GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι τράπεζες αποσύρονται από τις «επικίνδυνες» ζώνες

Μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του πλανήτη αποσύρουν ορισμένες από τις δραστηριότητές τους από τις ταχέως αναπτυσσόμενε...

Μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του πλανήτη αποσύρουν ορισμένες από τις δραστηριότητές τους από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές στη Μέση Ανατολή και μέρη της Ασίας, φοβούμενες ότι μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με το σφίξιμο των κανονισμών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.
«Κλείνουμε ορισμένες από τις σχέσεις μας», δήλωσε κορυφαίος τραπεζίτης του Λονδίνου.Ένας άλλος πρόσθεσε: «Έχει να κάνει με το κόστος σε σχέση με τον όγκο. Όλο και περισσότερο, το κόστος αστυνόμευσης μίας σχέσης ξεπερνάει τα εμπορικά οφέλη.»
Η Citigroup και η JPMorgan είναι μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από μία σειρά των λεγόμενων τραπεζικών σχέσεων, σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, γνωρίζοντας ότι δε μπορούν να εγγυηθούν για την ακεραιότητα των τοπικών τους εταίρων.
Η Standard Chartered, η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά στην περιοχή, έχει επίσης υποχωρήσει από κάποιες σχέσεις, σύμφωνα με τραπεζίτες.
Η HSBC, την οποία τιμώρησαν πέρυσι οι αμερικανικές αρχές με πρόστιμο $1,9 δις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το Μεξικό και άλλες παραβιάσεις που χρονολογούνταν για πάνω από μία δεκαετία, ακολουθεί παρόμοια πορεία, κρατώντας σκληρή γραμμή όσον αφορά το αν συμφέρει, από οικονομικής άποψης, το να επενδύσει χρόνο και χρήματα στον έλεγχο μίας τράπεζας-εταίρου σε μία μεγαλεπίβολη τοποθεσία, αν η σχέση πρόκειται να φέρει περιορισμένο κέρδος.
Το Μάρτιο, τέθηκαν υπό έλεγχο και οι μεξικάνικες δραστηριότητες της Citigroup, σε σχέση με το ξέπλυμα χρημάτων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν επέβαλλε κανένα πρόστιμο. Διέταξε, ωστόσο, την τράπεζα να βελτιώσει τις διαδικασίες συμμόρφωσης, προσθέτοντας στην αυξανόμενη νευρικότητα γύρω από τους κινδύνους του ξεπλύματος χρημάτων.
Οι κίνδυνοι αυτοί ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην τραπεζική ανταπόκριση, όταν η απόλυτη έκθεση δεν εμπίπτει υπό την άμεση αιγίδα των ελέγχων κινδύνου μίας μεγάλης τράπεζας.
Η πρακτική περιλαμβάνει μεγάλες, διεθνείς τράπεζες, οι οποίες θα συνεργάζονται με τοπικούς δανειστές για να επιτρέψουν σε αυτές τις ομάδες να παρέχουν παγκόσμιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η χρηματοδότηση του εμπορίου.
Η επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα ήταν ευρέως διαδεδομένη πριν από 30 χρόνια, όταν οι τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας ήταν λίγες και η διεθνής χρηματοδότηση του εμπορίου βασιζόταν σε τοπικούς δανειστές, οι οποίες «συνέδεαν» το εμπόριο με μία χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο τρόπος αυτός ξεχάστηκε κατά τη διάρκεια της αλματώδους ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα, καθώς πολλοί όμιλοι επέκτειναν τις παγκόσμιες δραστηριότητές τους και οι περισσότερες από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου προσπάθησαν να προσφέρουν καθολικές υπηρεσίες.
Τα τελευταία ένα-δύο χρόνια, ωστόσο, η τραπεζική ανταπόκριση έχει επανέλθει στη μόδα, καθώς πολλές τράπεζες της δύσης έχουν περιοριστεί, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες τους και να εξαλείψουν τις λιγότερο κερδοφόρες δραστηριότητες, αφήνοντας μόνο μία χούφτα ομίλους με πραγματικά παγκόσμια εμβέλεια.
Η αγορά της χρηματοδότησης του εμπορίου –τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που στηρίζουν τη ροή της παγκόσμιας οικονομίας- κυριαρχείται από κολοσσούς όπως η HSBC, η Citigroup, η StanChart και η JPMorgan.
Την ίδια στιγμή που αποσύρονται από διάφορα επικίνδυνα ανοίγματα, πολλοί ανώτεροι τραπεζίτες σε μεγάλους δανειστές χρηματοδότησης, έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις για χαλάρωση της σκληρής στάσης των ρυθμιστικών αρχών όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τη χρηματοδότηση του εμπορίου πριν από 10 ημέρες στη Γενεύη, εμπορικοί τραπεζίτες και εκπρόσωποι μη κερδοσκοπικών τραπεζών πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να συζητούν το θέμα. «Θα μπορούσαν να προκύψουν ανεπιθύμητες συνέπειες από την απίστευτη γραφειοκρατία με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε», παραπονέθηκε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.
Εκτός από το ζήτημα του ξεπλύματος χρημάτων, οι τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν, ότι οι ροές του εμπορίου θα μπορούσαν  να τεθούν σε κίνδυνο από την άνιση εφαρμογή της επερχόμενης «Βασιλείας ΙΙΙ», που θα περιλαμβάνει παγκόσμιους κανονισμούς για το κεφάλαιο, τη ρευστότητα καθώς και κανόνες σχετικά με τη μόχλευση στη χρηματοδότηση του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση