GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

El Erian: Η διάσωση της Κύπρου πάει από το κακό στο χειρότερο

«Λυπηρή ασυναρτησία» χαρακτηρίζει ο Mohamed El Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund...

«Λυπηρή ασυναρτησία» χαρακτηρίζει ο Mohamed El Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco, της εταιρείας που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, το αποτέλεσμα... της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup για την Κύπρο.

Αποφασίζοντας να διατηρήσουν το ύψος του κυπριακού πακέτου διάσωσης στα 10 δισ. ευρώ και ζητώντας πλέον από τη Λευκωσία να βρει τα άλλα 13 δισ. ευρώ που χρειάζονται για τη συνολική χρηματοδότησή της, οι Ευρωπαίοι έθεσαν σε αμφισβήτηση, μεταξύ άλλων, και την αξιοπιστία του ίδιου του μηχανισμού που βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαχείρισης κρίσης, λέει ο El Erian.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό για μια χώρα στο μέγεθος της Κύπρου, ακόμα και αφότου έβαλε χέρι στις μη ασφαλισμένες καταθέσεις», σημειώνει.

Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν την εντύπωση ότι στο Δουβλίνο, όπου πραγματοποιήθηκε το Eurogroup κυριάρχησε ένα κλίμα σύγχυσης και αναποφασιστικότητας, ενώ στην Κύπρο υπάρχει πια ένα αίσθημα απελπισίας.

Όποιος έχει έστω την παραμικρή γνώση των λεπτομερειών του κυπριακού προγράμματος συνειδητοποιεί ότι η χώρα απέχει πολύ από μία βιώσιμη και πλήρως χρηματοδοτημένη λύση, και πολύ περισσότερο, από μία που τη θέτει σε πορεία προς την ανάκαμψη, τονίζει ο διαχειριστής.

Όμως, οι αξιωματούχοι δεν έχουν το κουράγιο να παραδεχθούν δημόσια ότι οι βασικές εκτιμήσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα έχουν ξεπεραστεί εντελώς.

Το άμεσο θύμα δεν είναι άλλο από τον κυπριακό λαό, που ήλπιζε σε καθοδήγηση από την Ευρώπη για την έξοδο από αυτή την τεράστια κρίση, προσθέτει.

Αλλά και η αξιοπιστία της τρόικας δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. «Η αναποτελεσματικότητα και τα εσωτερικά προβλήματα συντονισμού είναι πια ξεκάθαρα σε όλους», σημειώνει ο El Erian.
newmoney.gr

1 σχόλιο

  1. Μέσω του ICIJ φόρουμ, Vlad Λαβρόφ από την Ουκρανία, Roman Shleynov από τη Ρωσία, και Frederik Obermaier από Γερμανία παρείχε πολύτιμες απαντήσεις στις ερωτήσεις μου για τα ευρήματα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των ερευνών μου λύθηκαν από την προηγμένη υποδομή ICIJ και την άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων μου σε αυτό το έργο.

    Εκτός από μία.

    Οσο βαθύτερα πήγενα στις ιστορίες, τόσο πιο πολύ αντιμέτωπος με αδιαφανή εμπόδια που δεν ήταν μόνο στο μυστικό offshore κόσμο, αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα καθώς και.στην ξηρά,

    Στην προσπάθειά μου για να μάθετε πόσες από τις 107 υπεράκτιες οντότητες ελληνικού ενδιαφέροντος στα δεδομένα ICIJ ήταν άγνωστα στις φορολογικές αρχές μας, υπέβαλα επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών της λίστας των ξένων εταιριών που εδρεύουν στην Ελλάδα.

    Ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση. Παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος με τους ξένους φορείς θα πρέπει να είναι προσβάσιμoς στο κοινό, δεν ήταν. Αυτό δεν είναι μια εξαίρεση, είναι ο κανόνας που ισχύει στην Ελλάδα, με τους τόνους των πληροφοριών που θα επρέπε να είναι διαθέσιμες στο κοινό.

    Από πηγές στο εσωτερικό του υπουργείου ήμουν σε θέση να αποκτήσο πρόσβαση στη λίστα των εγγεγραμμένων υπεράκτιων εταιρειών "ανεπίσημα". Αυτό με οδηγεί να ανακαλύψο ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές γνώριζαν την ύπαρξη των τεσσάρων μόνον από τις 107 υπεράκτιες οντότητες στα δεδομένα ICIJ.

    Ένα άλλο τοίχος της αδιαφάνειας εμφανίστηκε ψάχνοντας δύο συναλλαγές ομολόγων μέσω offshore εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν πάνω από τον πάγκο, δεν υπήρχε τρόπος για να μάθετε ποιος είχε αγοράσει τα ομόλογα. Και ήταν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές που έχω δει ποτέ: ο αγοραστής κατέβαλε σχεδόν διπλάσια από την τιμή των ομολόγων που είχε πουλήσει για μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα, ενώ η τιμή της μετοχής της εταιρείας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

    Παρόλα αυτά, μετά από επτά μήνες έρευνας για τον μυστικοπαθή offshore κόσμο, νομίζω ότι έχω γρατσουνίσει μόνο την επιφάνεια. Ξέρω ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Και, με τη βοήθεια των συναδέλφων μου σε όλο τον κόσμο, το ξύσιμο μπορεί να γίνει εκσκαφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση