GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

“Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του”...

Από τον Ηρακλή Κακαβάνη. Δημοσιογράφο (Ριζοσπάστης) - Συγγραφέα. Ανήμερα της επιβολής της 7χρονης στρατιωτικο φασιστικής χούντας των σ...

Από τον Ηρακλή Κακαβάνη.
Δημοσιογράφο (Ριζοσπάστης) - Συγγραφέα.

Ανήμερα της επιβολής της 7χρονης στρατιωτικο φασιστικής χούντας των συνταγματαρχών γίνεται στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου μου “Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του”. Μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το λόγο και τη στάση ζωής του Κώστα Βάρναλη που παραμένει πεισματικά επίκαιρος στις μέρες μας. Συνεχίζει να είναι η Ακοή του Κόσμου, το ξυπνητήρι της συνείδησής μας και ο οδηγητής μας για την αλλαγή της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα η παρουσίαση τόσων άγνωστων ποιημάτων ενός τόσο σημαντικού ποιητή είναι από μόνο του ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός.
Ο χαρακτηρισμός αδημοσίευτα αφορά 8 ποιήματα που βρήκα στο αρχείο Βάρναλη και 11 ποιήματα που είχαν αρχικά δημοσιευτεί σε κάποιο έντυπο αλλά που δεν συμπεριλήφθηκαν σε μεταγενέστερη συγκεντρωτική έκδοση των έργων του συγγραφέα, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστα στις σημερινές γενιές (Το τελευταίο ποίημα αυτής της κατηγορίας γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το 1966 στην εφημερίδα «Αυγή»).
Τα ποιήματα δεν είναι το μόνο άγνωστο υλικό που περιέχει το βιβλίο. Δημοσιεύεται μια άγνωστη αυτοβιογραφία του Βάρναλη, ένα κείμενο που σατιρίζει τις απόψεις του Γιάννη Αποστολάκη γραμμένο στα 1925, μία συνέντευξη του Βάρναλη με θέμα τη διαφορά υλισμού ιδεαλισμού του 1931 και την κατάθεσή του στη δίκη Λουντέμη.
Και μόνο το γεγονός της παρουσίασης ενός σώματος 19 άγνωστων ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη είναι από μόνο του σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός. Πολύ περισσότερο που αφορά έναν ποιητή όχι απλά επίκαιρο, αλλά σύγχρονο. Με το σατιρικό, τολμηρό, ανατρεπτικό και πεισματικά επίκαιρο πνεύμα του. Ανήμερα της επιβολής της 7χρονης στρατιωτικοφασιστικής χούντας των συνταγματαρχών είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για το λόγο και τη στάση ζωής του Κώστα Βάρναλη που παραμένει πεισματικά επίκαιρος στις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση