GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εγκρίθηκε οριακά το μνημόνιο στην Κύπρο...

Με 29 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και καμιά αποχή, εγκρίθηκε το Μνημόνιο από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (...

Με 29 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και καμιά αποχή, εγκρίθηκε το Μνημόνιο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.
Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, τάχθηκαν εναντίον.
Η συζήτηση άρχισε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 7 παρά 10 το βράδυ με την διαδικασία της ψηφοφορίας επί του Μνημονίου.
"Το ζητούμενο αυτή την ώρα δεν είναι να αναζητούμε από οποιονδήποτε το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον και το φυσικό πλούτο του Τόπου μας. Το ζητούμενο είναι αυτό το δικαίωμα να είναι κατοχυρωμένο. Να αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Η εξάρτηση που θα δημιουργήσει η οικονομική υποδούλωση μας στην Τρόικα μέσω του Μνημονίου, είναι προφανές πως θα καταργήσει αυτό το δικαίωμα. Εναπόκειται σε εμάς εάν θα το επιτρέψουμε.", είπε ο Α. Κυπριανού.
Ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι εδώ που έχει φτάσει η οικονομία μας δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, τονίζοντας ότι η όποια εναλλακτική επιλογή θα είναι επίσης οδυνηρή. "Το ζητούμενο είναι αυτή να δίνει ελπίδα και προοπτική για ταχύτερη έξοδο από την κρίση".
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού χαρακτήρισε πολύ σκληρό το μνημόνιο, χάρη στο οποίο θα πρέπει να γίνουν οδυνηρές θυσίες σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Είναι μονόδρομος, είπε ο κ. Νεοφύτου, γιατί αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει συγκρατημένη προοπτική για να μας βγάλει από τη θαλασσοταραχή σε στερεό έδαφος.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά προβλήματα της Κύπρου. Προβλήματα δημοσιονομικά αλλά και του χρηματοπιστωτικού μας τομέα.

Ψηφίστηκαν τα μνημονιακά νομοσχέδια
Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του κυπριακού κοινοβουλίου, που έχει ξεκινήσει από το πρωί, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Αυτά αφορούν:

-αλλαγές στον τομέα της υγείας

-περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%

-φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας

-αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο

-αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού

-αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης

-Επίσης, η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1.092 ωρομίσθιων υπαλλήλων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου


Το μνημόνιο προνοεί συνολικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 7,1% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του προγράμματος 2012-2016.

Οι στόχοι του προγράμματος:

2013: Πρωτογενές έλλειμμα 2,40% του ΑΕΠ ή 395 εκατ.

2014: Πρωτογενές έλλειμμα 4,25% του ΑΕΠ ή 678 εκατ.

2015: Πρωτογενές έλλειμμα 2,10% του ΑΕΠ ή 344 εκατ.

2016: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ ή 204 εκατ.

Παράλληλα, προνοεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι κυπριακές Αρχές θα παρουσιάσουν στην Τρόικα προκαταρτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2017 και πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, η επίτευξη των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας, που επηρεάζει με τη σειρά του τη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα τις προβλέψεις της Κομισιόν, το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2013 και κατά 3,9% το 2014. Το 2015 θα αυξηθεί κατά 1,1% και το 2016 κατά 1,9%.

Συναφώς το μνημόνιο αναφέρει ότι στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα ή προκύψουν υψηλότερες ανάγκες για κοινωνικές παροχές, η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να διατηρήσει τους στόχους του προγράμματος, περιλαμβανομένης της μείωσης των εξόδων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνέπειες.

Η πρώτη δόση ύψους €2 δισ. θα εκταμιευθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ η εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους €1 δισ. αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, οι ανάγκες των €10 δις κατανέμονται ως εξής: €2,5 δισ. για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα (πλην Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής), €4,1 δισ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμου χρέους €3,4 δισ. για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών για την περίοδο του προγράμματος.

Η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά από 10 χρόνια, ενώ το επιτόκιο με βάση το σημερινό υπολογισμό θα κυμαίνεται πλησίον του 2%, υπογράμμιζαν οι ευρωπαϊκές πηγές.

Έκκληση Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε απευθύνει έκκληση στη Βουλή να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο στον Κόρνο.
Μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου συνεδρίασε η Ολομέλεια, ενώ σημειώθηκαν συμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως "Έξω η Τρόικα από την Κύπρο", "η Κύπρος δεν θα γίνει προτεκτοράτο", "Λαέ πολέμα σου πίνουνε το αίμα". Διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της ΠΕΟ, αλλά και της Συμμαχίας των Πολιτών, καθώς είχαν συγκληθεί δύο διαφορετικές εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση