GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να επισπεύσουν την διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ εάν επικεντρωθούν στην επίτευξη σ...

Το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να επισπεύσουν την διαδικασία ένταξής τους στην ΕΕ εάν επικεντρωθούν στην επίτευξη σχέσεων καλής γειτονίας και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με τρία ξεχωριστά ψηφίσματα την Πέμπτη. Οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την επιβολή του κράτους δικαίου, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών.
Σερβία
Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να τονίσουν πως οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία πρέπει να ξεκινήσουν πριν τον Ιούνιο του 2013, με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, ειδικότερα στο δικαστικό τομέα, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και την προστασία όλων των μειονοτήτων. Τόνισαν επίσης ότι τα κοινοβούλια και η κοινωνία των πολιτών στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας.
"Ο ορισμός ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ενισχύσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο εισηγητής Jelko Kacin (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία), επιμένοντας ότι "η πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα έχει θετική επίπτωση στη διαδικασία ένταξης όλων των Δυτικών Βαλκανίων".
Κοσσυφοπέδιο
Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία του, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην προστασία των μειονοτήτων, και στη διοίκηση και στο εμπόριο, προκείμενου να επιτρέψει την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του Κοσσυφοπεδίου, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές. Το Σύμφωνο ορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της εκάστοτε υποψήφιας χώρας εν αναμονή της ένταξής της στην ΕΕ.
"Λυπάμαι για την αποτυχία της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Κύπρου να παράσχουν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου. Αυτά τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Θα πρέπει να το κάνουν τώρα, προκειμένου να επιτρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχει στην Europol και την Interpol, καθώς και στις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία).
Μαυροβούνιο
Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τη σταθερή πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ και το ρόλο που διαδραματίζει το Μαυροβούνιο στην υποστήριξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσαν, πάντως, πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των δύο φύλων.
"Η ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα δείχνει πραγματικά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ότι η διεύρυνση δεν σταματά με την ένταξη της Κροατίας", δήλωσε ο εισηγητής για το Μαυροβούνιο, Charles Tannock (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο), επισημαίνοντας την ανάγκη για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας της δικαστικής εξουσίας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Διαδικασία: μη νομοθετικά ψηφίσματα
Oι ανακοινώσεις τύπου είναι διαθέσιμες στην ιστοθέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ
Τα κείμενα που εγκρίθηκαν θα είναι σύντομα διαθέσιμα εδώ (κάντε κλικ στις 18.04.2013)
http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html
Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ (κάντε κλικ στις 17.04.2013)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/search-by-date
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου μαγνητοσκοπημένη εδώ
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/other-events/video?event=20130417-1430-SPECIAL
Ιστοσελίδα του εισηγητή Jelko Kacin (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία) - Σερβία
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/23691/JELKO_KACIN_home.html
Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Ulrike Lunacek (Πράσινοι, Αυστρία) - Κοσσυφοπέδιο
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/97017/ULRIKE_LUNACEK_home.html
Ιστοσελίδα του εισηγητή Charles Tannock (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) - Μαυροβούνιο
http://www.europarl.europa.eu/meps/el/4521/CHARLES_TANNOCK_home.html
Νομοθετικό Παρατηρητήριο-Σερβία
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2012/2868(RSP)&l=en
Νομοθετικό Παρατηρητήριο- Κοσσυφοπέδιο
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2012/2867(RSP)&l=en
Νομοθετικό Παρατηρητήριο - Μαυροβούνιο
http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2012/2860(RSP)







Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση