GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υγεία: Πασχαλινό τραπέζι: θρεπτικό, υγιεινό αλλά.... με μέτρο

Τις ημέρες του Πάσχα, με τη λήξη δηλαδή, της Σαρακοστιανής νηστείας, η παράδοση ορίζει μεγάλη κατανάλωση κρέατος και, γενικότερα, ζωικώ...

Τις ημέρες του Πάσχα, με τη λήξη δηλαδή, της Σαρακοστιανής νηστείας, η παράδοση ορίζει μεγάλη κατανάλωση κρέατος και, γενικότερα, ζωικών προϊόντων.

Η αρχή γίνεται το βράδυ της Ανάστασης με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, ενώ την Κυριακή του Πάσχα τη ‘σκυτάλη παίρνουν’ το κοκορέτσι και το σουβλιστό αρνί ή κατσίκι. Τέλος, τη Δευτέρα του Πάσχα πολλά νοικοκυριά προτιμούν αν ετοιμάζουν φρικασέ με την περίσσεια του κρέατος από την προηγούμενη ημέρα.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής-Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)

Τα φαγητά του Πάσχα είναι συνάμα νόστιμα αλλά και υψηλής θρεπτικής αξίας για τον οργανισμό. Με κυρίαρχο το αυγό, τόσο το αρνί/κατσίκι όσο και το συκώτι προσφέρουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας η οποία είναι απαραίτητη ιδιαίτερα μετά την περίοδο της νηστείας. Επίσης, είναι πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ το συκώτι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Τα φαγητά που συνδυάζουν και λαχανικά, όπως η μαγειρίτσα και το φρικασέ που περιέχουν αρκετό μαρούλι, άνηθο και χυμό λεμονιού, προσφέρουν επιπλέον φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και νερό.

Παρ’ όλη τη θρεπτική του αξία το πασχαλινό τραπέζι δεν παύει να κρύβει κινδύνους για την υγεία. Καταρχήν, η απότομη κατανάλωση που συνήθως γίνεται υπερ-κατανάλωση, μεγάλης ποσότητας φαγητού και ιδίως κρέατος και ζωικών λιπαρών μπορεί να επιφέρει προβλήματα στο στομάχι και στη διαδικασία της πέψης, αφού το φαγητό μπορεί να ‘πέσει’ βαρύ. Επίσης, το γεγονός πως τα πασχαλινά φαγητά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και ζωικά λιπαρά μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα και, ειδικά, ανθρώπων με ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας που αφορούν την καρδιά.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων:

• Κατανάλωση φαγητού σε λογικά πλαίσια. Το ό, τι είναι γιορτή και η λήξη της νηστείας δε σημαίνει πως πρέπει να καταφύγουμε σε υπερ-κατανάλωση φαγητού και ποτού.

• Μείωση θερμίδων και ζωικών λιπαρών. Προσπαθήστε να μειώσετε τις θερμίδες και την ποσότητα (‘κακών’) λιπαρών του φαγητού σας αφαιρώντας την πέτσα από το αρνί ή το κατσίκι, τα ορατά λίπη (μπόλια) από το κοκορέτσι, χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα ελαιολάδου στη μαγειρική και τις σαλάτες, αποφεύγοντας τα τηγανιτά συνοδευτικά και καταναλώνοντας αρκετή σαλάτα , η οποία θα περιέχει ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι και όχι διάφορα dressing.

• Ξεκινήστε την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων σταδιακά από το βράδυ της Ανάστασης, τρώγοντας 1 μερίδα μαγειρίτσα, 1-2 κόκκινα αυγά και σαλάτα.

• Προτιμήστε να μην αυγοκόψετε τη μαγειρίτσα εάν και εφόσον θα τη συνδυάσετε με κατανάλωση αυγού

• Περιοριστείτε στην κατανάλωση 1-2 ποτηριών κρασιού μαζί με το γεύμα σας

• Προτιμήστε να μη φάτε γλυκό μετά το φαγητό ή αν νιώθετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, καλύτερα να καταναλώσετε 2-3 πασχαλινά κουλούρια ή τσουρέκι μαζί με το γάλα στο πρωινό

life2day.gr

1 σχόλιο

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


    Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης , έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η κυβέρνηση δεν σταματάει να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Αφού απέσπασε το “βραβείο αποτυχίας” ενάντια στη φοροδιαφυγή με ΜΗΔΕΝ αποτελέσματα για το 2011 και 2012, σήμερα κατάφερε να κερδίσει άλλο ένα βραβείο.

    Το “βραβείο αναλγησίας”.

    Με την πρωτοφανή σε σφοδρότητα επίθεση εναντίον των τριτέκνων και πολυτέκνων.

    Συγχαρητήρια!!!»

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ ! ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ 18 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΤΖΗΔΕΣ. ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ! ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ, ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ ΟΛΑ !

    ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟ 1948 ΟΙ 850.000 ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2012 6.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΜΕ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ, ΑΠΟ 11.000.000 ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ 1/3 ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ, ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΠΑΙΔΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ 4.ΟΟΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ! ΑΝΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΨΗΦΙΣΤΕ ΝΔ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ, ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ! ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ, ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ...ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ , ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση