GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Αρμένιοι τίμησαν την επέτειο μνήμης της σφαγής των Αρμενίων

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη για να τιμήσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων που πρ...

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη για να τιμήσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε... το 1915 στη σημερινή Τουρκία από την Οθωμανική αυτοκρατορία, έναν χαρακτηρισμό που οι αρχές της Άγκυρας αρνούνται να αναγνωρίσουν.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έπειτα από έκκληση τουρκικών μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά από το μουσείο τουρκικών και ισλαμικών αντικειμένων, το οποίο ήταν άλλοτε μια φυλακή, δυο βήματα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, στην πολύ τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

Μερικοί απ' αυτούς κρατούσαν πορτρέτα θυμάτων της γενοκτονίας, άλλοι πανό που έγραφαν «το μουσείο τουρκικών και ισλαμικών αντικειμένων ήταν το 1915 μια φυλακή» ή «πριν εκτοπισθούν, οι αρμένιοι διανοούμενοι κρατήθηκαν εδώ».

Για πρώτη φορά, ευρωπαϊκές ενώσεις Αρμενίων της διασποράς ή αγώνα κατά των διακρίσεων συμμετείχαν επισήμως σ' αυτή την εκδήλωση σε τουρκικό έδαφος, που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από μόλις μερικά χρόνια.

«Πριν από δέκα χρόνια, μια τέτοια διαδήλωση ήταν αδύνατη στην Τουρκία. Πριν από δύο χρόνια, δεν ήμασταν παρά μια δεκαπενταριά και σήμερα είμαστε σχεδόν 200. Είναι η ένδειξη πως οι νοοτροπίες αλλάζουν κι εδώ», δήλωσε ο Μπεντζαμίν Αμπτάν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (EGAM).

Πριν από την τελετή αυτή, οι οργανωτές τίμησαν τη μνήμη ενός τούρκου υποπρόξενου, του Φαΐκ Αλί Οζάνσοϊ, ο οποίος είχε αρνηθεί να εκτελέσει τις διαταγές εκτοπισμού των Αρμενίων που είχαν εκδοθεί από την αυτοκρατορία.

Δύο χρόνια πριν από την εκατονταετηρίδα της γενοκτονίας, όλο και περισσότερες τελετής μνήμης των σφαγών του 1915 πραγματοποιούνται σε τουρκικό έδαφος.

Οι αρχές της Τουρκίας αρνούνται ωστόσο κατηγορηματικά να χαρακτηρίσουν γενοκτονία τις σφαγές αυτές και καταγγέλλουν όλες τις χώρες που υιοθετούν νόμους οι οποίοι τιμωρούν την άρνηση του γενοκτονικού χαρακτήρα αυτών των γεγονότων.

Ένταση έξω από το τουρκικό προσεξενείο Θεσσαλονίκης
Ένταση σημειώθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης κατά την άφιξη της πορείας διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η αρμενική νεολαία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 98 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας για να θυροκολλήσουν το ψήφισμά τους. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες και τα γκλομπς τους, κάνοντας χρήση και σπρέι πιπεριού, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Νωρίτερα, η Εθνική Αρμενική Επιτροπή πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση στον αρμενικό ιερό ναό της Παναγίας, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων και στη συνέχεια ακολούθησε η πορεία. e-go.gr

1 σχόλιο

  1. Αυξηση θανατων λογω μνημονιου!
    Για την κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τα μέτρα που έχουν ληφθεί τονίζουν με τα πιο σκληρά λόγια 120 πανεπιστημιακοί γιατροί σε επιστολή τους προς τους Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη και Λυκουρέντζο."Ασθενείς κόβουν τα φάρμακά τους λόγω φτώχειας και οι θάνατοι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα καθώς" όπως τονίζουν "θα υπάρξει αύξηση της θνησιμότητας στο τμήμα του πληθυσμού που πλήττεται από ανεργία και φτώχεια" αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί. Το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα πλήττεται δραματικά. Έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την μη εκλεγμένη και ανεξέλεγκτη Τρόικα για την μείωση των δαπανών για την δημόσια υγεία από το 9,8% στο 6% του ΑΕΠ (το συρρικνωμένο, μετά την κρίση ΑΕΠ), η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια σειρά από μέτρα τα οποία υπονομεύουν την υγεία του Ελληνικού λαού. "Η αφαίρεση της ασφάλειας υγείας από χιλιάδες ανέργους, κάνει μαθηματικά βέβαιη την αύξηση της θνησιμότητας σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού" επισημαίνουν στην επιστολή.
    Οι επιστήμονες τονίζουν, επίσης, ότι οι "Ασθενείς που υποφέρουν από χρόνια προβλήματα, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αναγκάζονται να πληρώνουν αντί του 5% του κόστους των φαρμάκων τους όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, το 25%. Καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς υποφέρουν λόγω της αύξησης του κόστους των θεραπειών, των εξειδικευμένων εξετάσεων και των φαρμάκων τους, καθώς και εξ αιτίας της ταλαιπωρίας και της προσωπικής εξαθλίωσης που υφίστανται καθημερινά στις ατελείωτες ουρές αναμονής των ασφαλιστικών ταμείων και στις εγκαταστάσεις των Νοσοκομείων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση