GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιτέλους σεβασμός στο δημόσιο χώρο

«Απαγορεύεται», Θεσσαλονίκη 2009 /(c)GTKessopoulosΣεβασμός στο δημόσιο χώρο, thinkfree.gr Την τελευταία διετία, στο διάστημα που μ...


«Απαγορεύεται», Θεσσαλονίκη 2009 /(c)GTKessopoulosΣεβασμός στο δημόσιο χώρο,
thinkfree.gr

Την τελευταία διετία, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές του Νοεμβρίου μέχρι την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του δήμου, η Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικά η πιο βρώμικη πόλη του κόσμου. Και δεν αναφερόμαστε στα σκουπίδια στους κάδους αλλά στα σκουπίδια στους τοίχους. Η ίδια κατάσταση ισχύει ακόμη και σήμερα. Διαμαρτυρόμενοι πάσης φύσεως, διαμαρτυρόμενοι και οπαδοί γενικώς, φασίστες και “αντιφασίστες”, ερωτευμένοι και ανέραστοι, φιλοσοφούντες και αμπελοφιλοσοφούντες, αλλά και αφισοκολλητές των πάντων, έχουν βρωμίσει κάθε τοίχο, τηλεφωνικό θάλαμο, κολώνες πάσης φύσεως, εισόδους οικοδομών. Αν περπατήσεις από τη ΧΑΝΘ μέχρι τη Διαγώνιο και την Αριστοτέλους θα το αντιληφθείς εύκολα, δείγμα της χαμηλής ποιότητας πολιτισμού όλων όσων θεωρούν ότι ο δημόσιος χώρος είναι ο τεκές τους.
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής αποφάσισαν να “καθαρίσουν” και γι” αυτό θα πραγματοποιήσουν μια δράση απομάκρυνσης κάθε… μουτζούρας (όχι και γκράφιτι…) από μνημεία, δημόσια γλυπτά και χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης. Η δράση είναι μια πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Με σύνθημα «Χρώμα στην πόλη, καθαρίζουμε τα μνημεία της», οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι εθελοντές αναγνωρίζουν την αξία του γκράφιτι ως τέχνη του δρόμου στη σύγχρονη πόλη, ταυτόχρονα όμως αντιδρούν στις υπογραφές και τους λεκέδες με σπρέι (tags) πάνω σε σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ή καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.
Η δράση που απαιτεί ειδικές τεχνικές ή υλικά, θα ολοκληρωθεί από εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού γκράφιτι σε διάστημα 10 περίπου ημερών με κορύφωση την Κυριακή 28 Απριλίου 2013. Επίκεντρό της θα είναι η περιοχή μεταξύ του Λευκού Πύργου, του Βασιλικού Θεάτρου, του κτιρίου της ΧΑΝΘ και του Δημαρχείου. Στόχος της προσπάθειας, στην οποία θα κληθούν από τον Δήμο να συμμετάσχουν και εθελοντές είναι να αποτελέσει μια πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας.
Η δράση θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 10 περίπου ημερών με κορύφωση την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, όταν και θα πραγματοποιηθεί από τις 10.30 το πρωί συγκέντρωση εθελοντών και ενεργών πολιτών στο χώρο του πάρκου της ΧΑΝΘ (Ξαρχάκος). Θα καταβληθεί προσπάθεια να απομακρυνθούν πλήρως τα γκράφιτι από τις πιο πάνω περιοχές και ιδιαίτερα από τα μνημεία και τα έργα τέχνης που βρίσκονται σε αυτές.
Επίσημες ανακοινώσεις θα έχουμε αύριο Τρίτη 23 Απριλίου 2013, στις 11 το πρωί, σε ειδική συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Φ.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση