GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στα εκατό εκατ. ευρώ το πρόστιμο πρόωρης εξόφλησης του Μνημονίου στην Κύπρο

Στη Βουλή κατατέθηκε προς κύρωση από το υπουργείο Οικονομικών, το τελικό κείμενο του Μνημονίου που αφορά στη δανειακή σύμβαση με τον Ευ...

Στη Βουλή κατατέθηκε προς κύρωση από το υπουργείο Οικονομικών, το τελικό κείμενο του Μνημονίου που αφορά στη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στα έγγραφα που παρουσιάστηκαν, προβλέπεται ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταβάλλει 100 εκατομμύρια ευρώ «πέναλτι», σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της εικοσαετούς δανειακής σύμβασης. Η ψήφιση του κυρωτικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πριν από την 1η Μαΐου 2013, καθώς στις 29 Μαΐου θα διεξαχθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση τού προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Το σημείωμα αναφέρει, επίσης, ότι η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης είναι καθαρά τυπική, αφού σε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθέτηση της πρότασης για συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής στήριξης με την Κυπριακή Δημοκρατία και έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Υποδεικνύεται, ωστόσο, ότι, όσον αφορά την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προηγουμένως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η κύρωση δια νόμου της δανειακής συμφωνίας είναι απαραίτητη, γιατί αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και ληξιπροθέσμων δανειακών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην κάλυψη των πιεστικών απαιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές, από τα μέσα 2011, και της ανάγκης για άμεση χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.

1 σχόλιο

  1. Ψυχρολουσία τα αποτελέσματα στις εκλογές των εκπαιδευτικών για την ΟΛΜΕ για τη τρικομματική κυβέρνηση. Εξαφανίζονται εκλογικά οι θυγατρικές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΡ, ενώ ενισχύονται όλες οι αριστερές παρατάξεις, σε ποσοστά και έδρες και οι ανεξάρτητοι. Μόνο η ΔΑΚΕ διατηρείται, με μειωμένες δυνάμεις, επειδή κάποιοι βολεμένοι περιμένουν κρατικές θέσεις !

    Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από ποτέ ( γι' αυτό υπάρχουν + 25 σύνεδροι )



    ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ 48 ΑΠΟ 89 ΕΛΜΕ (54%)


    ΣΥΝΟΛΟ ΕΔΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ: 247 (222)


    ΣΥΝ.ΕΚ.ΚΙΝ. 83 (52) + 31 ( από το 2011 , πρώτη δύναμη πλέον )

    ΔΑΚΕ : 62 (61) + 1 ( αλλά με ψήφους που λαμβάνει από τους θρησκευόμενους εκπαιδευτικούς και άλλους που δεν ψηφίζουν ΝΔ, αφού δεν υπήρχε άλλο δεξιό ψηφοδέλτιο, αλλά με μείωση ποσοστών στο σύνολο των συνέδρων )

    ΔΕΕ: 37 (31) + 6

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: 34 (26) + 8

    ΠΑΣΚ: 25 (51) -26

    ΑΛΛΟΙ: 6 (1) + 5

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση