GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κέρδισαν το Πούλιτζερ... χειρότερου επαγγέλματος

Αν ένα παιδάκι στην Αμερική στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» απαντήσει «δημοσιογράφος», οι γονείς του... μάλλον πρ...

Αν ένα παιδάκι στην Αμερική στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» απαντήσει «δημοσιογράφος», οι γονείς του...
μάλλον πρέπει να το πείσουν να γίνει κάτι άλλο, υλοτόμος για παράδειγμα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της αμερικανικής ιστοσελίδας αναζήτησης εργασίας careercast.com για το χειρότερο επάγγελμα της χρονιάς, αυτό του δημοσιογράφου κατατάχθηκε στη 200ή και τελευταία θέση των επαγγελμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα, χάνοντας πέντε θέσεις από την αντίστοιχη περσινή λίστα, ενώ στην 199η θέση ήταν οι υλοτόμοι. Οι φωτορεπόρτερ είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα -στην 188η θέση- και τρεις θέσεις πιο πάνω οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Στην πρώτη θέση φιγουράρουν οι λογιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη Jobs Rated έκθεση που δημοσιεύθηκε το 1988 οι δημοσιογράφοι έντυπων μέσων ενημέρωσης είχαν καταταχθεί στην 126η θέση, όμως η πίεση, οι προθεσμίες, οι όλο και χαμηλότερες αμοιβές και η απαίτηση να δουλεύουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες προκειμένου να «βγει το θέμα» τούς έφεραν στην τελευταία θέση.

Τα κριτήρια που εξετάζονται για την κατάταξη των επαγγελμάτων είναι πέντε: το εισόδημα, το επίπεδο άγχους, το εργασιακό περιβάλλον, οι σωματικές απαιτήσεις και οι προοπτικές που προσφέρει το επάγγελμα.

Τα ευρήματα
Εξετάζοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα, η έρευνα βρήκε ότι μέχρι το 2020 ο αριθμός των δημοσιογράφων στις εφημερίδες στις ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 6%, ενώ ο μέσος μισθός των δημοσιογράφων είναι 36.000 δολάρια, όταν του λογιστή είναι 87.650 δολάρια κι αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, οι λογιστές δουλεύουν συνήθως σ' ένα περιβάλλον με χαμηλό στρες -αντίθετα απ' ό,τι οι δημοσιογράφοι- κι επίσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά. Αντιθέτως, οι πιθανότητες των δημοσιογράφων είναι δύο στις 10.

Πάντως δεν συμφωνούν όλοι (οι δημοσιογράφοι) με αυτήν την έρευνα. Η «Αλεπού της Φλιτ Στριτ», γνωστή μπλόγκερ-δημοσιογράφος των ΗΠΑ, έγραψε πως η δημοσιογραφία είναι αντιθέτως το καλύτερο επάγγελμα: «Οι ρεπόρτερ των εφημερίδων», γράφει η... αλεπού, «πίνουν και τρώνε με έξοδα άλλου, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, συναντούν ηγέτες, διασκεδάζουν με διασημότητες, συναντούν μοναδικούς ανθρώπους, βοηθούν στον εντοπισμό των κακών και πληρώνονται για όλα αυτά. Πώς μπορεί ένας λογιστής να τα συναγωνιστεί όλα αυτά;».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση