GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Fitch: Δύσκολη η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει στη χρηματοδοτική τους σταθερότητα, αναφέρει...


Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα συμβάλει στη χρηματοδοτική τους σταθερότητα, αναφέρει...
ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank -αν τελικά προχωρήσει- θα αποδειχθεί δύσκολη, λόγω του μεγέθους των δύο τραπεζών.

Ο Fitch σημειώνει ότι «αν οι ελληνικές τράπεζες επιτύχουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης), αυτό θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα αυξημένης εμπιστοσύνης των επενδυτών και να προσφέρει τελικά σε αυτές ευκαιρίες να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τις διατραπεζικές αγορές χρηματοδότησης», προσθέτοντας ότι «αυτή η εξέλιξη θα ήταν θετική για το πιστωτικό προφίλ τους».

Ο οίκος αναφέρει ότι «μία μεγάλη παράταση της καταληκτικής προθεσμίας του τέλους Απριλίου για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) μπορεί να επιμηκύνει τη διόρθωση των χρηματοδοτικών ανισορροπιών και την ανάκαμψη του τομέα».

«Οι τράπεζες πρέπει επίσης να εστιάσουν στην επίτευξη των στόχων της αναδιάρθρωσης και των συνεργιών, ιδιαίτερα εν όψει των πρόσφατων συγχωνεύσεων και εξαγορών, και να διαχειρισθούν τις πιέσεις που ασκούνται στην ποιότητα του ενεργητικού τους», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι «αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές τους να προσελκύσουν δυνητικούς επενδυτές».

«Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας (VRs) των τραπεζών θα μπορούσαν να αναβαθμισθούν, εάν αυτές επιτύχουν καλύτερα προφίλ από πλευράς φερεγγυότητας και χρηματοδότησης. Ο Fitch θα επαναξιολογήσει τα VRs των τραπεζών, όταν είναι πιο σαφή τα αυτοτελή πιστωτικά προφίλ τους και θα λάβει υπόψη την πρόσφατη δραστηριότητα εξαγορών και τα αναθεωρημένα σχέδια αναδιάρθρωσης/ ανακεφαλαιοποίησης», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας:

«Ωστόσο, τα VRS είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα χαμηλό επίπεδο κερδοσκοπικής διαβάθμισης (deeply speculative- grade level) μεσοπρόθεσμα, λόγω των ασθενών πιστωτικών θεμελιωδών μεγεθών στο φτωχό εγχώριο περιβάλλον λειτουργίας τους». Επιπρόσθετα, προσθέτει ο Fitch, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένους βραχυπρόθεσμους κινδύνους από την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση των πρόσφατων εξαγορών.

«Η ενοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να περιορίσει την υπερβολική δυναμικότητα και να βελτιώσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, αλλά επιφέρει επίσης πολλές δυσκολίες. Η πιο σημαντική συναλλαγή -η συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank- ανεστάλη, αλλά θα αποδειχθεί δύσκολη λόγω του μεγέθους των δύο τραπεζών, αν τελικά προχωρήσει», τονίζει ο οίκος.

«Οι αξιολογήσεις του μακροχρόνιου αξιόχρεου (Long- Term IDRs) των τραπεζών "CCC" παραμένουν συνδεδεμένες με το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου. Τα IDRs των τραπεζών μπορεί σε κάποιο χρονικό σημείο να καθορίζονται από τα VRs τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Fitch. nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση