GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι υπονομεύουν τον ΕΔΟΕΑΠ;

Η ΕΣΗΕΑ οδεύει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για τον ΕΔΟΕΑΠ την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά ακόμα το τοπίο παραμένει θολό παρά τα βήματα προόδου...

Η ΕΣΗΕΑ οδεύει σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για τον ΕΔΟΕΑΠ την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά ακόμα το τοπίο παραμένει θολό παρά τα βήματα προόδου που έγιναν την τελευταία εβδομάδα. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μετά από πολλές συνεδριάσεις αποφάσισε να προτείνει κατά πλειοψηφία (7 υπέρ) ως ημερομηνία εκλογών στη Γενική Συνέλευση τη 12η και 13η Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι η Γενική Συνέλευση χρειάζεται να έχει απαρτία ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη διεξαγωγή εκλογών και φυσικά η πλειοψηφία των συμμετεχόντων να εγκρίνει την απόφαση για εκλογές. Για να υπάρξει απαρτία χρειάζεται παρουσία του ¼ των ταμειακώς εντάξει μελών, ενώ το σύνολο των μελών ανέρχεται σε περίπου 6000.
Το ερώτημα βεβαίως παραμένει τι θα γίνει αν δεν υπάρξει απαρτία δεδομένου ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εμπλοκές ακόμα και στην ημερήσια λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.
«Εκλογές τώρα»
Τον κίνδυνο και την πιθανότητα εμπλοκών επεσήμανε δημόσια με ανακοίνωσή της η ΓΓ της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου η οποία ζήτησε να γίνουν τώρα εκλογές εξαπολύοντας βολές κατά των τακτικών που μετέρχονται μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε κρίσιμες συνεδριάσεις για τη λήψη αποφάσεων για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η κυρία Αντωνιάδου έκανε λόγο για «Ατέρμονες συζητήσεις και αντεγκλήσεις περί νομιμότητας στέρησαν και συνεχίζουν να στερούν από την ΕΣΗΕΑ τη δυνατότητα ορισμού ημερομηνίας εκλογών . Κανένας δεν μπορεί να στερεί από τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ το δικαίωμα στο φάρμακο, στην περίθαλψη και τη σύνταξη του Επικουρικού . Ούτε αυτοί που παραιτήθηκαν  εκβιάζοντας εκλογές προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο της συνέλευσης των μετόχων ούτε εκείνοι που επιθυμούν να τους διαδεχτούν εκβιάζοντας με εκλογές και στην ΕΣΗΕΑ. Η λογική «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» και το Ταμείο ακυβέρνητο και η ΕΣΗΕΑ να συγκροτείται σε σώμα κανένα εξάμηνο μετά τα εκλογικά αποτελέσματα όπως συνήθως συμβαίνει τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους εχθρούς των δημοσιογράφων και κινδυνεύει να δικαιώσει αυτούς που παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας το Δ.Σ. της Ένωσης».
Τακτικές διπλών εκλογών

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ όπου υπερψηφίστηκε η απόφαση να προταθεί ημερομηνία εκλογών 12 και 13 Μαρτίου το μέλος του ΔΣ Χρ Κυρίτσης συνεπικουρούμενος εξωθεσμικά από τον Πάνο Σόμπολο επέμεινε σε διπλές εκλογές το Μάρτιο ενώ η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (Τσαλαπάτης-Γκίκα) έθεσε νέα διαδικαστικά ζητήματα κατεβάζοντας δική της πρόταση. Ωστόσο από την άλλη πλευρά φαίνεται να διαμορφώνεται μια πλειοψηφία που να επιθυμεί άμεσα εκλογές, θεωρώντας ότι οι καθυστερήσεις πλήττουν το Ασφαλιστικό Ταμείο των δημοσιογράφων. Πάντως τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στα οποία πλέον είναι δεδομένο ότι θα προταθεί συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών συνεχίζουν να προκαλούν ερωτήματα. Για παράδειγμα είναι ένα ερώτημα ποιος θα κάνει απολογισμό  του έργου της παραιτηθείσας διοίκησης- της πορείας των αποθεματικών και την Ενημέρωση των μελών. Και αυτό διότι θεωρείται απίθανο ότι θα προσέλθουν οι παραιτηθέντες παρ ότι θα προσκληθούν.
Επιχείρηση μπάχαλο
Κατ ουσίαν όμως η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας δεν είναι συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ. Από την άλλη πλευρά φαίνεται να προέκυψε από την τακτική ορισμένων μελών του ΔΣ να προχωρήσουν σε μια μακρόσυρτη διαδικασία συνελεύσεων, χωρίς να λαμβάνουν υπό όψιν τους την διόγκωση των προβλημάτων του ΕΔΟΕΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική των πλειοψηφιών που διαμορφώθηκαν στην ΕΣΗΕΑ προ της απόφασης εισήγησης στη Γενική Συνέλευση ημερομηνίας εκλογών ουσιαστικά έφεραν μεγαλύτερη εμπλοκή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλευρά Τσαλαπάτη έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θέμα να συγκαλέσει η Εξελεγκτική Επιτροπή Γενική Συνέλευση. Η Εξελεγκτική Επιτροπή όμως βάσει καταστατικού έχει το δικαίωμα εφ όσον διαπιστώσει διαχειριστικές ατασθαλίες να ζητήσει από το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ να συγκαλέσει σε 20 ημέρες Γενική Συνέλευση. Αυτό όμως δεν έγινε εδώ και μήνες και επιπλέον αν το ζητήσει τώρα στην καλύτερη των περιπτώσεων η Συνέλευση θα γίνει την 24η Μαρτίου. Όμως την 24η Μαρτίου δεν θα μπορεί να ασκεί καθήκοντα η διοίκηση Σπανοπούλου καθώς το καταστατικό προβλέπει ότι η θητεία του απερχόμενου ΔΣ παρατείνεται για ειδικούς λόγους ένα μήνα. Άρα η θητεία του λήγει στις 12 Μαρτίου δεδομένου ότι παραιτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου. Πέραν τούτου αυτή η Συνέλευση που καλεί η εξελεγκτική έχει χαρακτήρα ελεγκτικό και όχι εκλογικό ενώ είναι σαφές ότι σε μια τέτοια συνέλευση θα καλούνταν και τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ και ΕΠΗΕΘ που έχουν ψηφίσει. Κατ ουσίαν δηλαδή έχουμε μια πρόταση που οδηγεί σε πλήρη ακυβερνησία τον ΕΔΟΕΑΠ και μπορεί να εξυπηρετήσει επιδιώξεις διπλών εκλογών.
Σημειώνεται ότι στις εκλογές στην ΕΣΗΕΜΘ και στην ΕΠΗΕΘ επανεξελέγησαν οι Παναγιώτης Νεστορίδης και Σίμος Καταϊφτσής. Υπάρχει όμως και εκεί εμπλοκή καθώς οι εκλογές δεν έγιναν την ίδια ημέρα με ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ. Γιατί προκύπτει εμπλοκή; Γιατί το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ προβλέπει ότι 8 ημέρες από την εκλογή τους τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να συνεδριάσουν και να συγκροτηθούν σε σώμα. Και αυτό είναι αδύνατο στην περίπτωση των δύο εκλεγμένων με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η επανάληψη των εκλογών.
Πηγή: Εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση