GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναβίωσε το έθιμο της πρώτης Ανάστασης στην Πρέβεζα

Ένα έθιμο που κρατά από την περίοδο της τουρκοκρατίας και κρατούν ζωντανό οι καταστηματάρχες του γραφικού στενού "Σαϊτάν Παζάρ&quo...

Ένα έθιμο που κρατά από την περίοδο της τουρκοκρατίας και κρατούν ζωντανό οι καταστηματάρχες του γραφικού στενού "Σαϊτάν Παζάρ" της πόλης επί χρόνια τώρα, αναβίωσε και φέτος στην Πρέβεζα.

Φέτος δυναμικά την παρουσία τους έδωσαν και τα μέλη του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου με το έθιμο να διαδραματίζεται και κατά μήκος της αγοράς.

Πήλινα κανάτια, τα "μπότια" είχαν μοιραστεί σε όλους τους καταστηματάρχες τα οποία έσπασαν στις 09:30 όταν ο οι καμπάνες σήμαναν την πρώτη Ανάσταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την εποχή της τουρκοκρατίας όπου οι χριστιανοί που ζούσαν στην περιοχή έριχναν κροτίδες που έφτιαχναν μόνοι τους προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους και να γιορτάσουν ανενόχλητοι την Ανάσταση.

Μετά από το σπάσιμο των κανατιών μοιράζεται σε όλους το παραδοσιακό γλυκό.

Η παρουσία του κόσμου αλλά και επισκεπτών ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.




pamepreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση