GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στουρνάρας:«Ας λένε ό,τι θέλουν»

Στουρνάρας:«Ας λένε ό,τι θέλουν» Της Κάτιας Μακρή Ο «τσάρος» σηκώνει το γάντι που του πέταξαν οι βουλευτές της Ν.Δ.: «Ο καθένας μπορεί ...

Στουρνάρας:«Ας λένε ό,τι θέλουν»

Της Κάτιας Μακρή

Ο «τσάρος» σηκώνει το γάντι που του πέταξαν οι βουλευτές της Ν.Δ.: «Ο καθένας μπορεί να κάνει όποια κριτική νομίζει. Εγώ επιμένω πως ακολουθώ την κυβερνητική πολιτική. Και θα επιλέγω πού θα απαντάω και πότε», αντιτείνει με δήλωσή του στη Real news.

Ο τεχνοκράτης Γιάννης Στουρνάρας, για πολλοστή φορά στη σύντομη υπουργική καριέρα του, βρίσκεται στη δίνη ενός τυφώνα. Η ιδιαιτερότητα τώρα είναι πως η δριμεία κριτική στα πεπραγμένα του δεν ασκείται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ - ίσα ίσα που ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίου Κωνσταντίνου Ανδρέας Παπαδόπουλος, με μια ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε πως στην τηλε-παρέμβασή του στο Mega τον βρήκε «πολύ καλό» και «καθησυχαστικό». 

Ο υπουργός πυροβολείται εκ των έσω, με τις «γαλάζιες» αντιδράσεις να κινδυνεύουν να γίνουν χιονοστιβάδα που θα τον παρασύρει και θα τον συνθλίψει. «Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Σαμαρά, του κ. Προβόπουλου και τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την πολιτική και για πρώτη φορά πάμε καλά. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο πρέπει να αλλάξουμε τώρα αυτά που λέγαμε», επιμένει στην «R» ο Γ. Στουρνάρας.

Το τηλεφώνημα

Η «κομψή» αυτή δημόσια τοποθέτησή του, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα που επικρατούσε, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, το απόγευμα της Πέμπτης στον 6ο όροφο της οδού Νίκης, όπου στεγάζεται το υπουργικό γραφείο. Οι παρεμβάσεις στη Βουλή του Μάκη Βορίδη και, κυρίως, του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «δήμευσης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών» με αιχμή τον νέο φόρο που σχεδιάζει το υπουργείο για τα ακίνητα εξόργισαν τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει πως θα παρέμβει τηλεφωνικά στο Mega. Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι του έδωσε το «πράσινο φως», κάτι το οποίο έχει διττή ερμηνεία: Του άνοιξε μεν τον δρόμο να «κονταροχτυπηθεί» στα ίσια μαζί τους, απέφυγε δε να... τραβήξει ο ίδιος τα αφτιά των βουλευτών του και έβαλε τον υπουργό Οικονομικών μπροστά. «Δεν υπάρχουν ερμηνείες. Ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει και με στηρίζει απόλυτα. Είναι ο καλύτερος σύμμαχός μου», τονίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Στην τηλεοπτική τοποθέτησή του ο «τσάρος» ήταν φανερά εκνευρισμένος. Αλλά ο on air θυμός δεν είχε καμιά σχέση με τον πραγματικό, όπως εκφράστηκε σε συνεργάτες και συνομιλητές το ίδιο βράδυ. «Δεν θα ξαναμείνω με το στόμα κλειστό. Ξέρω κι εγώ... γαλλικά», ακούστηκε να λέει. «Μα, είναι δυνατόν να μην αντιδρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και να σηκώνουν μπαϊράκι οι βουλευτές της Ν.Δ.; Αυτό που κάνουν είναι λαϊκισμός. Πρώτη φορά έχουμε όλη την τεχνική υποστήριξη για να κάνουμε ένα καλό φορολογικό και το υποθηκεύουν πριν καν το δουν;», έλεγε στους συνεργάτες του.

Κλιμάκωση

Ο Γ. Στουρνάρας παρακολουθούσε επί σειρά ημερών την κλιμάκωση των επιθέσεων σε βάρος του από τα λεγόμενα «καραμανλικά» στελέχη, με αιχμή πρόσφατες δηλώσεις του για τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό τα έτη 2007-2009 που έφτασε το έλλειμμα στο 15%». Του επιτέθηκαν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βαγγέλης Αντώναρος και ο Γιάννης Μιχελάκης. «Ψέματα είναι ότι το έλλειμμα έφτασε το 15%; Δεν πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, για να δικαιολογήσουμε και γιατί είναι τόσο σκληρά τα μέτρα;», επισημαίνει. 

Ομως, οι επιθέσεις διευρύνθηκαν και τα πυρά έρχονται πια απ’ όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες της Ν.Δ. «Προφανώς, ορισμένοι έχουν την άποψη ότι θα πολιτευτώ και δεν το θέλουν. Αλλοι πάλι νομίζουν ότι είμαι ο πολιορκητικός κριός του Σαμαρά για να κάνει άνοιγμα στο κέντρο. Ούτε ξέρω, ούτε με ενδιαφέρει τι μπορεί να φαντάζονται», επιμένει σε συνεργάτες του, και πάει ένα βήμα παραπέρα: «Εχουν καταλάβει πως, αν δεν ακολουθούσαμε αυτή την πολιτική, θα είχαμε πάει στα βράχια και θα ήμασταν όλοι μαζί βορά στα σκυλιά; Την είδα τη δραχμή να περνάει μπροστά από τα μάτια μου, όταν στις Βρυξέλλες ο Σόιμπλε μου είπε μπροστά σε όλους “Γιάννη, δεν θα πάρεις ούτε σεντ”. Και φτάσαμε στο τελευταίο Eurogroup να πάρουμε τη δόση σε δέκα λεπτά. Δεν το βλέπουν ότι το κλίμα αλλάζει;».

Την επίκριση ότι εκείνοι είναι πολιτικοί και μεταφέρουν την υπαρκτή και έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου, ενώ εκείνος είναι τεχνοκράτης κι έχει άλλη οπτική, ο Γ. Στουρνάρας την απορρίπτει: «Δουλεύω έξι μήνες νυχθημερόν. Κάνω αυτό που πρέπει για τη χώρα. Αν το θεωρούν λάθος, να μου το πουν, να πάρω το καπελάκι μου και να φύγω», είναι η προειδοποίηση παραίτησης, την οποία έχει ήδη χρησιμοποιήσει πολλές φορές εντός και εκτός της χώρας, παρά τη διάσημη ρήση περί «απειλής που γίνεται ενίοτε αποδεκτή».

Ο Γ. Στουρνάρας στριμώχνεται - και είναι εμφανές. Ο ίδιος θέλει να αποφύγει τη μοίρα του αναλώσιμου υπουργού που είχαν όλοι οι προκάτοχοί του. Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν θα το καταφέρει.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews
Μέρος πρώτο
Μέρος δεύτερο

Πηγή: Real News
Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση