GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηλεία: Χαλάζι «τσάκισε» αμπέλια και ελιές!

Oλοκληρωτική καταστροφή σε σταφιδάμπελα, ελιές, κηπευτικά και σιτηρά, προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα της Δευτέρα...

Oλοκληρωτική καταστροφή σε σταφιδάμπελα, ελιές, κηπευτικά και σιτηρά, προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας το Χελιδόνι και πιο συγκεκριμένα... την περιοχή «Λυγιά».
Αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού είδαν τους κόπους και τα χρήματά τους να πηγαίνουν «στράφι» αλλά και την παραγωγή να μένει πίσω έναν, τουλάχιστον, χρόνο.

Το τοπικό χαλάζι είχε μέγεθος ενός καρυδιού και διήρκεσε 20 περίπου λεπτά, αφήνοντας πίσω του σημαντικές ζημιές σε έκταση 50 περίπου στρεμμάτων σε αμπέλια και σταφίδα τα οποία «τσάκισε» και «τίναξε» στην κυριολεξία αλλά και σε 200 περίπου στρέμματα ελαιοδέντρων, τα οποία χτύπησε στην ανθοφορία τους. Από τη μανία του καιρού δεν γλίτωσαν ούτε κηπευτικά και σιτηρά της παραπάνω περιοχής.

Πάνω από 80% σε αμπέλια και σταφίδα

Στην πρώτη αυτοψία που έκαναν οι αγρότες μετά το χαλάζι, είδαν σπασμένα και τσακισμένα κλίματα, και τα σταφύλια να έχουν πέσει «στρώμα» στο έδαφος. Το ίδιο και τα κηπευτικά και τα σιτηρά, ενώ στις ελιές, αν και έχει χτυπηθεί ο ανθός τους, η ζημιά αναμένεται να φανεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση, αφού το πρώτο χτύπημα του καιρού ήταν καταστροφικό για τις καλλιέργειές τους, για τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν δαπανήσει, πέραν των χρημάτων και πολύ κόπο, αφού, ειδικά τα σταφιδάμπελα και τα κηπευτικά είναι «ευαίσθητες» καλλιέργειες που απαιτούν ιδιαίτερη και διαρκή φροντίδα.

Άμεση εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ

Οι παραγωγοί και φέτος δοκιμάζονται από τις καιρικές συνθήκες και πλέον περιμένουν τους εκτιμητές- γεωπόνους του ΕΛΓΑ για να σώσουν τη χρονιά. Εκείνο που ζητούν είναι να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις, ώστε να καταγραφεί η πραγματική ζημιά -αφού οι παραγωγοί θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα στα ραντίσματα αν είναι να περισώσουν κάτι- αλλά και να μην καθυστερήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση