GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Time: Μπορεί η Λαγκάρντ να σώσει την Ευρώπη;

«Αν δεν μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να σώσει την Ευρώπη, τότε ποιος μπορεί;», αναρωτιούνται οι αρθογράφοι στο cover story του έγκυρου πε...

«Αν δεν μπορεί η Κριστίν Λαγκάρντ να σώσει την Ευρώπη, τότε ποιος μπορεί;», αναρωτιούνται οι αρθογράφοι στο cover story του έγκυρου περιοδικού «Time» που μόλις κυκλοφόρησε. Παρουσιάζοντας το προφίλ της...
Σιδηράς Κυρίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το περιοδικό πλέκει το εγκώμιο της Λαγκάρντ, παρουσιάζοντάς την ως μια δυναμική γυναίκα-πρότυπο, με χιούμορ, αλλά και ως τέρας ψυχραιμίας.

Στο τρισέλιδο αφιέρωμά του, το «Time» καταγράφει όλο το ιστορικό σχετικά με την Κύπρο και όσα εκτυλίχθησαν στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου και τη συμφωνία για το «κούρεμα» που περιλάμβανε τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, κάτι, τονίζει, στο οποίο η κ. Λαγκάρντ ήταν έντονα αντίθετη.

Η συμφωνία της 25η Μαρτίου που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την Τρόικα και δεν προνοούσε κούρεμα για τις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100.000 , αλλά διέλυε τη μία εκ των δύο μεγάλων τραπεζών του νησιού, ήταν – όπως λέει το άρθρο – πιο κοντά στις επιδιώξεις της Λαγκάρντ. Μόνο έτσι, δήλωσε η ίδια, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, κάτι το οποίο αποτελεί κλειδί για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης.
Το cover story του «Time» αναφέρεται και στις διαφορές ανάμεσα στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά στην Κύπρο, γεγονός που ανέδειξε και τα ευρύτερα προβλήματα στις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης, συνεχίζει το άρθρο, για να υποστηρίξει, επικαλούμενο την ίδια την Λαγκάρντ, ότι αυτό ακριβώς προσπαθεί να αλλάξει η επικεφαλής του ΔΝΤ ενθαρρύνοντας την τραπεζική ένωση της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, προσθέτουν οι αρθογράφοι, το ΔΝΤ ξοδεύει το 83% των αποθεμάτων του, για να διασώσει τρεις προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αφήνοντας στο περιθώριο τους μέχρι πρότινος βασικούς «πελάτες» της, δηλαδή τις χώρες του τρίτου κόσμου.

Εν κατακλείδι, το άρθρο αναφέρεται στον άλλο «πονοκέφαλο» της Κριστίν Λαγκάρντ, το σκάνδαλο που διερευνάται από τις γαλλικές Αρχές, οι οποίες πρόσφατα έκαναν το σπίτι της στο Παρίσι φύλλο και φτερό, και αφορά υπόθεση καταβολής πακέτου αποζημιώσεων ύψους 367 εκατ. Ευρώ σε Γάλλο επιχειρηματία την περίοδο που ήταν αυτή επικεφαλής του Υπ. Οικονομικών.

Η έκβαση του σκανδάλου πιθανό να «σκοτώσει» οποιεσδήποτε φιλοδοξίες μπορεί να διατηρεί η Λαγκάρντ για το ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας, προσθέτει το «Time».

philenews.com

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση