GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτιστικός είναι;

Γράφει η Χριστίνα Ταχιάου Πριν χρόνια, στο ραδιόφωνο, μιλούσαμε με το συνάδερφο στην πρωινή εκπομπή. Δεχόμασταν τηλεφωνήματα στον αέρα,...

Γράφει η Χριστίνα Ταχιάου
Πριν χρόνια, στο ραδιόφωνο, μιλούσαμε με το συνάδερφο στην πρωινή εκπομπή. Δεχόμασταν τηλεφωνήματα στον αέρα, όταν βγήκε μια ακροάτρια για να πει κάτι που μου έκανε τεράστια εντύπωση. «Είπατε προηγουμένως μεταξύ σας κάτι σαν “μα καλά, τρελάθηκες;” Ξέρετε, υπάρχουν άνθρωποι που είναι τρελοί. Που έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Υπάρχουν συγγενείς τους. Δεν είναι ωραίο να ακούγονται τέτοια πράγματα στο ραδιόφωνο».
Στην αρχή το θεώρησα υπερβολικό αυτό που είπε. Έτσι κι αλλιώς, έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ σε τέτοιες εκφράσεις μεταξύ μας, που δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο αυτές μπορεί να πληγώνουν κάποιους. Επειδή, όμως, συνήθιζα να δίνω προσοχή σε όλες τις παρατηρήσεις των ακροατών, άσχετα με το πόσο μπορεί να με εκνεύριζαν ώρες-ώρες, δέχτηκα ότι η συγκεκριμένη ακροάτρια είχε δίκιο. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, όσο διαδεδομένη έκφραση κι αν είναι, όσο τραβηγμένο κι αν φαίνεται, στο δημόσιο λόγο δεν είναι καλό να παίζουμε με τέτοιες λέξεις. Ακόμη κι αν, στην εποχή μας, η πολιτική ορθότητα θεωρείται πολυτέλεια και άχρηστος καθωσπρεπισμός.
Το θυμήθηκα χθες, Τρίτη, που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Συμπτωματικά, είδα μια διαφήμιση στην τηλεόραση που με άγγιξε. Που με έκανε να καταλάβω ότι δεν ξέρω, στην πραγματικότητα, τι ακριβώς είναι ο αυτισμός και πως αναγνωρίζεται.
Πρόκειται για μια ισόβια, επιστημονικά δυσεξήγητη νευροψυχιατρική αναπτυξιακή διαταραχή. Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες που ανακοινώθηκαν στο Α’ Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αυτισμού, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2002 στη Μελβούρνη, σε κάθε 10 χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται, 50 είναι αυτιστικά.
Τα αυτιστικά άτομα έχουν συνήθως και βαριά, μέση ή ελαφριά νοητική υστέρηση. Άλλα παρουσιάζουν «κανονική» ή «υψηλή» νοημοσύνη, ή και «ευφυΐα», επικεντρωμένη όμως, σε ένα ή δυο θέματα που τα ενδιαφέρουν και απαιτούν ισχυρή, κυρίως οπτική μνήμη.
Ο αυτισμός είναι μια από τις πιο περίπλοκες, πιο δύσκολες και πιο οδυνηρές στην αντιμετώπισή τους νευροψυχιατρικές διαταραχές. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, με συνακόλουθα, συχνά πολύ σοβαρά, προβλήματα συμπεριφοράς.
Διαβάζοντας τα συμπτώματα, προσπάθησα να καταλάβω εάν κάποιοι άνθρωποι που έχω κατά καιρούς συναντήσει μπορεί να πάσχουν από αυτισμό και να θεωρούνταν από τους άλλους «βλαμμένοι», «ηλίθιοι», «μυστήριοι» ή «τρελοί». Αναρωτήθηκα πόσες φορές στη ζωή τους μπορεί να άκουσαν αυτές τις λέξεις και να πληγώθηκαν.
Ακόμα χειρότερα, πόσες φορές μπορεί ένας άνθρωπος με αυτισμό ελαφριάς μορφής να άκουσε να αποκαλούν τον ίδιο ή κάποιον άλλο «βλαμμένο», «ηλίθιο», «μυστήριο», «τρελό» ή –ακόμα χειρότερα- «αυτιστικό».
Εύχομαι να μην το έχω κάνει…
Πληροφορίες στο http://www.autismgreece.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση