GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μικρή η συμμετοχή γυναικών στα κοινά

Η οικονομική κρίση έχει μειώσει περαιτέρω τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, καθώς φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τους άντ...

Η οικονομική κρίση έχει μειώσει περαιτέρω τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, καθώς φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες. Μικρότερη από αυτή θα έπρεπε όμως είναι και η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και σε αιρετές θέσεις. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν οι αναφορές ομιλητών στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας στο Βόλο. Όλοι δέχθηκαν πως η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, ωστόσο, όπως τόνισαν, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για την πραγματική ισότητα των δύο φύλων. Η παρουσία των γυναικών σε αιρετές θέσεις είναι σχετική μικρή, ειδικά στην Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτική η αναφορά του αντιδημάρχου Αλμυρού κ. Δ. Τσούτσα ότι δεν υπάρχει γυναίκα δημοτική σύμβουλος, ενώ και στο Δήμο Βόλου σε σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων οι γυναίκες είναι μόλις εννέα.
Εκπαιδευτική ημερίδα για την «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» έγινε χθες στο Βόλο. Είναι η πρώτη από τις τέσσερις συνολικά ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στις περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007 – 2013. Όπως τόνισε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Ζέττα Μακρή, η ίση συμμετοχή αντρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι όχι μόνο το ζητούμενο, αλλά και το βασικότερο στοιχείο μιας δημοκρατικής τοπικής κοινωνίας. «Η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα και τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά προϋπόθεση για δημοκρατική εκπροσώπηση και συμμετοχή στις αποφάσεις που ρυθμίζουν και καθορίζουν τη ζωή όλων μας, διαμορφώνουν το βιοτικό μας επίπεδο και σχεδιάζουν το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε η κ. Μακρή και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι λίγες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δυναμική τους ανέλιξη χρόνο με το χρόνο. Τόνισε πως προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει τις γυναίκες.
Στόχος αυτών των ημερίδων είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες, που συμμετέχουν ήδη στην πολιτική ζωή, να συμμετέχουν ευρύτερα, πιο ποιοτικά και πιο αποτελεσματικά.
Καμία γυναίκα δεν είναι περιφερειάρχης
Σημειώνεται ότι μόνο δύο γυναίκες είναι γ. γραμματείς Περιφερειών, καμία γυναίκα δεν είναι περιφερειάρχης, 11 γυναίκες είναι αντιπεριφερειάρχες, οκτώ δήμαρχοι (μια εκ των οποίων στη Μαγνησία, η κ. Λαΐτσου) και ελάχιστες δημοτικές σύμβουλοι κι αντιδήμαρχοι. Χαμηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Οι μειοψηφίες στους Δήμους της Μαγνησίας (με εξαίρεση την κ. Μακρή, η οποία είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου) δεν έχουν καμία γυναίκα και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς Δήμους.
Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, σε ένα άλλο τόνο, σημείωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει πολλές γυναίκες, αξιόλογες και δεν τίθεται ζήτημα φύλου. Δίνονται ίσες ευκαιρίες, σε γυναίκες και άντρες και «κάνουμε την ισοτιμία στην πράξη, όχι για να γοητεύσουμε, αλλά επειδή είναι στο DNA μας» είπε. «Η ισορροπία έρχεται μόνο αν είναι δύο» είπε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας των γυναικών πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα και να αξιοποιηθούν όλα τα προγράμματα.
Ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης ανέφερε ότι από το 2012 έχει συσταθεί επιτροπή για την ισότητα, η οποία τελευταία μετονομάστηκε για να ανταποκρίνεται και στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, από τη Χάρτα της Ισότητας που έχει υπογράψει ο Δήμος Βόλου μαζί με άλλους Δήμους και τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από αυτή. Παράλληλα, μέσα στο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών που είναι θύματα της βίας, που είναι μια από τις 10 δομές που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.
«Ακόμη και σήμερα παραμένουν μεγάλες διακρίσεις με βάση το φύλο, παρά τις σημαντικές προσπάθειες και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι διακρίσεις συνδέονται με διαχωρισμούς στην εργασία, το εισόδημα, την πολιτική και την κοινωνική δραστηριότητα, τον ελεύθερο χρόνο, τη φροντίδα των ατόμων που είναι εξαρτημένα, την οικογένεια και την προσωπική ζωή» είπε ο Δήμαρχος.
63 γυναίκες στους 300 της Βουλής  
Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, σε σύνολο 300 βουλευτών μόνο οι 63 είναι γυναίκες, το υψηλότερο πάντως ποσοστό των τελευταίων ετών, με σταθερή αύξηση σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Όσον αφορά στο Δήμο Βόλου ανέφερε, μεταξύ άλλων: Πρόσφατα, με την υπ’ αριθμ. 14/2013 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προχώρησε σε μετονομασία της υπάρχουσας «Δημοτικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» σε «Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων»,  στην οποία συμμετέχουν πλέον 13 μέλη. Επίσης ο Δήμος Βόλου συμμετέχει στην «Ομάδα Εργασίας για την εφαρμογή του Πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β βαθμού», με εκπρόσωπο ένα υπηρεσιακό στέλεχος.
Ο Δήμος Βόλου συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Progress, το οποίο είχε ως στόχο: «Την ένταξη της οπτικής του φύλου – με έμφαση τις κοινωνικά μειονεκτούσες γυναίκες – σε Δήμους της Ελλάδας». Πρόκειται να συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων σε θέματα ισότητας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Progress.
Αριθμητικά στοιχεία σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο σε σύνολο 49 δημοτικών συμβούλων οι 9 είναι γυναίκες.
Στις Δημοτικές Κοινότητες σε σύνολο 40 κοινοτικών συμβούλων οι 9 είναι γυναίκες.
Στις Τοπικές Κοινότητες σε σύνολο 49 συμβούλων οι 10 είναι γυναίκες.
Καμία γυναίκα στο Δ.Σ. Αλμυρού
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Τσούτσα, ο πληθυσμός του Δήμου Αλμυρού ανέρχεται σε 21.000 κατοίκους. Από αυτούς οι 10.423 είναι γυναίκες και οι 10.746 άντρες. Η ανεργία πλήττει τις γυναίκες κατά 7% περισσότερο από τους άντρες.
Ο Δήμος Αλμυρού είναι ένας από τους 152 Δήμους, οι οποίοι υπέγραψαν τη Χάρτα Ισότητας.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, στους 27 συμβούλους δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα, αν και υπήρχαν υποψήφιες. «Άρα γυναίκες δεν φαίνεται να ψηφίζουν γυναίκες» είπε και σημείωσε πως «δυσκολία υπάρχει και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων με γυναίκες». Όσον αφορά στις προσλήψεις, με συμβάσεις, στο Δήμο Αλμυρού στην Υπηρεσία Καθαριότητας προσελήφθησαν 13 γυναίκες και 11 άντρες. Αν και η Υπηρεσία αυτή είναι κυρίως για άντρες. Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι για τις γυναίκες υπαλλήλους γίνονται τα λιγότερα παράπονα. «Αντίθετα με τις αιρετές, στο Δήμο Αλμυρού υπάρχει γυναικοκρατία. Στις διοικητικές θέσεις του Δήμου Αλμυρού υπάρχουν πολλές γυναίκες» είπε.
Αρκετοί ωστόσο ομιλητές – δήμαρχοι και άλλων περιοχών της χώρας, καθώς και της Θεσσαλίας, οι οποίοι μίλησαν στην ημερίδα – υπογράμμισαν ότι η εμπλοκή με τα κοινά δεν είναι θέμα φύλου, αλλά προσωπικότητας και ικανότητας.
 e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση