GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων...

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία...


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, την καλύτερη αξιοποίησή της, το μετριασμό της σπατάλης και της κακής χρήσης, καθώς και την προώθηση νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο να φτάσουμε σε κτίρια με μηδενική, σχεδόν, κατανάλωση. Όπως μάλιστα ανέφερε «είναι αδιανόητο ένα κτίριο στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο, να απαιτεί τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ένα κτίριο σε βόρειες και ψυχρές χώρες» .
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:
• Επανακαθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που υπάρχουν στον ισχύοντα ΚΕΝΑΚ, αλλά και για τα νέα κτίρια και για όσα υπάρχουν και ανακαινίζονται ριζικά.
• Ορίζεται ότι ειδικά από το 2021 και μετά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση.
• Βελτιώνεται το σύστημα ελέγχου, δηλαδή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), που στελεχώθηκε πρόσφατα.
• Δίνονται όλες οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για τη λήψη οικονομικών και λοιπών κινήτρων που μπορούν να υιοθετηθούν για να έχουμε άμεσα οφέλη. Και αυτό σημαίνει κίνητρα εφαρμογής, ειδικά στα υφιστάμενα κτίρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής και υπέρ σε όλα τα άρθρα καθώς - όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος Χαρά Καφαντάρη - η οδηγία είναι πολύ καλή αλλά ενσωματώνεται με τρόπο «πρόχειρο». Η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή ανέφερε ότι είναι ένα ασαφές σχέδιο νόμου, αλλά ψήφισε «παρών» επί της αρχής και των άρθρων. Ο Ηλ. Παναγιώταρος (ΧΑ) δήλωσε ότι υπερψηφίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου και η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τάχθηκε κατά, έκανε λόγο για νομοθέτημα με κατασταλτικό χαρακτήρα.
Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής να υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησης, σε νέο σημείο - στη θέση Φοβόλες (παλαιά χωματερή) της Κερατεάς και όχι στην περιοχή Βραγόνι (Οβριόκαστρο) - του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ύστερα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης του έργου από τον ΕΣΔΝΑ ή εκχώρησή του με προγραμματική σύμβαση στον δήμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τροποποίησε πάντως τη ρύθμιση διασφαλίζοντας περαιτέρω την τοπική κοινωνία για τη μη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στην αρχική θέση Βραγόνι.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή δικαιώνονται οι πολίτες της Κερατέας ενώ και ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε ότι η περίπτωση της Κερατέας είναι υπόδειγμα αγαστής συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα θέση «προέκυψε μέσα από την ωρίμανση του διαλόγου και τη βούληση των πολιτών να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις του παρελθόντος». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία - η εισηγήτρια ανέφερε ότι «αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία σχεδιάζονται θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στη ζωή μας και θα εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη» ενώ εκτίμησε ότι «η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις». Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ οι ΑΝΕΛ δήλωσαν παρών (με τον Π. Χαϊκάλη να διαχωρίζει τη θέση του και να καταψηφίζει).
Ακόμη, ψηφίστηκε η τροπολογία για παράταση προθεσμίας έκδοσης αδειών καθώς με τις συνεχόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, τόσο του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών όσο και της λειτουργίας των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, (οι οποίες ανασυγκροτήθηκαν ως Υπηρεσίες Δόμησης στους αρμόδιους Δήμους και επανακαθορίστηκαν οι αρμοδιότητες τους) δημιουργήθηκε ένα πλήθος δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων.
Με την νέα διάταξη δίδεται παράταση στην προθεσμία έκδοσης των αδειών για τις οποίες υποβλήθηκε φάκελος υπό το νομικό πλαίσιο του Γ.Ο.Κ, προ της ενάρξεως εφαρμογής του Ν.Ο.Κ (02.07.2012) μέχρι και την 25.11.2013, καθώς, όπως αποδείχτηκε, οι υπηρεσίες δόμησης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία της γενικής διάταξης του άρθρου 26 του Ν.2831/2000.
Πηγή: ΑΜΠΕ

2 σχόλια

  1. Ενημέρωση κατάστασης
    Από Stefanos Theofanakis
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ "ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ!Δεν θα πληρώσουν οι λαοί τις τράπεζες! (Του ο Ερίκ Τουσέν, της οργάνωσης CADTM , (Επιτροπή για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου)

    Με ικανοποίηση χαιρετίζουμε την απόφαση του δικαστηρίου της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών ), η οποία απορρίπτει όλες τις καταγγελίες που κατατέθηκαν από τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ισλανδίας στην υπόθεση «Icesave» | 1 |, σημειώνει σε άρθρο του ο Ερίκ Τουσέν, της οργάνωσης CADTM , (Επιτροπή για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου)
    Η απόφαση καθιστά σαφές ότι δεν είναι ευθύνη της χώρας στην οποία μια τραπεζική εταιρεία έχει την έδρα της να καλύπτει τα έξοδα των εγγυήσεων του τραπεζικού της συστήματος, καθώς και ότι ο μηχανισμός του δίχτυ ασφαλείας πρέπει να...
    χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες.
    Αυτό επιβεβαιώνει εμμέσως ότι η διαδικασία της κανονικής εκκαθάρισης, όπως αυτή εφαρμόστηκε στη περίπτωση της «Landsbanki» (μητρική της Icesave) είναι τελείως ορθή, όταν μια τράπεζα, ακόμα και χαρακτηρισμένη ως «TBTF» (too big to fail, πολύ μεγάλη για να πέσει ), έχει περισσότερα χρέη από τα περιουσιακά στοιχεία της.
    Όμοια πρέπει να είναι η περίπτωση των περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, αν τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού στους ισολογισμούς τους καταγράφονταν στην πραγματική τους αξία.
    Είναι το αντίθετο από αυτό που έχει καθιερωθεί, από το 2007 και την αρχή των επαναλαμβανόμενων χρηματοπιστωτικών κρίσεων, για να σωθούν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών με τις πλάτες της κοινότητας.
    Οι κυβερνήσεις των βιομηχανικών χωρών έδωσαν την εγγύηση τους προς τις τράπεζες στο χείλος της χρεοκοπίας των χωρών τους, χωρίς αιτιολόγηση, χρησιμοποιώντας δημόσια κονδύλια για τη διευκόλυνση των ταμειακών ροών των τραπεζών.
    Την ίδια στιγμή, οι κυβερνώντες άρχισαν να σφυρηλατήσουν την ιδέα ότι το φταίξιμο άνηκε στο πληθυσμό. Αυτή η εκστρατεία είχε και έχει ως στόχο να πείσει τους πολίτες ότι πρέπει να αποδέχονται τις μειώσεις στους μισθούς τους, την υποβάθμιση της κοινωνικής κάλυψης, την αύξηση της ανασφάλειας και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.
    Οι λαοί δεν ευθύνονται και δεν συμφωνούν με τα μέτρα λιτότητας που τους επιβάλλονται.
    Η απόφαση αυτή αποδεικνύει τη νομιμότητα της γνώμης των λαών και ως εκ τούτου αποδείχνει τον μη νομιμοποιημένο χαρακτήρα αυτών των μέτρων λιτότητας.
    Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να κρατά την αναπνοή του, περιμένοντας την ημέρα που τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού του θα ωριμάσουν και δεν θα μπορεί πλέον να κρυφτούν.
    Τότε, θα ζητηθεί (ή μάλλον διαταχθεί) από τον πληθυσμό να το διασώσει και πάλι.
    Οι κυβερνήσεις, μέσω των δομών που έχουν εφαρμοστεί έκτοτε, θα αναζητήσουν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές να δανειστούν τα ίδια τα δικά τους χρήματά και να τα δώσουν πίσω στις τράπεζες που κατέχουν τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού.
    Με την απόφαση της ΕΖΕΣ, γνωρίζουμε τώρα ότι δεν είναι οι λαοί (Ελληνικός, Ιρλανδικός, Πορτογαλικός ή άλλοι) που πρέπει να πληρώσουν και ότι η προθυμία των κυβερνήσεων να πράξουν με τον τρόπο που πράττουν αποδείχνει τη συνενοχή τους με τις τράπεζες.
    Οι οικονομικές κρίσεις θα συνεχιστούν, εκτός εάν οι τράπεζες απαλλοτριωθούν χωρίς αποζημίωση, κοινωνικοποιηθούν με λαϊκό και δημοκρατικό έλεγχο και τίθενται στην υπηρεσία των αναγκών του πληθυσμού παρά των χρηματοπιστωτικών αγορών.
    Είναι επίσης απαραίτητο να εντοπιστούν μέσω του λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους όλα τα παράνομα η μη-νομημοποιμένα χρέη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την διάσωση των τραπεζών, για να ακυρωθούν.

    | 1 |.η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΖΕΣ, 28.01.2013
    Επιτροπή για την κατάργηση του χρέους του Τρίτου Κόσμου
    http://tvxs.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΡΕΣ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΤΕ!!!!!

    Άντρες μην αυτοκτονείτε και αν στράβωσε η ζωή σας, κι αν τα οικονομικά σας ήρθανε ανάποδα, κι αν η ΑΓΙΑ ή η ΠΟΥΤΑΝΑ που έχετε πλάι σας στερείτε την ζωή που είχε πριν, εσείς μην αυτοκτονείτε!
    Έχετε ακούσει ρε Άντρες, που σας μεγαλώσανε γυναίκες μαθαίνοντας σας πως εσείς σαν Άντρες πρέπει να βγάνετε πάντα τα κάστανα από την φωτιά καείτε δεν καείτε, σε αυτήν την οικονομική κρίση για καμιά γυναίκα να αυτοκτόνησε; Ακούσατε για καμιά από αυτές τις Αγίες ή τις Πουτάνες που όταν εσείς γαμιόσασταν για να τα βγάλετε πέρα και αυτές με το μαμαδίστικο, με την πουτανιά και την υστεροβουλία στρέφανε τα παιδιά σας εναντίων σας, γλείφοντας τα, για να τα έχουν με το μέρος τους αν τύχει καμιά στραβή να αποπειράθηκε πραγματικά να αυτοκτονήσει;
    Καμιά τους και ούτε θα το κάνει γιατί έχει τον άντρα της, την τιμή της και το καμάρι της να τα βροντήξει, να τρελαθεί πιεσμένος από τα χρέη να δέσει μια πέτρα στο λαιμό του και να φουντάρει, και αυτή περίλυπη χήρα με μαύρα ή χωρίς μαύρα να βλαστημά μέσα της την ώρα και την στιγμή που σας παντρεύτηκε, που δεν παντρεύτηκε ένα κλέφτη, ένα απατεώνα, ένα αγύρτη, να της τα φέρνει ολοζωής παρά παντρεύτηκε ένα που κοίταζε με τίμιο τρόπο να ζήσει και αυτός και η οικογένεια του, και είναι τέτοια γιατί το έβλεπε πως θα φουντάρετε, ήταν γραμμένο στο κούτελο σας και όμως έκανε την πάπια, για να απαλλαγή μια ώρα αρχίτερα από τον ανίκανο, και το μοναστήρι νάναι καλά.

    Άντρες μην αυτοκτονείτε ! Και να πείτε στην ΑΓΙΑ ή στην ΠΟΥΤΆΝΑ που έχετε πλάι σας πως από εδώ και πέρα θα τρώει ξερό ψωμί και ελιές, πως θα πάει στο συσσίτιο, και στα παιδιά σας επίσης να πείτε πως ως εδώ ήτανε τα τελευταίου τύπου κινητά, και να τους πείτε και να τα μάθετε πως η ζωή έχεις δυσκολίες, και δεν θα τους το μάθει κανείς άλλος παρά μόνο εσείς ΕΝ ΖΩΗ, αυτό που ΔΕΝ σας μάθανε εσάς και νομίζετε πως η αυτοκτονία είναι η λύση του προβλήματος σας, και να πείτε στους δανειστές σας πως αν θέλουν να πάρουν κάποτε τα λεφτά τους πρέπει να κρατηθείτε ΖΩΝΤΑΝΟΣ!

    ΑΝΤΡΕΣ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΊΤΕ! Γιατί εσείς που το σκέφτεστε δεν ήσασταν κλέφτης, λαμόγιο, τσανακογλύφτης, άτιμος, αλλά ένας άνθρωπος που σαν όλους τους ανθρώπους, μπορεί κάπου στην δίνη της ψεύτικης ευμάρειας που ζούσαμε να κάνατε ένα βήμα παρά πέρα για το καλό της οικογένειας σας, αλλά τα πράγματα ήρθαν ανάποδα, και θα ερχόταν ανάποδα όσος καιρός και να περνούσε, γιατί το ΚΡΑΤΟΣ που ζει πέρα από τις δυνατότητες του με δανεικά κάποια μέρα θα χρεοκοπούσε, και εμείς χρεοκοπήσαμε, και σαν Έθνος και σαν κοινωνία και σαν μονάδες, όλοι μας βάλαμε το χεράκι μας στο μέλι, άλλος με το κουταλάκι του γλυκού άλλος με την κουτάλα της σούπας και άλλος με το φτυάρι, αλλά όλοι μας και ο καθένας με τον τρόπο του, αυτόν που τον βόλευε σε συγκεκριμένη στιγμή, τόπο και ώρα, ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΥΤΕΡΑ ΕΙΧΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΑΛΛΟΣ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΚΟΜΗ, ΑΛΛΟΣ ΕΚΛΕΒΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΌ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΛΩΜΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ, ΟΠΟΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ! Έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

    Γι’ αυτό ΑΝΤΡΕΣ ΜΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΤΕ! Με κατεβασμένο το κεφάλι ή όχι σταθείτε στα πόδια σας, βάλτε κανόνες, ξαναρχίστε από χαμηλότερα, από τον πάτο, από τα σκατά, αλλά αρχίσετε και θα δικαιωθείτε, ΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ Η ΣΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΙ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση