GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΒΕΠ: Η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει χρηματιστήριο εμπορευμάτων

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών για την προώθηση καινοτόμων επιχειρήσεων της αγροτικής παραγωγής, το Εμπορικό κα...


Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών για την προώθηση καινοτόμων επιχειρήσεων της αγροτικής παραγωγής, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) με ανακοίνωσή του στηρίζει απόλυτα την εισήγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Υπουργείο Οικονομικών για την δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

Το ΕΒΕΠ αναφέρει πως η κίνηση αυτή εντάσσεται σε παλαιότερη πρόταση, για την λειτουργία και εξέλιξη των τοπικών Δημοπρατηρίων σε Χρηματιστήρια, κάτι το οποίο αποτελούσε ιδέα του αείμνηστου Προέδρου Γιώργου Κασιμάτη και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκει υποστηρικτές στην Ε.Χ.Α.Ε. και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί, ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στην συγκεκριμένη αγορά, έχει επιλεγεί το blue chip της ελληνικής γής, το ελαιόλαδο.

Σε δεύτερη φάση όμως αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα όπως κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, μέλι, ρύζι, όσπρια, χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, κομπόστες, αλλά και πιο εξειδικευμένους κωδικούς όπως αβγοτάραχο, σουσάμι, μαστίχα Χίου, τρούφα, σαλιγκάρια και άλλα δημοφιλή διεθνώς ελληνικά προϊόντα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ελλάδα με αγροτική παραγωγή περίπου 10 δις ευρώ ετησίως, θα μπορεί να υποστηρίξει ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο με ετήσιο τζίρο της τάξεως των 122 εκ. ευρώ, ενώ με 1 δις ευρώ τζίρο μπορεί να επιτύχει κέρδη τουλάχιστο24 εκ. ευρώ.

Η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου και οι λεπτομέρειες που αφορούν στην λειτουργία αυτής της αγοράς, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως από τους αρμόδιους φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, αλλά και ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων με δύο επίπεδα αγορών όπως cash market και παραγωγών auction market, από όπου και μπορεί να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για την Ελλάδα.

Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στο «road show» που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ΗΠΑ και παρουσίασε σε ομογενείς και ξένους επενδυτές ένα οδηγό προιόντων που είχε προετοιμάσει με περισσότερες από 70 εισηγμένες και μή, ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής.

Η δημιουργία και η παρουσίαση του οδηγού αυτού είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σαφές και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds για συγκεκριμένους αγροτικούς κλάδους, αφού η αξία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ελληνικής γής είναι σήμερα μόνο 16.000 ευρώ, όταν άλλες μικρές Ευρωπαικές χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και το Βέλγιο πωλούν το κάθε τετραγωνικό τους χιλιόμετρο γής με 181.000 ευρώ, 216.000 ευρώ και 508.000 ευρώ αντίστοιχα.

«Μια οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης συμβολαίων γεωργικών προϊόντων μπορεί να προσανατολιστεί σε ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα και να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης εταιριών βιολογικών και τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων. Οι τελικές τιμές που θα διαμορφώνονται θα αποτελούν τιμές αναφοράς σε όλη την χώρα, αλλά και διεθνώς, ενώ θα λειτουργούν προς όφελος τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή. Τα μέλη των Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων θα μπορούν να είναι οι τοπικοί παραγωγοί, οι κεντρικές λαχαναγορές, οι αλυσίδες super market και οι εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ τών κατά τόπους Επιμελητηρίων» υπογραμμίζει το ΕΒΕΠ σε σχετικές επιστολές του στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας δυναμικά τη συμμετοχή του στην εκστρατεία προβολής των ελληνικών προϊόντων και κυρίως της προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν στους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε την εγκατάσταση του νέου Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτοντας εάν χρειαστεί, τον απαραίτητο χώρο για τη λειτουργία του στο κτίριο του ΕΒΕΠ.

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση