GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο ανεμοστρόβιλος της Οκλαχόμα ήταν πιο ισχυρός και από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Την ώρα που η Οκλαχόμα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη μέρα, οι ειδικοί δείχνουν το μέγ...

Την ώρα που η Οκλαχόμα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να αρχίσει να σκέφτεται την επόμενη μέρα, οι ειδικοί δείχνουν το μέγεθος του ανεμοστρόβιλου που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμες που μελέτησαν την πορεία και τη δύναμη του φονικού φαινομένου κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ανεμοστρόβιλος απελευθέρωσε τόση ενέργεια που έκανε ακόμα και την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα να φαντάζει απλώς μια μεγάλη έκρηξη. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι απώλειες στο Μουρ θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί αν οι κάτοικοι, αλλά και οι αρχές της πόλης είχαν τηρήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας στην κατασκευή των σπιτιών. Στην επίσημη ιστοσελίδα του προαστίου της Οκλαχόμα αναφέρεται ρητά πως «όλα τα σπίτια πρέπει να έχουν ένα ειδικά κατασκευασμένο για να αντέχει στα ακραία καιρικά φαινόμενα δωμάτιο και ένα υπόγειο κελάρι».
Στην πραγματικότητα, μολόνότι η Οκλαχόμα είναι μία από τις πολιτείες που βρίσκονται μέσα στη λεγόμενη επικίνδυνη «κοιλάδα των ανεμοστρόβιλων», μόνο το 10% των σπιτιών έχουν καταφύγια, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των NY Times. Αιτία το μεγάλο κόστος κατασκευής που αποτρέπει τους ιδιοκτήτες από το να επενδύσουν στην ασφάλειά τους. Το οξύμωρο είναι πως ούτε το Μουρ διέθετε κοινωνικό καταφύγιο, διότι οι αρχές της πόλης έκριναν πως η 15λεπτη προειδοποίηση για την εκκένωση των κατοικιών δεν αρκεί για να σπεύσουν οι πολίτες στο κέντρο της πόλης και να φυγαδευτούν στο καταφύγιο, αλλά και γιατί θεωρούν πως όλοι προτιμούν να μείνουν στα σπίτια τους καθώς θεωρούν πως είναι ασφαλέστερα.
 Τα κατασκευαστικά στάνταρ δεν ανέβηκαν ούτε μετά τον προηγούμενο φονικό ανεμοστρόβιλο του 1999, διότι όλοι έλεγαν πως είναι στατιστικά απίθανο να βιώσουν ξανά ένα τόσο ισχυρό χτύπημα. Εκαναν λάθος και αυτό φαίνεται από τις μελέτες που λένε πως τα σπίτια που ανακατασκευάστηκαν μετά το προηγούμενο ανεμοστρόβιλο δεν ήταν πιο ασφαλή από εκείνα που ισοπεδώθηκαν. Μόλις τα 6 από τα 40 νέα σπίτια έφτιαξαν safe rooms μολονότι ο δήμος πρόσφερε ειδικό επίδομα ύψους 2.000 δολαρίων. Κοινώς, οι κάτοικοι της Οκλαχόμα έκαναν εκπτώσεις στην ασφάλειά τους στο βωμό της μείωσης των εξόδων κατασκευής το το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση