GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε δημοπρασία επιστολή του Άλφρεντ Ντρέιφους

Μία επιστολή με παραλήπτη των υπουργό Εσωτερικών που είχε γράψει στο κελί της φυλακής του ο λοχαγός του Γαλλικού στρατού Άλφρεντ Ντρέιφ...

Μία επιστολή με παραλήπτη των υπουργό Εσωτερικών που είχε γράψει στο κελί της φυλακής του ο λοχαγός του Γαλλικού στρατού Άλφρεντ Ντρέιφους στις 26 Ιανουαρίου 1895 -έναν μήνα μετά την καταδίκη του...
επί εσχάτη προδοσία- θα εκτεθεί σε δημοπρασία στις 29 Μαΐου στο Παρίσι από τον Οίκο Σόθμπις.

Με τιμή εκκίνησης 100.000-150.000 ευρώ, το εξαιρετικής ιστορικής σημασίας έγγραφο αυτό, που προέρχεται από το αρχείο της οικογένειας των Ντρέιφους, περιέχει όλη τη θεματολογία και επιχειρηματολογία του μελλοντικού αγώνα των υπέρμαχων του Ντρέιφους για την δημοκρατία, υπογραμμίζει ο οίκος δημοπρασιών στην ανακοίνωσή του.

Έγκλειστος σε ένα κελί στην Ιλ ντε Ρε, ο Αλσατός εβραϊκής καταγωγής λοχαγός διατρανώνει την αθωότητά του: «καταδικάσθηκα για το πλέον ατιμωτικό έγκλημα που μπορεί να διαπράξει ένας στρατιωτικός και είμαι αθώος. Προσπέφτω σε σας κύριε Υπουργέ για να ζητήσω, όχι χάρη, ούτε οίκτο, αλλά μόνον δικαιοσύνη», ανέφερε.

Ο Άλφρεντ Ντρέιφους (1859-1935), που αποκαταστάθηκε το 1906, έπεσε θύμα δικαστικής πλάνης, που σχετίζεται με την απαρχή της πολιτικής κρίσης στην Γ’ Δημοκρατία κι η υπόθεση, με έντονη αντισημιτική χροιά, στάθηκε αφορμή για έναν βαθύ διχασμό στην κοινή γνώμη της Γαλλίας, που πραγματικά χωρίσθηκε σε δύο στρατόπεδα.

Μεταξύ των εγγράφων που θα δημοπρατηθούν στην ίδια συνεδρία, ξεχωρίζουν η αλληλογραφία του Ζαν-Ζακ Ρουσό προς τη μούσα του Μαντάμ ντ’ Ουντετό, που του ενέπνευσε το αριστούργημά του «Νέα Ελοΐζα» (αρχικής εκτίμησης από 250 έως 350.000 ευρώ), όπως και οι 61 χειρόγραφες επιστολές του Βολτέρου, στις οποίες ο μέγας Διαφωτιστής περιγράφει την καθημερινή του ζωή κι εκτιμώνται από 100 σε 150.000 ευρώ.

Επίσης θα δημοπρατηθεί το χειρόγραφο των τεσσάρων κεφαλαίων, που παρέμειναν ανέκδοτα για έναν και πλέον αιώνα, του έργου του Σατομπριάν «Μεταθανάτιες Μνήμες» (Mémoires d’ outré-tombe) (80.000 έως 120.000 ευρώ), καθώς και το πρώτο συμβόλαιο για το ίδιο έργο (20.000-30.000 ευρώ).

himaira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση