GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανησυχητική πτώση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάρτιο

Για μείωση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού τον τρίτο μήνα του 2013 που ξεπερνά το 25% κάνουν λόγο πληροφορίες, με τη «μαύρη τρύπα...

Για μείωση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού τον τρίτο μήνα του 2013 που ξεπερνά το 25% κάνουν λόγο πληροφορίες, με τη «μαύρη τρύπα» να φτάνει... τα 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Έντονη είναι η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.

Η μείωση των εσόδων είναι τέτοια που, αν γίνει αναγωγή σε σχέση με τους ετήσιους στόχους, η τρύπα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο ομιχλώδες αν στα παραπάνω στοιχεία συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες το πρώτο τρίμηνο εμφανίζουν «τρύπα» ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Με την αρνητική αυτή εξέλιξη συνδέονται ασφαλώς οι πιέσεις που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού κενού» για το 2013 με νέα μέτρα αλλά και την διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ στα ακίνητα. Οι αριθμοί δείχνουν ότι το χαράτσι διατηρείται προκειμένου να αντιμετωπισθεί εν μέρει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν να εισπραχθούν έσοδα ύψους 3,24 δισ. ευρώ, τελικά εισπράχθηκαν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, ενώ η πρόβλεψη ήταν να επιστραφούν 191 εκατ. ευρώ, τελικά επεστράφησαν περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Η πτώση στα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν το Μάρτιο μείωση πάνω από 25% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε σχέση με το στόχο παρουσίασαν υστέρηση κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Μείωση κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι παρουσίασαν τα έσοδα από το ΦΠΑ ενώ τα έσοδα των εφοριών μειώθηκαν πάνω από 20% ή κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της μείωσης των εισπράξεων του ΦΠΑ και της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι είσπραξης χαρατσιού. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση