GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.   Βουλευτές της …φιλελεύθερης ΝΔ αντέδρασαν, επιτέλους, στις ιδέες του Υπουργού Οικονομικών για την φορολόγη...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.  

Βουλευτές της …φιλελεύθερης ΝΔ αντέδρασαν, επιτέλους, στις ιδέες του Υπουργού Οικονομικών για την φορολόγηση ακινήτων. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως τελικά αυτές οι …προτάσεις δεν θα γίνουν και νόμος του κράτους. Διότι τον κ. Στουρνάρα στηρίζει ο Πρωθυπουργός. Που, αν θυμάμαι καλά, έγινε αρχηγός της ΝΔ με την υπόσχεση επιστροφής στις ιδεολογικές ρίζες της παράταξης. Προφανώς, όπως τελικά φαίνεται, εννοούσε τις παρακαταθήκες ενός διαχρονικού πατερναλιστικού κρατισμού που φαίνεται να αποτελεί την βάση των ιδεολογικών αρχών του κόμματος που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής. Εξ άλλου, η ιδιόμορφη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με την προσοδοθηρία, το εκτεταμένο πελατειακό κράτος, τον πανίσχυρο δημόσιο τομέα, την εξαρτημένη επιχειρηματική δράση αλλά και την απροστάτευτη ατομική ιδιοκτησία από τις βλέψεις της κρατικής γραφειοκρατίας υπήρξαν εμπνεύσεις των δημιουργών της μεταπολεμικής Ελλάδας που καταγράφηκαν σαν δήθεν συντηρητικοί. Ξ. Ζολώτας, Κ. Τσάτσος, Α. Αγγελόπουλος και Π. Παπαληγούρας, σύμφωνα με μια αξιόλογη πρόσφατη μελέτη των καθηγητών Γ. Μπήτρου και Αναστ. Καραγιάννη (1), έχτισαν την νεώτερη Ελλάδα του κρατισμού, της αποδεκατισμένης ιδιωτικής πρωτοβουλίας κι’ ενός πανίσχυρου και υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα – πατερούλη.
Σήμερα λοιπόν διαπιστώνουμε μια πραγματική επιστροφή στις ρίζες. Με την παραδοξότητα να επιβάλουν φόρους σε επίπεδο περίπου δήμευσης της ατομικής περιουσίας οι …συντηρητικο-φιλελεύθεροι και να καταγγέλλουν αποτροπιαστικά το γεγονός Αριστεροί και Κομμουνιστές!! Πως όμως ακριβώς φθάσαμε ως εδώ; Ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυψε ποτέ τις πεποιθήσεις του για ένα περισσότερο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο οικοδόμησης της ελληνικής κοινωνίας. Το ζήτημα είναι αν οι οπαδοί της ΝΔ ψήφισαν υπέρ μιάς παρόμοιας επιλογής. Η αιτιολογική βάση της σχετικής πολιτικής βασίζεται βέβαια – όπως όλα τελευταία – σε υποτιθέμενες πιέσεις των δανειστών. Δεν μας είπε κανείς όμως από την κυβέρνηση αν το Μνημόνιο απαγορεύει συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και εξοικονόμηση πόρων από την σχετική μείωση δαπανών. Ούτε πως επιμένει σε φορολογικές αφαιμάξεις της κοινωνίας και διάλυση του κορμού της ιδιωτικής οικονομίας. Οι δανειστές ακούμε πως επιμένουν σε πάταξη της φοροδιαφυγής. Όχι όμως και στην εξόντωση όσων δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. Σε τελική ανάλυση, γιατί δεν έγινε ο παραμικρός έλεγχος στις λίστες (Λαγκάρντ και Τραπέζης της Ελλάδος) για τις καταθέσεις στο εξωτερικό; Ολο το πρόβλημα επικεντρώνεται στο ποιος έβγαλε τρία ονόματα από το CD; Κι ούτε κουβέντα για την τύχη των καταθέσεων; Η βίαιη ανατροπή του κοινωνικού καθεστώτος που επιχειρείται, με τις ψήφους μάλιστα ενός μάλλον συντηρητικού η μετριοπαθούς Κοινοβουλίου, δεν πρέπει να έχει προηγούμενο.
Το περισσότερο αποκρουστικό επιχείρημα που ακούσθηκε είναι πως μόνο μέσω επιβάρυνσης των ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων μπορούν να εισπραχθούν φόροι στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν η επιλογή αυτή συμβαδίζει με τις αντιλήψεις της ΕΕ για την οικοδόμηση μιάς φιλελεύθερης δημοκρατίας με στήριγμα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Σε τελευταία ανάλυση, στην Ελλάδα χρεοκόπησε τα Δημόσιο. Γιατί λοιπόν τελικά αυτό προστατεύεται, σε βάρος της «αθώας» ιδιωτικής οικονομίας; Αν είναι η Ευρώπη συνεργός σε μια τέτοια στρατηγική, γιατί να συνεχίσουμε να παραμένουμε στην Ευρώπη; Που δεν φαίνεται να επιμένει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώ πιέζει, όπως ακούμε, για ρυθμίσεις που εξοντώνουν την ατομική περιουσία και την αγορά.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα υπάρξει γενικευμένη κοινωνική έκρηξη. Η Αριστερά θα ξεσηκωθεί γιατί δεν της αρέσει το αστικό καθεστώς. Αλλά και οι μετριοπαθείς πολίτες του Κέντρου και οι συνετοί της Δεξιάς θα εκραγούν διότι διακυβεύονται πλέον όλα για όσα αγωνίσθηκαν σε όλη τους την ζωή. Οταν ουσιαστικά δημεύεται η ατομική περιουσία, τι συνδέει πλέον τον πολίτη με την έννομη τάξη; Η Δημοκρατία είναι ταυτόσημη με την ατομική ιδιοκτησία. Οταν αυτή περιφρονείται, τότε και η Δημοκρατία χάνει το πιο ουσιαστικό της στήριγμα. Αν πρόκειται ο Σοσιαλισμός να εισβάλει στην χώρα από την πίσω πόρτα, θα είναι πολύ αφελείς οι πολίτες που αδρανείς θα παρακολουθούν τον ουσιαστικό τους ακρωτηριασμό.
Το τέλος της Δημοκρατίας θα το γράψουν δυστυχώς οι πιο θερμοί της, θεωρητικά, υποστηρικτές.
(1) «Οι Σοσιαλιστικές Καταβολές του x-Φιλελευθερισμού στην Ελλάδα», 13ο Συνέδριο Ιστορικών Οικονομικής Σκέψης, 3-4 Ιουνίου, 2011

10 σχόλια

  1. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΠΑΛΙΟΛΑΜΟΓΙΟ ΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ,ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΕΙΣΑΙ.
    ΤΟ 1990
    ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
    ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΣΟΥ,
    ΜΑΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 50 ΔΡΧ.
    ΣΤΙΣ 149.
    ΧΑΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΕΜΑΛΙ

    ΠΑΕΙ...σΥΡΙΖΑ.....ΣΤΟΝ ALEXIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε γ...τε όλοι σας ρε κομπλεξικοί... Σας έχει όλους σας ο Ανδρ., και τον Αλέξη, ξέρετε που γραμμένους !! Διαβάστε και τίποτα να ανοίξει η κεφάλα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Κομπάρσος» ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες έλεγε ο γκαντέμης κι ...αμέσως έπεσε το ρεύμα!!
    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε εκδήλωση για τα άτομα με αναπηρία κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είχε ρόλο «κομπάρσου και παρατηρητή» στις Βρυξέλλες.
    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψαν και τα ευτράπελα.

    Την ώρα που βρίσκονταν στο βήμα ο Α.Τσίπρας έσβησαν τα φώτα....
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ
    το Alexis, ο Τσόγλανος της πρωκτικής ρουζαριστεράς Πάε..τόχασε ΕΝΤΕΛΩΣ:
    Οι Ευρωπαίοι είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ
    - Να ...απολογηθεί ο Σαμαράς !!!

    Εντονα επικριτική είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τονίζοντας ότι η ηγεσία της Ευρώπης για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος της ενώ ασκεί δριμεία κριτική και στον Αντώνη Σαμαρά καλώντας τον να απολογηθεί!!!!

    ΒΕΒΑΙΑ..η Σύνοδος Κορυφής - Υπερβαίνει ΚΑΘΕ προσδοκία το κονδύλι για την Ελλάδα.
    Μία πολύ θετική εξέλιξη επεφύλασσε για την Ελλάδα η σύνοδος Κορυφής για τον προυπολογισμό της Ε.Ε.

    Η Ελλάδα εξασφάλισε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ποσό των ...
    16.3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (14,5 για το ΕΣΠΑ και 1,8 για την αγροτική ανάπτυξη) ενώ προβλέπονται ακόμα 2 δισ. ευρώ από τη ρήτρα αναθεώρησης.
    Η εξέλιξη αυτή θεωρείται απόλυτα θετική για τη χώρα μας με τις πιέσεις του Αντώνη Σαμαρά να πιάνουν τόπο αφού.το αρχικό ποσό ήτα στα 11 δις ευρώ.
    - Τελικά η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων αναλογικά με το ΑΕΠ της το οποίο έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια...

    Με ένα χιουμοριστικό σχόλιο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στης μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των ηγετών της Ε.Ε. για το «κλείδωμα» του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού.
    - «Μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε με γένια» είπε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

    Δεν είχε κι άδικο μετά από τόσες ώρες «σκληρού πόκερ» στους διαδρόμους και τις αίθουσες του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…

    ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ
    ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ κάτι αλήτες, στα σχόλια
    και κάτι εμμονικοί ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ
    _____________________________
    ΜEΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ ΣΤΑ @ΡΧ@Ι@ΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η θεια μου Νικη8 Φεβ 2013, 9:59:00 μ.μ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΡΕ ΣΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ!

    ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ;

    ΕΙΝΑΙ Σ Ω Σ Τ Ο
    ΜΕΤΡΟ ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΑ,
    ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΜΩΣ ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΟΥΔΑΚΙ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΕΤΣΙ;


    ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΡΕ,
    ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΡΙΑΝΤΑ, ΣΑΡΑΝΤΑ, ΕΚΑΤΟ ΑΚΙΝΗΤΑ
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
    ΚΑΙ ΞΕΒΡΩΜΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

    ΧΑΧΟΛΟΙ

    ΒΡΩΜΥΛΟΙ ΟΛΟΙ

    ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πας γυρεύοντας καημένε. Άραξε στην Ιππίτου 19 αυτοδιορισμένος Κος διευθυντής και άσε τους αχάριστους Έλληνες στην κακομοιριά τους. Αδυνατούν να εκτιμήσουν τα 7 διδακτορικά σου και προ παντός την καλή σου θέληση για να τους σώσεις, βγάζοντας και συ το κάτι τι σου, φυσικά...
    Α ρε βοϊδόπουτσα που σου χρειάζεται Παλιόπουστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ακροδεξιά κλίκα γύρω απ’ τον Σαμαρά, Μουρούτης, Κρανιδιώτης, Λαζαρίδης, Πτωχός…
    Αυτά τα φασιστικά τσογλάνια, ευθύνονται για την καταστροφή της ΝΔ ως σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παναγιώτη Λαμπρία (κατά Γιώργο Τράγκα ομιλώ).
    Σήμερα στην ΝΕΤ, ελέω απεργίας (ΣΤΑ ΑΚΡΑ – Με Τίτο Πατρίκιο κι έναν άλλον), έχουν εκπομπή εκθείασης της Νεοφιλελεύθερης (Ναζιστικής) Γερμανίας της Μέρκελ του CDU και κατηγοριοποίησης της Ελλάδος ως «κατώτερου» και «τεμπέλικου» έθνους,
    Και στην ΕΤ1 έχουν την ταινία βγαλμένη απ’ τον Ψυχρό Πόλεμο «The Domino Principle»

    Μήπως τα παιδιά του Αντωνάκη (έτερου χαζού παιδιού του Μπόστον) Σαχλαμαρά, άνοιξαν τα σκέλια στους υπερατλαντικούς μας «συμμάχους», για να μην πουλήσουμε τις εταιρείες Αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξύπνα Έλληνα : Όσο δεν πέφτουν ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ πολύ, τόσο θα αυξάνουν οι φόροι!!!

    Όσο είναι ψηλά η ΝΔ στα γκάλοπ, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι φόροι στα ακίνητα μας !

    Σοκ στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς από τις νέες μειώσεις.
    Σοκ από την αύξηση της ανεργίας στους νέους !
    Σοκ από τη κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων που πλήττει 1.000.000 ανθρώπους !
    Σοκ από τα συνεχιζόμενα χαράτσια σε ΔΕΗ, ακίνητα.
    Κι όσο βλέπουν ότι έχουν, ακόμα, ποσοστά στα γκάλοπ, τόσο ψηλότερους φορολογικούς συντελεστές θα βάλουν στα οικόπεδα, αγροτεμάχια, ακόμα και στα βοσκοτόπια και στα κοτέτσια !!!
    Και όταν έρθει η εκκαθάριση της φορολογικής οι 9 στους 10 θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ!
    Κι, όμως, υπάρχουν ακόμα ΗΛΙΘΙΟΙ που σκέφτονται να ψηφίσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ! Και το λένε και στις δημοσκοπήσεις ! Αφού, λοιπόν, τα 3 κόμματα είναι ψηλά στις δημοσκοπήσεις, γιατί να αναιρέσουν τα σκληρά μέτρα ; Γιατί να μη πάρουν και άλλα ; Όσο υπάρχει ηλίθιος κόσμος που τους πιστεύει και τους στηρίζει, θα μας φάνε κι άλλα, ακίνητα, καταθέσεις, τα πάντα ! Θα σε κάνουν να στέκεσαι στις ουρές για συσσίτιο, να ξεπουλάς όσο όσο το σπίτι σου για τα στεγαστικά δάνεια και τα χρέη σου στο Δημόσιο, θα στείλουν τα παιδιά σου μετανάστες!
    Ξύπνα!
    Ξύπνα, ρε βλάκα, Έλληνα. Δεν καταλαβαίνεις, ΒΛΑΚΑ, ότι αν δεν πέσουν στο 10% η ΝΔ, και στο 3% το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση