GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πόρισμα για το κύκλωμα των Φαρσάλων

Καταλόγους με χιλιάδες ονοματεπώνυμα φορολογουμένων οι οποίοι είχαν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια μεγάλα ποσά δωρεών σε ναο...

Καταλόγους με χιλιάδες ονοματεπώνυμα φορολογουμένων οι οποίοι είχαν δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια μεγάλα ποσά δωρεών σε ναούς, μοναστήρια και ενορίες έχει παραλάβει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η ...
οικονομική επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός από τις επονομαζόμενες δωρεές στην εκκλησία ήταν εικονικές και μαϊμού και έγιναν με σκοπό αρκετοί φορολογούμενοι με υψηλά φορολογητέα βαλάντια να τύχουν των εκπτώσεων φόρου που προβλέπει η νομοθεσία.

Ήδη ελέγχονται εκατοντάδες περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα όπου ήδη διαπιστώνεται ότι πλήθος φορολογουμένων , κυρίως επιχειρηματίες αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι, σε αγαστή συνεργασία με ιερείς και εφοριακούς έχει αναγάγει σε σπορ τις εικονικές δωρεές αποφεύγοντας έτσι να καταβάλουν υψηλούς φόρους στην εφορία σε βάρος βεβαίως των ταμείων του Κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι οι ανίερες αυτές συναλλαγές(με την εγγραφή χαμηλών ποσών στο βιβλίο δωρεών του κάθε ναού , από τα πραγματικά καταβληθέντα ) για αρκετούς φορολογούμενους δεν περιορίζονταν μόνον σε εκκλησίες η μοναστήρια που έχουν έδρα τον τόπο διαμονής τους αλλά επεκτείνονταν σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις προσωπικές γνωριμίες τους με ιερείς ναών και ηγούμενους μοναστηριών .

Οι τελευταίοι ανελάμβαναν- αφού ο δωρητής κατέθετε ένα μικρό ποσό υπέρ της ανέγερσης η αποπεράτωσης ενός ναού η μοναστηριού η για φιλανθρωπικούς σκοπούς- να τους κόβουν αποδείξεις με αναγραφόμενα σε αυτές πολλαπλάσια ποσά προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν καταλλήλως στη φορολογική τους δήλωση ώστε να πληρώσουν λιγότερους φόρους .

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι ανίερες αυτές συναλλαγές υπέκρυπταν και χρήματα κάτω από το τραπέζι σε συνεργαζόμενους ιερείς πολλά από τα οποία κατέληγαν στις τσέπες τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό σε εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων όπου 3 ιερείς ,7 εφοριακοί και 4 φοροτεχνικοί της περιοχής έχουν κριθεί υπόλογοι και αρκετοί από τους κρατικούς λειτουργούς τέθηκαν σε αργία .

ΜΑΪΜΟΥ ΔΩΡΕΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Σε οίκους του Μαμωνά αντί για οίκους του Θεού είχαν μετατρέψει τρεις ιερείς (ο ένας απεβίωσε) ισάριθμους ναούς στην περιοχή των Φαρσάλων δηλώνοντας ότι εισέπρατταν δωρεές από φορολογουμένους για τη συντήρηση των ναών ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι οποίες όμως στην ουσία επρόκειτο για δωρεές μαϊμού. Η κομπίνα είχε στηθεί από ευυπόληπτους επιχειρηματίες, δημοτικούς άρχοντες και απλούς πολίτες του θεσσαλικού κάμπου οι οποίοι προκειμένου να τύχουν φοροαπαλλαγών εμφάνιζαν σε συνεργασία με 7 εφοριακούς της Δ.Ο.Υ. Φαρσάλων και 4 λογιστές της περιοχής ότι προσέφεραν χρηματικά ποσά για την ανακαίνιση των εκκλησιών στους συγκεκριμένους τρείς ιερείς.

Όπως αποκαλύπτεται από το τελικό πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών στο κύκλωμα που έδρασε την περίοδο 2004 έως 2010 φέρεται να εμπλέκονται τουλάχιστον 200 "δωρητές " οι οποίοι προσέφεραν για την συντήρηση των ναών ελάχιστα χρηματικά ποσά αλλά οι ιερείς των συγκεκριμένων εκκλησιών της περιοχής τους έκοβαν αποδείξεις για πολύ μεγαλύτερα ποσά λαμβάνοντας και την ανάλογη μίζα. Η μίζα για τους ιερείς προκειμένου να εγγράψουν στα βιβλία δωρεών του ναού τους εικονικές η πολύ μικρότερες σε χρηματικά ποσά δωρεές έφθαναν για τα πραγματικά ποσά δωρεών το 7% ενώ ένα άλλο 3% εισέπραττε ένας από τους τέσσερις λογιστές που μεσολαβούσαν για τη δουλειά.

Με βάση το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών εφτά εφοριακοί της Δ.Ο.Υ. Φαρσάλων τέθηκαν ήδη σε αργία για παράβαση καθήκοντος και αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας ενώ ο ένας από τους τρεις ιερείς έχει παραπεμφθεί στο Επισκοπικό Δικαστήριο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων. Το 2010 η ιερά Μητρόπολη είχε συστήσει ανακριτική επιτροπή προκειμένου να ερευνήσει μετά από καταγγελίες την κομπίνα.

Συνολικά σε φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον 200 "δωρητών" από ολόκληρη τη Θεσσαλία εμφανίζεται να δόθηκαν ως δωρεές-μαϊμού τουλάχιστον 1.5 εκατομμύριο ευρώ με σκοπό δήθεν φιλανθρωπικούς σκοπούς στις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου Κατωχωρίου Φαρσάλων, Αγίου Βησσαρίωνος και του ιερού μητροπολιτικού ναού Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.

Μόνο από έναν από τους εμπλεκόμενους ιερείς τα ποσά που φέρεται να κόπηκαν ως αποδείξεις δωρεών για δύο χρόνια (2007-2009) έφθασαν τα 400.000 ευρώ. Όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα των επιθεωρητών τις αποδείξεις σε δύο από τους ναούς τις συνέτασσαν και τις υπέγραφαν οι ίδιοι οι ιερείς ενώ στην περίπτωση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής ο ιερέας του Ναού ελάμβανε τα χρήματα από τους «δωρητές» χρησιμοποιώντας αθεώρητο από την Ιερά Μητρόπολη μπλοκ αποδείξεων ενώ για τα εισπραττόμενα ποσά υπέγραφε άγνωστο πρόσωπο γεγονός το οποίο πιστοποιεί και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Στην πορισματική έκθεση της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Μητρόπολης οι ιερείς των ως άνω ναών (Αγίου Δημητρίου και Αγίου Βησσαρίωνος) προτάθηκε να παραπεμφθούν στο αρμόδιο Επισκοπικό Δικαστήριο" διότι εξέδωσαν εικονικές αποδείξεις δωρεών προς φορολογούμενους με σκοπό την φορολογική τους απαλλαγή ήτοι κατάχρηση δημοσίου χρήματος και με την κατηγορία της πλαστογραφίας αφού υπογράφουν τις αποδείξεις δωρεών μη έχοντας τέτοιο δικαίωμα".

Στην κατάθεσή του – όπως αναφέρεται στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών - ο ένας από τους ιερείς παραδέχθηκε ότι το έτος 2008 κάποιοι φορολογούμενοι του ζήτησαν αποδείξεις δωρεών για να τύχουν φορολογικής απαλλαγής και ότι εξέδωσε 23 αποδείξεις ύψους 138.650 ευρώ από μη θεωρημένο μπλοκ. Έχοντας δε αμφιβολίες κατέθεσε ότι τον καθησύχασε η φοροτεχνικός κα Κ. πως δεν υφίσταται πρόβλημα και ότι οι φορολογούμενοι δωρητές που έλαβαν αποδείξεις ήταν γνωστοί του και κάποιοι ήταν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Φαρσάλων. Παραδέχθηκε επίσης ότι το 2008 εξέδωσε αποδείξεις ύψους 402.000 ευρώ αφού οι φοροτεχνικοί των Φαρσάλων τον καθησύχασαν και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ακόμα κατέθεσε ότι κάποιες αποδείξεις δόθηκαν -μέσω λογιστών -και σε εφοριακούς.

Τέλος κατέθεσε πως γνώριζε ότι ανάλογες πράξεις έχουν κάνει και άλλοι ιερείς της περιοχής Φαρσάλων ενώ η εκτελούσα χρέη προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Φαρσάλων είχε λάβει πλαστές αποδείξεις στο παρελθόν από κάποιες ενορίες. Οι οικονομικοί επιθεωρητές αναφέρονται και στο ανακριτικό πόρισμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδας απ' όπου προκύπτει ότι δωρίθηκαν στα ταμεία των ιερών ναών περίπου 250.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται οι ιερείς να καρπώθηκαν κάποια ποσά χωρίς αυτά να μπορούν να προσδιορισθούν. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης ότι οι επτά επίορκοι εφοριακοί τέθηκαν σε αργία γιατί εκτός του ότι αποδέχονταν εικονικές δωρεές μέσω δηλώσεων φορολογουμένων χωρίς να προβούν σε ελέγχους εμφανίζονται οι ίδιοι και οι σύζυγοι τους να δηλώνουν ότι και έκαναν και οι ίδιοι πλασματικές δωρεές στους τρεις ιερούς ναούς προκειμένου να τύχουν φορολογικών απαλλαγών.

Eφ. Ελευθεροτυπία

almyrosinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση