that totaled only about $65,000, all of it legitimate, taxed income. He also sidestepped questions about his political ties and declined to comment on any details of the continuing investigation into Proton Bank.

    Sitting in the office of his criminal lawyer last month, relaxed, smiling and dressed in a crisp blue suit and red-and-blue tie, Mr. Lavrentiadis said he found it puzzling that he had been singled out in reports about the Lagarde list when other powerful figures appeared to evade scrutiny.

    “My question is, ‘Why me?’ ” he said. “I’m the scapegoat for everything.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. For Greece, Oligarchs Are Obstacle to Recovery
    By RACHEL DONADIO and LIZ ALDERMAN
    Published: December 5, 2012.

    In the interview, Mr. Lavrentiadis depicted himself as an outsider and upstart, an entrepreneur in a small country dominated by old families who frown on newcomers. “I am not from a third-generation aristocratic family,” he said repeatedly.

    Indeed, by some lights, Mr. Lavrentiadis fell in part because he rose too quickly and then failed to secure enough of the right friends to protect him, a perception he did not dispute.

    “Why me, something that is clean, and why not something that has bigger problems?” he said. Pressed on who might be responsible for his troubles, he smiled enigmatically. “I could tell you thousands of names,” he said, “but it’s not my style.”

    Mr. Lavrentiadis’s mettle was forged early, when he took the reins of his family’s chemical supply firm, Neochimiki, in 1990, after the death of his father. Bright and charming, and stricken with rheumatoid arthritis, he quickly enlarged the company and stormed into the Greek business world in 2003, when he listed the company on the Athens Stock Exchange. In 2008, the Carlyle Group, one of Wall Street’s largest asset management firms, paid more than $970 million for a stake in Neochimiki.

    Over the next four years, Mr. Lavrentiadis built an empire that included holdings in pharmaceuticals, banks, a soccer team and works of art. He also took stakes in print and electronic news media outlets, following a pattern in which magnates own virtually every nongovernmental news media outlet in the country. But the veneer began to crack soon after the financial crisis hit. Carlyle lost more than $65 million on Neochimiki and accused Mr. Lavrentiadis of overstating its financial health. Cash was bleeding from a range of other business holdings.

    In December 2009, four months before Greece sought a foreign bailout, Mr. Lavrentiadis bought a controlling stake in Proton Bank, which had expanded rapidly after acquiring a small bank called Omega in 2005. Omega’s board members had included Mr. Lavrentiadis; a cousin-in-law at the time of Evangelos Venizelos, now the Socialist Party leader; and a brother of George Papandreou, a former prime minister.

    Regulators now charge that from the moment Mr. Lavrentiadis took over Proton, he began looting it to prop up his failing businesses and those of a network of what appear to be shell companies. In 2010 alone, a total of $925 million in Proton’s commercial loans — more than 40 percent — were granted with virtually no credit checks to his firms or to shell companies he had sold to associates, according to an audit by Greece’s central bank, first reported by Reuters.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. For Greece, Oligarchs Are Obstacle to Recovery
    By RACHEL DONADIO and LIZ ALDERMAN
    Published: December 5, 2012.

    His problems burst into the public realm in mid-2011, when Greek financial prosecutors charged him with embezzling the $65 million, following investigations into suspected money laundering.

    Several months earlier, however, lawmakers had quietly passed a law that allowed people suspected of wrongdoing to avoid prosecution if they repaid the money they were accused of stealing in certain crimes. The idea, legislators said, was to speed resolution of cases in Greece’s notoriously slow courts. Mr. Lavrentiadis quickly paid back the $65 million to Proton and claimed immunity.

    Then in March, a financial prosecutor charged him and 26 others with fraud, embezzlement, forming a criminal gang, money laundering and breach of faith stemming from loans believed to have been issued by Proton Bank. The $65 million repaid by Mr. Lavrentiadis in a bid to secure immunity is regarded by prosecutors as only a part of the more than $915 million in bad loans that prosecutors say Proton floated to dormant companies.

    In the interview, Mr. Lavrentiadis confirmed that he had returned the $65 million but declined to say under what circumstances. He dismissed the Bank of Greece report as not “objective,” and said prosecutors had not yet called him for questioning or detailed the charges against him personally, beyond those against the 27 as a group. “I trust Greek justice,” he said.

    Despite the fraud accusations against him, Mr. Lavrentiadis was still the beneficiary of questionable government actions. In July 2011, Mr. Venizelos, then the finance minister, authorized a $130 million deposit of government money to Proton for a single day, he says to avoid a calamitous collapse. The action was approved by the Greek central bank but was in defiance of a ruling by Greece’s General Accounting Office that it was illegal. The $130 million, plus interest, was returned to the government, Mr. Venizelos said in written answers to a list of questions.

    “It was absolutely necessary to preserve Proton — not Lavrentiadis — in order to save huge amounts of public money,” added Mr. Venizelos, who resigned as finance minister in March. A month after the $130 million transfer, Mr. Venizelos was co-writer of a law that retroactively granted the finance minister full power to bail out banks with public money, regardless of the recommendations of other state institutions.

    Mr. Venizelos said the law was necessary because “Greece had not had a clear legislative framework that could allow it to handle public deposits in crisis situations.” But legal experts said it was part of a broader pattern in Greece where actions by influential figures are later smoothed over with new legislation that eliminates any questions of illegality.

    Mr. Lavrentiadis declined to comment on his ties with Mr. Venizelos, beyond saying, “I never asked a favor.”

    In October 2011, Proton was nationalized. “I was shocked,” Mr. Lavrentiadis said, adding that he did not believe the bank’s finances merited the move. In March, he challenged the decision in the Supreme Court and is awaiting a ruling.

    Asked if the Proton case was evidence of a regulatory system that was working or one that had failed, Mr. Lavrentiadis smiled. “It’s a regulated market without rules,” he said of Greece. “You can interpret it however it’s to your benefit.”


    This article has been revised to reflect the following correction:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. For Greece, Oligarchs Are Obstacle to Recovery
    By RACHEL DONADIO and LIZ ALDERMAN
    Published: December 5, 2012.

    Correction: December 19, 2012


    An article on Dec. 6 about the role in Greece’s economic troubles played by a handful of the country’s wealthy magnates, their families, politicians and the news media — often owned by the magnates — misidentified the relationship between a board member of Omega Bank, whose successor was later bought by one magnate, Lavrentis Lavrentiadis, to Evangelos Venizelos, a former Greek finance minister and the current leader of the country’s Socialist Party. The board member was a cousin of Mr. Venizelos through marriage, not his father-in-law. The article also referred incorrectly to three countries that are ranked along with Greece as the most corrupt in Europe. Bulgaria, Romania and Slovakia were members of the Eastern Bloc, and what is now Slovakia was part of Czechoslovakia. They are not former Soviet states.


    {Όλοι είναι αθώοι, γιατί φταις εσύ και εγώ που τους αφήνουμε να μας το ΠΑΊΖΟΥΝ αθώοι} ... άντε πηγαίνετε να σας δικάζουν οι διεφθαρμένοι δικαστές μας πιόνια 100 τοπικών κεφαλαιοκρατών με υπαγορευμένος νόμους από τους υπαλλήλων πολιτικών μισθωτών και τα ΜΜΕ θα σιγοντάρουν με άλλους 60-70
    {{{ πράκτορες δημοσιογράφους τους}}}

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση